Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Overspannen: Neem de controle terug in je leven

Ik schreef dat ik overspannen ben. Ik heb de controle over mijn leven niet meer. Het leven blijkt controle over mij te hebben.  Ik heb soms het gevoel dat ik geleefd wordt door anderen. Dat ik gevangen ben in verplichtingen. Het leven is aan mij voorbij gegaan zonder dat ik het door heb. En dit alles terwijl ik telkens schrijf hoe je moet ontspannen. Tja…ik ben ook maar een mens.

Het verliezen van de controle over je leven is iets dat onbewust kan gebeuren en iets dat je je plotseling realiseert. Soms heb je zelfs anderen nodig om dit te beseffen. Opeens werden voor mij de verwachtingen te veel. Ik voelde mij meer verloren dan iemand alleen op kepler-452b.
Ik kon niet meer verder. Ik kon alleen maar huilen.
Het roer moet radicaal om en hieronder  schrijf ik de tips die mij en hopelijk ook jou zullen helpen je leven weer op de rit te krijgen of te houden.

1. Stel duidelijk vast wat je wilt

Het is ontzettend normaal om naar dingen te verlangen. Op maandag verlang je misschien naar een nieuw paar schoenen, maar tegen de tijd dat het vrijdag is, ben je dit alweer vergeten. Er zijn echter enkele verlangens die dieper gaan dan andere. Deze verlangens zijn belangrijk als je de controle over je leven weer terug wilt krijgen.

Je koestert deze verlangens reeds lang en hoewel je ze soms vergeet omdat je dagelijkse leven zo veel verplichtingen kent, kun je niet vermijden dat ze zo nu en dan toch weer in je gedachten opkomen. Wanneer ze bij je opkomen, zou je hiervan moeten profiteren en een plan moeten maken om ze te bereiken. De weg naar het vervullen van je dromen bestaat uit kleine beslissingen en stappen die je er steeds dichter bij zullen brengen. Als je maar 0.1 procent per dag groeit, groei je 10% per jaar.

Gun jezelf elke dag een momentje om iets te doen dat je dichter bij je doel brengt. Als je denkt dat de mensen om je heen je niet zullen helpen bij dit proces, vertel ze dan niet eens dat je het aan het doen bent. Als je echter denkt dat er iemand is die je kan en zal helpen, dan is het heel goed om om hulp te vragen.

2. Investeer in je dromen

Geld en tijd waar investeer je deze nu in?  Is er nog iets over voor jou? Of geef je alles weg aan anderen, omdat je een pleaser bent en de mening van anderen te belangrijk vind.  Je moet eerst voor jezelf zorgen en in jezelf investeren. Elke dag een kleine beetje en voor je het weet ben je waar je wilt zijn. Kaizen noemt men dit ook wel. Elke dag een klein stap, elke dag groei betekend veel rendement. Lees dit boek er ander eens over.

3. Analyseer je relaties

Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet, zeggen ze. Als je het gevoel hebt alsof je de controle over je leven hebt verloren, neem dan de tijd om na te denken over de mensen met wie je je tijd doorbrengt en wat voor gevoel ze je geven. Steunen ze je? Is hun liefde en gezelschap afhankelijk van wat jij voor ze doet of zijn ze er onvoorwaardelijk voor je?
Het is moeilijk en pijnlijk om te accepteren dat je de controle over je leven voor een deel kwijt bent, omdat het is overgenomen door anderen. Als dit echter het geval is, dan kun je dit het beste erkennen en jezelf afvragen of je bereid bent om op deze manier door te blijven leven.

Tijdens het proces van jezelf herontdekken en de controle over je leven terugnemen, is het mogelijk dat sommige van je relaties drastisch veranderen of zelfs tot een einde komen. Maar wees niet bang: persoonlijk groeien houdt voor een deel in dat je bepaalde dingen en bepaalde mensen los moet laten. Maar vooral hou van jezelf.

4. Bereid jezelf voor om stappen vooruit te nemen

Een van de grootste uitdagingen wanneer je controle over je leven wilt krijgen, is om veranderingen aan te nemen die nodig zijn en te vermijden dat je stappen achteruit zet. Je zou voorbereid moeten zijn op spanning, angst en obstakels. Dit alles zal zich op een bepaald moment voordoen als je ervoor kiest om te herontdekken wie je werkelijk bent en besluit om echte en gedurfde kansen te grijpen. Gedurfde kansen kan zomaar betekenen dat je je baan op moet zeggen, je werk anders in moet richt of je laten omscholen.
Voel jezelf niet klein wanneer je jouw verlangens en beslissingen confronteert. Als het nodig is, geef jezelf dan tijd om je beslissingen te heroverwegen en denk er nog eens over na. Maar pas ze niet aan, alleen maar omdat je druk voelt van buitenaf.
De eerste stap is vaak de moeilijkste. Net als bij het oprekken van je comfort zone.  Oefening baart kunst en zo ook oefening voor het leven. Je kunt het leven enigszins oefenen.

Heb jij nog tips om jouw leven weer in je eigen handen te nemen? Je zou er mij en anderen mee helpen. Laat een reactie achter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: