Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

De voordelen van mijn resting bitch face

Heb jij ook een gezicht dat wel eens op oorlog staat. Ik heb dat. Mensen vragen dan wat er aan de hand is, of ik boos ben of in een slechte bui. Er is dan niets aan de hand en ik voel me vaak juist sterk en onafhankelijk.  Als meisje had ik dit al. “Kun je ook lachen?” werd mij dan gevraagd, natuurlijk kan ik dat. Ik ben er achter gekomen dat mijn gezicht blijkbaar standaard in een soort boze stand staat.  Er is een naam voor:  resting bitch face.

Ik probeer sinds ik me hier bewust van ben mijn gezicht wat op te leuken door mijn mondhoeken wat omhoog te trekken, maar het is heel vermoeiend de hele dag je gezicht op een onnatuurlijke wijze aan te spannen.
Toch blijken er voordelen aan een resting bitch face te zitten. Welke dit zijn en hoe het komt dat ik een RBF heb leg ik hier onder uit.

Meer emotie

Gedragsonderzoekers Jason Rogers en Abbe Macbeth research gedaan naar de verschillende emoties die gezichten laten zien. Zo is er gebruik gemaakt van technische snufjes zoals een software (FaceReader) waarbij aan de hand van 500 verschillende punten op het gezicht kan worden afgelezen welke emotie een persoon uitstraalt. Daaruit konden de onderzoekers achterhalen waarom sommige personen chronisch boos kijken (m.a.w. een RBF hebben) Het zit hem in de mix van minachting en je neutrale gezicht. Mensen met een resting bitch face hebben een minachtend neutraal gezicht, en dat insinueert dat je boos, chagrijnig of ongelukkig bent.Een gezichtsuitdrukking is het meest neutraal als er maar drie procent van je emoties zichtbaar zijn. Bij een RBF ligt dit een stuk hoger, met 5,76 procent, schrijft Huffington Post.
Mijn gezicht is inderdaad een open boek. Ik heb geen pokerface.
Vrouwen met een ‘Resting Bitch Face’ hebben gefronste wenkbrauwen. Bovendien staat hun mond naar beneden. Dit heeft volgens het onderzoek nadelige gevolgen voor een RBF’er. Mensen bestempelen het gezicht van de meeste RBF’ers namelijk als introvert en dominant. Deze twee eigenschappen scoren over het algemeen lager tijdens sollicitatiegesprekken of het vinden van een partner.
De voordelen

-Je wordt niet zo vaak wordt benaderd tijdens het uitgaan als andere dames, maar hierdoor word je ook minder lastig gevallen door mannen.
– Bovendien zijn mensen sneller geïntimideerd door je blik. Het voordeel hieraan is dat RBF’ers sneller toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld een club, chic restaurant of een andere gelegenheid. Mensen willen immers geen ruzie met een RBF’er, want als blikken konden doden.
– Uit onderzoek blijkt verder dat je beter en dieper kunt communiceren dan mensen met een altijd blij gezicht. Die diepere gesprekken zijn dan weer fijn als werkelijk introvert bent zoals je RBF laat voor doen.
– Als de jouwe vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd, ontwikkel je een sterke mate van bewustzijn van de signalen die jij uitzendt en de invloed die die signalen hebben op anderen. Je leert jouw communicatiemethoden verfijnen en kunt subtieler overbrengen hoe je je daadwerkelijk voelt.
– Ook word je je bewuster van de emoties van mensen om je heen. Je weet dat één bepaalde vorm van (non-verbale) communicatie niet alles hoeft te zeggen. Zo word je heel goed in het oppikken van verschillende communicatie-cues van anderen: naast gezichtsuitdrukking ook lichaamshouding en gesproken woord.

Het is soms handig om je mondhoek wat omhoog te doen, voor de geruststelling van de mensen om je heen. Verder ben je gewoon wie je bent, ben ik wie ik ben en take it or leave it.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: