Gouden, Hart. dichtbij
Dating en relaties

Als liefde niet genoeg is. De giftige relatie.

Soms is liefde gewoon niet genoeg. Liefde kan iets worden dat giftig is. Ze kan droefheid creëren en de lucht uit de kamer zuigen, waarbij alleen maar jaloezie en wantrouwen overblijft.Je bent misschien nog steeds verliefd op je partner, maar wanneer je in een slechte relatie zit, dan gebeurt er iets vreemds. Wanneer je partner niet bij je is, zul je ontspannen. Je kan weer ademhalen. Het is niet makkelijk om de signalen te herkennen dat je in een giftige relatie zit. 

Voor mensen van buiten is een giftige relatie meestal te herkennen, maar wanneer je er in zit is dit niet zo makkelijk. Wanneer je verliefd bent op iemand spelen hormonen een rol , waardoor je cognitieve en emotionele balans verstoord is.  Je ogen openen voor jouw eigen slechte relatie kan jaren duren.

Hoe weet je dat je een giftige relatie hebt?

1. Je ziet alleen maar muren waar voorheen deuren waren

Voordat je een relatie had was je vrij. Je voelde je sterk en onafhankelijk. Je nam veel beslissingen zelf en nu ben je die vrijheid kwijt. Ook in goede relatie kun soms voelen alsof je je vrijheid kwijtraakt, met een goed gesprek wordt dit meestal wel verholpen. In een giftige relatie  echter verhindert je partner je simpele alledaagse dingen te doen. Als je vertelt dat je van plan bent om naar een bedrijfsetentje te gaan of gaat winkelen met een vriendin, dan zal je partner het vaak niet toelaten. Je leven wordt van de ’s ochtends vroeg tot laat in de nacht volledig gecontroleerd door je partner. Je past je kleding, je internet gebruik, je make-up aan aan je partner ook al wordt jij er niet blij van.
Het voelt als of je in een kooi zit en jouw groei belemmerd wordt.2. Je wordt genegeerd en gemanipuleerd.

je wilde mij brekenGiftige personen zetten hun eigen belang altijd voorop. Ze zullen subtiele maniertjes hebben ontwikkeld om andere mensen onder controle te houden.  Hun onzekerheden zorgen voor wantrouwen en de behoefte om hun partner onder controle te houden. Ze zijn mogelijk bang dat ze alleen achterlaten worden, voor de mogelijkheid dat een andere persoon je mogelijk van hen afpakt en dat leidt tot continu toezicht en onbedwingbare afgunst.  Je hebt het gevoel dat voorzichtig moet zijn. Je partner heeft trucjes om je je schuldig te laten voelen. Het gevaarlijkst is het al je zo gemanipuleerd wordt dat je je af en toe ook super voelt.

3. Je ongelukkige gevoel neemt telkens toe

Als je je steeds ongelukkiger gaat voelen, als je je blij voelt als je partner weg is is er iets mis.  Harmonieuze relaties staan groei toe en elke partner accepteert de ruimte van de ander. Je bent niet de persoon die je voorheen was en je begint mogelijk te voelen dat je zelfvertrouwen verwoest is of dat je van binnenin gebroken bent. Onrust en angst die dit met zich mee brengt kunnen voor lichamelijke klachten zorgen, hoofdpijn, migraine, rugpijn en duizelig.

Hoe kan je aan je giftige relatie ontsnappen?

Statistieken laten zien dat giftige relaties soms jaren stand houden. Hoe is dit mogelijk?

Sommige personen zijn bang voor de gevolgen van het verlaten van hun partner. Ze zijn bang voor hun kinderen of dat hun partner kwaad en gewelddadig wordt. Als dit het geval is, is het het inderdaad heel moeilijk. Een blijf van mijn lijf huis is soms de enige oplossing.
Voor sommige mensen is de angst om alleen te zijn groter dan de angst om te blijven. Andere mensen blijven verliefd en verslaafd aan elkaar.

Om te kunnen ontsnappen moet je eerst beseffen wat er gebeurt.  Je vrienden en familie hebben  de tekenen al veel eerder dan jij gezien. Leun op hen en zoek steun wanneer je het nodig hebt.
Praat hierna met je partner, vertel hem of haar hoe je voelt. Openheid is zo belangrijk. Het zou kunnen dat je partner niet bewust is van wat je voelt.
Twijfel echter nooit aan jezelf en als er geen verbetering komt dan moet je loslaten,

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: