anonymous woman hiding in thick smoke, Ben jij een giftig persoon?, Nee, Help me
Persoonlijke ontwikkeling

Ben jij een giftig persoon?

Giftige mensen zijn overal in het leven te vinden en het kan vaak moeilijk zijn om ze te identificeren. Ik schreef er al eens over wat er gebeurde toen ik giftige mensen los liet. , en hoe je van ze kunt leren.
Hoewel de meesten van ons soms negatief kunnen zijn terwijl we door de ups en downs van het leven navigeren, worden we giftig als ons gedrag anderen mentaal en emotioneel pijn begint te doen. Dit betekend dat we zelf ook giftig zouden kunnen zijn. Ben jij een giftige persoon.

Signalen dat je giftig bent

Het vraagt heel veel zelfkennis om te zien of jij giftig bent. Veranderen is misschien nog wel moelijker.

Je focust op het negatieve

Het leven is een aaneenschakeling van positieve en negatieve zaken . Als je echter een negatief of giftig persoon bent, zul je teveel gefocust zijn op de negatieve aspecten van het leven.
Je kunt je altijd zorgen maken om dingen die mis gaan in de je leven. Als je echter altijd negatief blijft dan kun je giftigheid naar anderen verspreiden. Het kan moeilijk worden je nog ergens goed over te voelen.

Je moet altijd gelijk hebben

Je wilt altijd gelijk hebben. Zelfs als de ander gelijk heeft, zult je ervoor kiezen de feiten vast te houden aan jouw mening. Telkens als iemand je ongelijk bewijs neem je je toevlucht tot giftige en emotionele argumenten.

Je creëert een machtsdynamiek waarin andere zich terug trekken en je niet vertrouwen

Je gebruikt verbaal geweld

Mensen beschamen, ze uitschelden om ze zich minderwaardig te laten voelen, is een duidelijk teken van toxiciteit. Zelfs als het je excuus is om ze te motiveren, is iemand beschamen nog steeds verlammend. Je creëert een machtsdynamiek waarin andere zich terug trekken en je niet vertrouwen.

Je praat maar je luistert niet.

young ethnic male with laptop screaming
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Giftige mensen hebben de neiging om alle interacties en gesprekken te domineren. Als je vaker een eenzijdig gesprek voert dan niet, dan is dat een rode vlag. Giftige mensen luisteren slecht en raken vaak gefrustreerd als het gesprek niet over hen gaat.

Het is altijd de schuld van anderen

Als je een giftig persoon bent dan vind je de slachtoffer rol fijn. Ook al is er in elke situatie een rol, hoe klein ook, voor jou weggelegd om je situatie beter te maken, dit kun je niet inzien. Jij hoeft niets te doen. Dat jij pech heb is volledig de schuld van anderen.
Het is een gemakkelijke manier om iedereen de schuld te geven van al jouw problemen, zonder dat je iets hoeft aan te pakken. Iemand met een gezonde geest, iemand die mentaal sterk is, zal echter alles in het werk stellen om in een betere positie te komen, zodat hij gemoedsrust en geluk kan vinden.

Je houd van roddelen

Achter de rug van anderen praten is iets waar je heel goed in bent. Giftige mensen zijn kampioen in roddelen over mensen en houden ervan geruchten te verspreiden om zichzelf er beter uit te laten zien. Natuurlijk houden de meesten van ons van tijd tot tijd onschuldig roddels. Maar als je je meer zorgen maakt over wat je collega’s en vrienden doen in plaats van je op je eigen leven te concentreren, dan kan het een serieus probleem zijn.

person whispering to man s ear
Photo by TOPHEE MARQUEZ on Pexels.com

Je zoekt altijd aandacht

Als we een laag zelfbeeld en een laag gevoel van eigenwaarde hebben, zoeken we wanhopig naar externe validatie van onze ouders, partners, vrienden, collega’s en zelfs sociale media. Als je het gevoel hebt dat je constant aandacht van anderen zoekt en als je het niet genoeg krijgt, wordt je giftig, praat dan met een geliefde of een therapeut. En voor dat laatste hoef je je echt niet te schamen

Je neemt meer dan dat je geeft

Je bent altijd openhartig over het vragen om hulp of steun van anderen. Maar als het jouw beurt is om een helpende hand te bieden, kom je zelden in actie
‘Als je de neiging hebt om gunsten, emotionele energie, spreektijd of zelfs fysieke ruimte te nemen, denk dan eens na over de impact daarvan.

Je bent niet in staat los te laten

Wanneer we emotionele pijn, verdriet, verlies of liefdesverdriet ervaren ervaren, wordt het na een tijdje cruciaal dat we beginnen met loslaten om het genezingsproces te starten. Hoe moeilijk ook het is tijd los te laten
Giftige mensen weigeren degene die hen pijn heeft gedaan los te laten. Ze kunnen niet vergeven en houden wrok lange tijd vast.
Dus als je merkt dat je meer bezig bent met wraak dan met je eigen leven weer op te pakken kun je gerust zeggen dat je een giftige mentaliteit hebt.
Als je jezelf nog steeds afvraagt “Ben ik giftig?”, Dan is dit een van de meest cruciale signalen om op te letten.

Je hebt geen vrienden

Mensen hebben de neiging om uit de buurt te blijven van giftige individuen, omdat ze zich vaak gedragen als energievampiers. Giftige mensen trekken alleen andere giftige individuen aan. Als je je realiseert dat de meeste van je goede vrienden en geliefden zich hebben teruggetrokken of afstand van je hebben bewaard, dan zou je wel eens een giftig persoon kunnen zijn.

Je klaagt veel

Omdat je de neiging hebt om constant naar de negatieve kant van de dingen te kijken, ben je geneigd te klagen over je opties, kansen en leven. Terwijl je over alles blijft klagen, word je negatiever en put je anderen uit hun energie met je zeurende gedrag

Dus ben je een giftig persoon?

Als het antwoord nu ja is is dat hart verscheurend. Het goede nieuws is echter dat bewust worden de eerste stap naar verandering is.
Meestal komen giftige gedragingen voort uit traumatische ervaringen uit het verleden of ongezonde hechtingspatronen.

Wil je veranderen? Zoek dan eens uit wat mentaal sterke personen doen of zoek een goede therapeut.?

Meer lezen over giftige en moeilijk mensen? Lees de volgende boeken eens:

Omgaan met moeilijke mensen
Giftige communicatie
hoe overleef ik moeilijke mensen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: