nederlandse vlag, bevrijding
Blog,  Dankbaarheid

Bevrijding

Het is vandaag Hemelvaartsdag en het is Bevrijdingsdag. Gisteren herdachten we de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid. Vandaag vieren we onze vrijheid. We vieren dat we mogen zijn wie we willen zijn. Dat we ons leven mogen leiden zoals wij dat willen. Dat we niet bang hoeven zijn voor een overheid om ons in onze godsdienst te beknotten of ons te vervolgen vanwege onze afkomst.

 Vrijheid
Vrijheid is niet iets vanzelfsprekends. Vrijheid is kwetsbaar en kan ook weer verloren gaan.
Ik ben van 1978. Ik ken geen oorlog en daar ben ik blij om. Ik ben dankbaar dat ik mijn hele leven in vrijheid heb mogen leven.
Ik weet niet wat het is om de angst te voelen voor geweld, angst te voelen voor de dood.
Ik weet niet wat het is om in een land te leven dat bezet is door een wrede vijand.
Ik hoor de verhalen, lees de verhalen over onderduikers, gevangenschap, marteling, honger en verzet. Ik weet niet aan welke kant ik gestaan zou hebben. Ik hoop dat ik de kracht gehad zou hebben mensen te helpen, onderduikers in mijn huis te nemen of een verzetsdaad te plegen. Ik twijfel echter of ik het zou durven. Ik ben een bangerik. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik in een land woon waar ik dat niet hoef te vrezen.
Ik ben ontzettend dankbaar voor al die vrijheidsstrijders die het voor mij hebben gedaan. Dankbaar voor hen die mijn vrijheid hebben bevochten.

Ik vier Bevrijdingsdag, terwijl op veel plekken mensen dagelijks te maken hebben met oorlogsgeweld of de dreiging van oorlog een grote impact heeft op hun leven. Niet overal mag men schrijven in vrijheid, leven in vrijheid en liefhebben in vrijheid. We hoeven niet eens heel ver weg te gaan. Er zijn Nederlanders die door vrijheidsbeperkende maatregelen van overheden in de gevangenis zitten. Denk aan Ebru Umar waar ik vorige week overschreef.
Maar vandaag vier ik mijn vrijheid. Vier ik dat ik dit mag schrijven.

Dauwtrappen
Het is vandaag ook nog Hemelvaartsdag. Dat is de reden dat de meeste van ons vandaag vrij zijn, niet vanwege Bevrijdingsdag helaas, dat is maar eens in de vijf jaar. Vroeger (in de middeleeuwen) stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.
Dit is natuurlijk een ontzettend leuke traditie. Vroeg opstaan, je voeten in het koele gras. De vrijheid van het dansen op dauw bedekte gronden. Opgewekt de rest van de dag vieren. Ik heb me vanochtend nog eens omgedraaid. Ik heb genoten van de vrijheid om uit te slapen. 

En hoe ga jij deze dag vieren?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: