Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

De ontnuchterende feiten over piekeren

Pieker jij ook wel eens? Vast wel! Ieder mensen piekert wel eens. Je probeer te slapen, maar het lukt niet. Je gedachten lijken in rondjes te draaien. Piekeren is een gewoonte en je hebt het gewoon niet door. Het is niet het zelfde als nadenken want piekeren lost niets op en nadenken wel.
Nu is het niet makkelijk om te stoppen met piekeren. De eerste stap is het te herkennen.

En nu je weet dat je piekert. Wat doe je er dan aan?

De volgende feiten over piekeren kunnen al zo ontnuchterend werken dat je vanzelf minder gaat piekeren.

50% van de dingen waar je over piekert gebeurt nooit.

Dit is al een hele goede reden om niet meer te piekeren. Al die “wat alsen” en wat dan’s” zijn totaal zinloos want het meeste gebeurt niet. Na dat enge evaluatie gesprek ben je echt niet ontslagen en ook niet die ene keer als je te laat komt.

30% van de dingen waar je over piekert is al gebeurd.

Je piekert over dingen die je vandaag hebt gedaan. Je piekert over die ene fout, maar het “kwaad” is al geschied, dus waarom pieker je?

12% van de dingen waar je over piekert gaat wat iemand anders van jou vindt.

Dit is nu net zo zinloos als nadenken over  gedane zaken. Je hebt zo weinig of misschien wel geen invloed op de mening van anderen. Kun je er niet gewoon schijt aan hebben?

4% van de dingen waar we over piekeren ligt buiten onze controle.

Het gaat hier om zaken als gezondheid, overlijden, een natuurramp of een ongeluk. Allemaal zaken waar je je hooguit goed op kunt voorbereiden, je tegen kunt verzekeren,  maar zeker geen invloed op hebt. Dit overkomt je nu echt. Stop dus met het er over piekeren. Leer met onmacht omgaan. 

Bij 4% van de dingen waarover we piekeren hebben we enige invloed op de uitkomst.

Met nadruk op enige invloed, meestal pieker je in de nacht en wat kun je dan nog doen. Is er iets dat je nu kunt doen? DOE HET. En anders laat het los.

Het helpt om te weten hoe zinloos piekeren nu echt is.  Welterusten voor vannacht.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: