bevestiging zoeken
Blog,  kracht/zelfvertrouwen

Bevestiging zoeken! Ben ik goed genoeg?

Heb ik in deze broek een dikke kont? Vind je me wel aardig? Doe ik het wel goed? Leef je nog? Sorry, of vond je het niet erg? Praat ik te veel? Het zijn allemaal vragen die aangeven dat jij bevestiging zoekt. Het diepste verlangen hebt om goed genoeg te zijn. Maar voor wie dan en waarom?

Bevestiging zoeken verpest je zelfvertrouwen.

Als constant bevestiging nodig hebt, raak je verslaafd aan deze validatie. Je zal er steeds meer van nodig hebben en als je niet genoeg krijgt ga je weer twijfelen aan jezelf.
Je zit in een cirkel en bevestigt continue je eigen gedrag. Vermoeiend is het ook nog eens. Wat verwacht je van een ander? Mag je dit van een ander verwachten? Laat het los en vertrouw een beetje op jezelf.

Het belemmert je persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je opzoek bent naar bevestiging en hier verslaafd aan bent geraakt is het steeds moeilijker om je anders te gedragen. De beloning die de bevestiging geeft zorgt ervoor dat je dit gedrag steeds meer gaat vertonen. Het gevolg is dat je onbewust gaat leven naar de verwachtingen van anderen. Deze verwachtingen heb je waarschijnlijk zelf ingevuld. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen wat jij nu zelf wilt. Het gebeurt vaak onbewust, maar de signalen zijn er wel. Vaak vermoeid, verdrietig, verward, maar vooral geen plezier meer hebben in wat je doet, het zijn allemaal signalen dat je jezelf voorbij gelopen ben in jouw jacht naar bevestiging.

Het is nooit goed genoeg

Een ander kan jou nooit het zelfvertrouwen geven dat je nodig hebt, dat kun je alleen zelf doen. Als jij jezelf niet goed genoeg vind dat kunnen mensen jou nog zoveel complimentjes geven, maar het zal nooit genoeg zijn en zeker niet lang duren.

Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig om goed te zijn. Zolang jij dit echter blijft denken zal je ook nooit blij zijn wanneer je succes hebt. Het succes ligt dan buiten jezelf. Maar hoe verander je dit nu?

Zo heb je minder bevestiging nodig

  1. Doe ervaring op. Hoe vaker je zelfstandig succes bereikt, hoe makkelijker het wordt om het opnieuw te doen.
  2. Neem vaker beslissingen zonder met anderen te overleggen.
  3. Ga terug naar wat jij leuk vind
  4. Plaats jezelf op gelijke voet als je omgeving. Je bent echt evenveel waard!
  5. laat je minder leiden door angst.
  6. verbied jezelf nog bevestiging te vragen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: