
De mythe van een perfect leven
Streef jij naar dat geweldige gezin? Wil jij dat huis in die goede buurt? Die perfecte baan? Glasrijke carrière? Je ideale gewicht moet je nog behalen? Je hebt de perfecte relatie nog niet en bent al bijna veertig? Heb je je passie nog niet gevonden? Je zou gelukkig zijn als je dat allemaal had, toch? Of toch niet?
De mythe
Jij wordt pas gelukkig als jouw leven bestaat uit perfecte vakanties, perfecte gezondheid, volledige gemoedsrust, de perfecte sex, vrij van alle vormen van spanning.
En daar gaat het mis. Er heerst de illusie dat ons geluk in het leven maakbaar is waardoor de druk om het perfecte leven te leiden toeneemt. Als jouw leven niet aan die hoge verwachtingen voldoet, wat onvermijdelijk het geval is, wordt je leven ontterecht een lijdensweg. (en geloof me ik kan het weten)
Een perfect leven nastreven, heeft dus vaak geen positieve uitwerking. Want wat als al die doelen niet haalbaar zijn? Of stel je voor dat je het verkeerde kiest en je daardoor niet het perfecte leven bereikt? En wie geef je daarvan dan de schuld? Juist, jezelf. (dit week ik ook uit ervaring. Lees hier)
En nu?
Geen wonder dat je blokkeert, want als je bovenstaande verwachtingen niet waarmaakt, staat je eigenwaarde op het spel en jouw dromen en jouw geluk. Maar wie heeft jouw ooit beloofd dat het leven perfect zou zijn? Mij niemand in ieder geval. En nu? Hoe kun je omgaan met deze mythe. Hoe kun je dit patroon doorbreken?
Ik deel graag vier tips met je om dit te doorbreken.
Vier tips om dit patroon te doorbreken.
1. Doorbreek de mythe.
Accepteer het leven zoals het is. Geniet van de momenten van buitengewone liefde, schoonheid, verwondering en vreugde. Maar besef dat ongeluk, ziekte en dood tot dat zelfde leven van ons behoren. In de westerse wereld negeren we al te vaak de duistere kant van ons leven. Door jouw eigen duistere kant te verkennen (lees hier) en de duisterkant van het leven niet te ontkennen kom je veel minder voor verrassingen te staan. Je kunt dat maar beter accepteren dan je er schuldig of boos over te voelen.
Tip: Deel je angsten, je twijfels en je verwachtingen eens met een goede vriend of vriendin en kijk hoe hij of zij hierop reageert. Ik durf te wedden dat je woorden met open armen worden ontvangen. Je vriend(in) is blij dat je erover begint, want hij of zij worstelt vaak met dezelfde issues.
2. Geloof jezelf niet.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat ongeveer 70% van onze gedachten negatief zijn. Zo veel?! Ja, zo veel. Let maar eens op hoe vaak je de woorden ‘ja, maar..’ zegt op een vraag, idee of opdracht.
Tip: Pak pen en papier en schrijf minimaal tien voorbeelden op van ervaringen uit je leven waarbij je vooraf dacht: ‘ja, maar..’ en achteraf dacht: ‘oh, dat viel best mee’. Ik weet zeker dat je al heel veel kunt of gedaan hebt zonder dat het fout ging. Je hersenen, gedachten liegen tegen je en jij maakt het daarmee zelf moeilijker dan je dacht. Maar er is hoop. Door vaker uit je comfortzone te gaan, wordt het makkelijker en heb je minder sterk de neiging te geloven in wat je hersenen je vertellen op het moment dat het niet lukt. Lees hier eens hoe je makkelijker en in kleine stappen uit je comfortzone kunt treden.
3. Wees dankbaar voor je fouten.
Jouw ervaringen, de dingen die niet goed gingen en de omstandigheden die het moeilijk maakte maken je het onmogelijk om te kunnen genieten, te kunnen groeien of los te kunnen laten. Wees toch eens dankbaar voor al die dingen die je “verleerd”deed. Tip: Geef jezelf een compliment als je een fout hebt gemaakt. Ervaar je negatieve gevoel dat hoogstwaarschijnlijk de kop opsteekt bij het maken van de fout. Hoe meer je dit negatieve gevoel er laat zijn, hoe minder heftig het terugkomt bij een volgende fout. Probeer het eens uit en snoer je innerlijke criticus, die nu waarschijnlijk zegt: ‘Ja, ja, dat zal wel’, de mond.
4. Stel je verwachtingen naar beneden bij.
Een goede vriendin van mij zegt altijd verwachtingen zijn uitgestelde teleurstellen en in veel gevallen is dat helaas ook zo. Dit is zeker het geval als je jouw verwachtingen te hoog legt. Probeer dus zonder verwachtingen dingen te doen. Laat dingen gewoon zijn. Gijzel jezelf niet met te hoge verwachtingen. Moeilijk? absoluut. Ik kan het zeker nog niet.
Mijn laatste tip: Mindfullness kan helpen. Doe er eens een cursus in of lees er een boek over.

