Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Als het te dicht bij je hart komt.

Soms zijn er momenten dat iets je echt raakt en dat dit een grote invloed op je leven heeft. Iemand die je dierbaar is wordt bijvoorbeeld iets ergs aangedaan. Je kind of je zus. Het beïnvloed je en het beïnvloed je leven. Je loopt daardoor vast. Ik als schrijfster en dichter probeer dan juist het onder woorden te brengen, maar er zijn dit jaar een aantal dingen gebeurt waar zelfs ik niet over kan schrijven (nog niet misschien) Als je dit voelt, als je leven vast loopt door dat zaken je zo raken wat doe je dan?

Afstand nemen
Als ik een tekst schrijf die me echt wat doet en meestal is dat een gedicht (bijvoorbeeld deze) kan ik vast lopen in de tekst. Ik kom dan gewoon niet meer verder. De enige manier is de tekst weg te leggen en later, soms dagen en soms weken later er verder mee te gaan. Ik zie dan opeens die andere invalshoek en kan weer verder.
Loop je vast in het leven dan kan het goed zijn ook afstand te nemen. Soms kun je letterlijk afstand nemen door bijvoorbeeld op vakantie te gaan of een paar dagen vrij te nemen. Soms is dit moeilijker en soms vraagt het ook heel wat uitleg. Als je bijvoorbeeld even afstand neemt van een persoon die je lief is. Leg dan vooral uit dat jij dit nodig hebt en dat dit niet aan de ander ligt.
Voel!
Hoe harder je probeert niets te voelen, hoe langer het duurt voordat je er uit bent. Het kan zelfs gebeuren dat het verdriet niet van jou is (empathie heet dat) en toch kan een flinke huilbui helpen. Het is zelfs gezond om af en toe te huilen. We denken vaak dat we alleen maar positief moeten zijn, maar een echt rauwe emotie krijg je niet weg door alleen maar positief te zijn. Je krijgt de emotie alleen maar weg door er door heen te gaan. Het wegstoppen veroorzaakt stress en uiteindelijk lichamelijke klachten. Ga er door heen. Voel wat je voelt en uiteindelijk ben je er dan sneller vanaf.

Wees lief voor jezelf
Wees lief voor jezelf en probeer niet gelijk alles te fiksen. Je mag je echt even rot voelen want het leven is gewoon niet altijd leuk.

Geef het tijd
Het leven werkt soms net als mijn teksten. Geef het tijd en opeens vind je een nieuwe invalshoek en nieuw idee of kun je dingen een plekje geven. Geef ook het nieuwe perspectief voldoende ruimte om te rijpen.
Laat je gewonde hart toch altijd spreken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: