afscheid collega's
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Als je A zegt hoef je geen B te zeggen.

Wie A zegt moet ook B zeggen, dat heb ik altijd geleerd. Jij ook neem ik aan aangezien je dit leest. Maar is dit wel zo? Consequent vasthouden aan A zou betekenen dat we vasthouden aan onze eerste liefde, baan, studiekeuze, politieke kleur, verzin het maar. Je zou niet meer groeien en dus eigenlijk stilstaan. Toch is het soms zo moeilijk om terug te komen op jouw keuzes. Ik vind doorzettingsvermogen of volgens je principes leven een mooi goed, maar er is ook een andere kant. De kant waarin je altijd maar door gaat en doorgaat en doorgaat op de verkeerde weg omdat je niet terug durft te komen op je eerdere beslissingen.

Waarom gaan we van A naar B?

Mensen die van A naar B gaan en bij hun doelen blijven, hun beloftes houden en doorzettingsvermogen hebben, bereiken vaak veel. Ze worden ook nog eens gezien als betrouwbaar (en voorspelbaar) en daar houden wij van. De vraag is echter of iedereen die altijd van A naar B gaat bijvoorbeeld gelukkig is. Ik durf dat te betwijfelen. Wie A altijd laat volgen door B doet geen ontdekkingen. Niet over zichzelf, niet over anderen, niet over het leven. Maar wat kun je dan doen?


Van A naar G

De gebaande paden lijden ons van A naar B naar C etc. Maar misschien vind jij het wel veel prettiger om van A naar G te gaan een paar stappen over te slaan. Je hoeft niet eerst te daten, handjes vasthouden en dan blijven slapen. Het mag wel, trouwens. Je kunt ook eerst als een beest te keer gaan en dan daarna die romantische wandeling maken. Je hoeft ook zeker niet eerst korte verhalen te schrijven en dan pas die roman. Het is belangrijk dat jij je eigen weg kiest. Veel plezier met je individuele reis langs het alfabet.

Toegeven dat A niet goed was

Als je al moeite heb met nee zeggen is deze stap nog moeilijker. Toegeven dat je fout zat. Dat A toch niet goed was voor jou, dat A jouw passie niet blijkt te zijn. Je hebt je vergist. A was niet wat jij er van verwachtte dat is moeilijk om toe te geven. Je hebt een opleiding gedaan, maar het werk wat daarbij hoort past toch niet bij je, misschien kun je dan beter in een ander werkveld werk zoeken. Je ging op date maar hij blijkt toch niet zo leuk. Je had beloofd te helpen met de verhuizing, maar je knie of rug blijken toch nog niet genezen.
Je mag laten weten dat je hier in verandert bent. Je mag van gedachten veranderen.

Heb jij nog Tips die helpen om je individuele pad door het alfabet te maken.

Overtuigingen kunnen hardnekkig doorgaan, zelfs als blijkt dat ze achterhaald zijn, schade aanrichten of een averechts effect hebben. Je mag Ja zeggen. Je mag Nee zeggen. En vervolgens mag je weer wijzigen naar Ja. Of iets stopzetten of toch nee zeggen, maar neem die controle, die verantwoordelijkheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: