Blog,  kwetsbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

De kracht van kwetsbaarheid

Soms ben ik kwetsbaar. Dan kan ik mijn kracht nergens vinden en dat is helemaal niet erg. Sommige dingen die we in het leven mee maken maken ons allemaal kwetsbaar. Soms hebben we dingen meegemaakt die ons extra kwetsbaar maken en dat we gevoeliger zijn. En toch kwetsbaar durven zijn is het moedigste dat je kan doen.

Niemand in onkwetsbaar

Niemand is onkwetsbaar, iedereen heeft zijn Achilles hier. Zelfs superman van niet onkwetsbaar als je maar kryptonite tegen hem gebruikt. In ons leven zijn we ook allemaal kwetsbaar geweest. Niemand wordt namelijk met een ondoordringbaar schild geboren, maar waarschijnlijk hen je, net als ik, al vroeg moeten leren een schild of een muur om je heen te hebben. Bang on gekwetst, verstoten te worden, bang voor pijn. Maar deze angsten maken ons juist een mens en ze verstoppen heeft geen zin. Vechten er tegen kost vaak onnodig veel energie. Het besef dat iedereen ergens kwetsbaar is geeft binding, liefde en kracht.


Mijn kwetsbaarheid, mijn kracht

Veel van ons zijn opgevoed met het idee dat het beter is om je tranen verborgen te houden, sterk te zijn en niet te vertellen wat je van binnen voelt. De mensen die in staat zijn hier emoties te verbergen en zo hun doelen te bereiken worden gebruikt als rolmodel. De sterkste onder ons zijn het meest bekwaam, toch? Veel is echter niet echt, op lange termijn soms zelf schadelijk omdat het in je gaat borrelen. Hoe kunnen we dingen immers verwerken als we doen alsof het geen invloed op ons heeft.

De goede omgeving

De goede omgeving is heel belangrijk om kwetsbaar te kunnen zijn. Om open te kunnen zijn. Veel giftige mensen in onze omgeving maken ons dit onmogelijk. Giftige mensen hebben een diepgaand negatief effect op ons welzijn. Ze proberen gewoon onder je huid te komen. Ze zuigen aan onze energie met verschillende soorten gedrag, of het nu constant kritiek leveren is, onophoudelijke jaloezie, behoeftigheid, dominantie of moedwillige manipulatie. Dit gedrag brengt schade aan onze emotionele en mentale gezondheid. Het is dus goed om in een veilig omgeving te zijn. Mensen die jouw kwetsbaarheid niet accepteren moeten eigenlijk maar uit je leven verdwijnen, al is dat niet altijd mogelijk. Durf je nu nog niet kwetsbaar te zijn? Begin dan bij de meest veilige persoon die je kent. Je partner, je ouders of je best vriend?
Je zal zien je kwetsbaar op stellen geeft vaak heel veel ruimte.

Kwetsbaarheid en (veer)kracht

We zijn allemaal veel Veer krachtiger dan we denken en juist daarom kunnen we allemaal kwetsbaar zijn. Kwetsbaar zijn geeft vaak de openheid om weer verder te kunnen als het leven uitermate wreed is geweest. Kwetsbaar zijn is echt niet een permentente toestand. Het gaat er vooral om kwetsbaar te zijn bij de juiste mensen en in de juiste situaties. Je kan gekwets worden en het leven is soms ontzettend wreed en toch kan juist kwetsbaarheid en je open opstellen je helpen om die veerkracht te vinden die je nodig hebt om door te gaan. Buig ipv breek.
Het komt er op neer dat je je je niet sterker hoeft voor te doen dan je bent. En het gaat om balans. Soms moet je echt gewoon grenzen stellen. Soms is grenzen stellen juist kwetsbaar. Je geeft aan dat je even niet meer kan en dat je dat zelf ok vind. Hierdoor kan dan juist de rust ontstaan om te helen.
Verder is het ook een kwestie van durven. Durf jij kwetsbaar te zijn?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: