overspannen, alles gaat voorbij
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Assertiever zijn (5 tips)

Heb je het gevoel dat je continu ‘ja’ zegt op alles? Of heb je vrijwel nooit een mening over zaken of situaties? Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen als je het gevoel hebt dat dat zou moeten? Ik weet zelf dat ik assertiever zou moeten zijn. Ik weet dat ik voor mezelf op moeten komen,maar waarom lukt het mij dan zo vaak niet? Het gevolg is dat ik gestrest raak. Heb jij dat ook?
Misschien heb je iets aan de vijf tips hieronder. Mijn helpen ze wel een beetje

Luister actief

Wanneer je luistert naar wat iemand anders zegt en begrijpt wat zijn of haar punt is, dan kan je op een andere manier naar de zaak kijken. Wanneer je je ondergewaardeerd en gestresst voelt, dan neem je dingen makkelijker aan. Als iemand kritiek op jou levert, probeer dan positief te blijven en actief te luisteren wat jouw gesprekspartner te zeggen heeft. Is diegene uitgepraat en heb je zijn of haar perspectief begrepen? Dan is het nu tijd om op een respectvolle manier te vertellen hoe jij tegen de zaak aankijkt. Vertel dat jij het niet met de kritiek eens bent en ook waarom. Wees je er van bewust dat jouw gevoelens niet verkeerd zijn en er absoluut mogen zijn.wees open en eerlijk

Wanneer je probeert assertief te zijn, kan je het gevoel krijgen dat je gemeen bent. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Zolang je respect toont naar de ander, hoef je je geen zorgen te maken over hoe je overkomt. In een gesprek moet het mogelijk zijn om je emoties te tonen en je mening te geven. Dat kan op een respectvolle en aardige manier. Ik vind dat moeilijk, maar je kwetsbaar opstellen is hier de key. Ik wil graag helpen, maar mijn energie levels laten dat niet toe, blijkt helemaal niet zo vervelend te zijn en veel mensen accepteren een nee op deze manier.

Begrijp passieve communicatie

Wees alert op passieve communicatie. Passieve communicatie gebruiken mensen vaak als ze niet volledig in hun eigen mening geloven of niet veel zelfvertrouwen hebben. Wanneer je assertief bent, deel je je gevoelens en gedachten met anderen zonder twijfelachtig te klinken.
Vraagt iemand je mee uit, maar bevalt de plek jou niet en zeg je toch: “ja, leuk!”, omdat je de ander niet wilt teleurstellen? Probeer hier de volgende keer op te letten en leer jezelf aan je echte gevoelens en mening te uiten.

Leer “nee” te zeggen

Ik zeg nee, nee zeggen magBen jij ook bang om arrogant over te komen als je “nee” zegt? Je bent niet de enige. In de praktijk blijkt het wel mee te vallen.Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet. Als je ja zegt tegen overwerken, zeg je nee tegen je sociale leven, tegen sport, tegen tv kijken. Ik wil graag mijn passie nastreven en dat brengt met zich mee dat ik ook veel nee zeg. Ik zou veel nee moeten zeggen. Dat ik wel eens nee zal moeten zeggen zal zeker niet altijd begrepen worden.Vanaf nu ga kijken wat ik belangrijk vind en daar besteed ik mijn meeste tijd aan. Prioriteiten stellen en bij je principes blijven is dan belangrijk. (lees hier over hoe principes je kunnen helpen) Een negatief antwoord kan je ook op een aardige en respectvolle manier brengen. Je stelt daarmee je grenzen en je zet jezelf daarmee op nummer 1, zonder dat je arrogant of gemeen overkomt.

Uit je gevoelens en behoeften

Mensen kunnen niet raden hoe een ander zich voelt. Iedereen heeft zijn eigen problemen en zolang jij niet deelt hoe jij je voelt, zullen mensen in jouw omgeving dat ook niet altijd doorhebben.Spreek je gevoel uit en laat je verassen door de reactie van je vrienden en familie. Wat zeggen zij! Je zult verbaasd zijn. Daarbij helpt praten er over. Als ik wel eens mijn twijfel uitspreek over mijn site, hoor ik vaak dat ze mensen het zo leuk vinden dat ik gewoon doe met mijn website en bundels wat ik wil doen en dat ze dat dapper vinden. Grappig want zo zie ik mijzelf dus helemaal niets. Soms hoor ik spontaan van iemand dat ik zo stoer ben omdat ik alles zo op orde lijkt te hebben en ook dat voelt vaak helemaal niet zo, maar geeft wel een kick en het vertrouwen dat ik goed bezig ben.
Leer jezelf aan om eerlijk over je gevoelens te praten. Heb je last van stress en wil je daarom even een avondje alleen zijn? Laat je vriend dat weten. Daar zal hij vast begrip voor hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: