Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

De kunst van je niet aanpassen in onze maatschappij.

anders als andere vissenJezelf zijn? Hoe doe je dat? En weet je wel wie je werkelijk bent? Dit is nu ook al weer zo iets wat ik lastig vind, want soms moet ik om mijzelf te zijn anders zijn dan wat in de maatschappij normaal gevonden wordt. Waarom ik dat zo lastig vind? Ik denk dat het allemaal te maken heeft met angst om afgewezen te worden. De pleaser in mij wil graag dat iedereen mij aardig vind, maar dit gaat soms ten koste van mijzelf. Of vaak eigenlijk want ik denk heel vaak heel anders dan de mensen om mij heen. Hoe pas ik mij dan niet aan?

Anders zijn
Anders zijn bestaat enkel als er ook anderen zijn die de norm bepalen. Je kan alleen anders dan de norm zijn als er anderen zijn om de norm te bepalen. Als je van de norm afwijkt deug je vaak niet.
Nu wijkt iedereen ergens wel van de norm af, maar als die heel weinig is of de norm onbelangrijk kom je er meestal mee weg. Een rare grote teen, een gekke piepstem en een niet zo gebruikelijke levenovertuiging die je voor jezelf houd kom je prima mee weg. Maar als je niet in monogamie geloofd, als vrouw met veel mannen naar bed wilt, op het zelfde geslacht valt, niet weet tot welk geslacht je wilt horen of net als ik Sinterklaas gewoon niet wil vieren om het een leugen is dan heb je een groter probleem. Dan wijk je voor de meeste mensen te veel af van de norm.
Vanuit onze maatschappij wordt je verstoten, vroeger zelfs vermoord of opgesloten en die angst is dus niet helemaal onterecht. Ook de evolutie helpt niet echt mee, want als sociaal wezen maken we meer kans op overleven als we ons aanpassen aan de groep, als groep hebben we meer overlevingskansen. Maar nu in 2018 hoeven de meeste van ons zich niet meer bezig te houden met overleven! Dus hoe kan je jezelf zijn als je je anders voelt?Jezelf kennen
Je kunt nooit iemand anders zijn dan jezelf, dat is echt totaal onmogelijk. Je kunt je wel anders voordoen dan je bent en dat kost ontzettend veel kracht en energie. De eerste stap in anders durven zijn is jezelf goed te kennen. Want als iets niet te veel afwijkt van jouw eigen normen en waarden is het helemaal niet zoveel moeite om je een beetje aan te passen. “pick your Battles” Maar daarvoor moet je je zelf dus wel kennen.
Accepteer dat je uniek bent. Want zelfs als jij je best doet je aan de grauwe meerderheid aan te passen ben je toch uniek. Je reageert (al is het soms alleen in je hoofd) nooit precies het zelfde als alle anderen. Daarnaast is het belangrijk dat je van jezelf houdt. Als je je niet op je gemak voelt met wie jij bent zul je onvermijdelijk proberen iemand anders te zijn alleen maar om anderen een plezier te doen.

Breng wat tijd alleen door. Ga bijvoorbeeld op alleen op vakantie.. Hierdoor stap je even jouw omgeving en kun je makkelijk ontdekken wat jij nu echt wilt. Je wordt niet zo makkelijk beïnvloed door al verwachtingen van anderen.

Laat de mening van anderen los
De mening van anderen is ook maar een mening net al die van jou. Anders zijn is voor veel mensen moeilijk en er is veel onbegrip. Wees dan ook niet bang voor mensen die jouw mening willen bediscussiëren. Geef je vijand een hand en weet dat nu eenmaal iedereen recht heeft op zijn of haar mening. We willen allemaal gewaardeerd en geliefd worden. Echter, om vol te leven is wachten op lof of goedkeuring van anderen niet handig. Mensen zullen je misschien niet met open armen ontvangen. En dat geeft helemaal niks! Je hebt ze niet nodig.

DOE!
Aristoteles zei ooit: “Om kritiek te vermijden moet je niks zeggen, niks doen en niks zijn.” Kritiek zul je hoe dan ook krijgen als je op wat voor manier dan ook niet aan de norm voldoet. Zie het als iets positiefs! Als je kritiek krijgt wil dat zeggen dat je iets doet. Je wordt opgemerkt. Je stelt mensen bloot aan nieuwe dingen. Geweldig! Je bent anders. Dus doe gewoon.
Je trekt daarmee vanzelf de mensen aan die je wel accepteren en je zelfs helpen jezelf te zijn. Vind je het eng? Helemaal niet gek. Ik ook.

Tips
– Vergeet niet dat het ontdekken van jezelf een leven lang duurt. Je verandert en wat je nu leuk vind, vond je niet op je 15e en zal je op je 100ste vast niet meer leuk vinden. En wijsheid komt met de jaren.
– Blijf ruimdenkend, want je kunt juist van anders denkende leren.
– Stel je niet arrogant op ten opzichte van de meerderheid. Sociale regels zijn niet voor niets ontstaan, probeer te begrijpen waarom ze er zijn en als ze nuttig zijn zijn ze dan ook niet handig voor jou? Stoppen voor rood ligt is namelijk best een goed idee.
– Plak jezelf geen etiket op. Dat jij anders bent omdat je als 60-jarige graag k-3 liedjes luistert wil niet zeggen dat je niet ook van de muziek uit jouw jeugd kan houden. Je hoeft niet in alles anders te zijn en ook niet in alles zoals de meerderheid. Vind je eigen weg.
– Kijk hier ook eens het filmpje over de grauwe meerderheid.

Waarin ben jij anders? Durf jij dat te laten zien? En wat zijn jouw angsten?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: