Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Wees lief voor jezelf: accepteer ongemakklijkheid (3/5)

Lief zijn voor jezelf is belangrijk. Door jezelf lief te hebben, jezelf te kennen en jezelf af en toe te verwennen kun je veel problemen voor komen, vooral stress gerelateerde problemen.  Ben je gestresseerd of zelf overspannen, depressief misschien?  Wees dan wat liever voor jezelf. Allereerst moet je geduld en compassie met jezelf hebben (lees hierover in deel 1) en natuurlijk goed voor jezelf zorgen door naar jouw lichaam te luisteren (lees hier over in deel 2). Toch ondanks dat je lief voor jezelf wilt zijn is het leven niet altijd makkelijk en ongemakkelijk voelen hoort er soms gewoon bij. Soms hoef je daarom geen actie te ondernemen en moet je je tijd nemen, soms is actie wel vereist maar geeft dat weer stress.

Stop ongemakkelijk voelen als een probleem te beschouwen

Ieder mens is op zoek naar comfort. We associëren comfort met thuis, met veiligheid, met genot en succes. De meeste mensen proberen ongemak daarom zoveel mogelijk te mijden. Vooral emotioneel ongemak wordt ervaren als een teken dat er een probleem is. Ik voel me niet goed, dus ik ben niet goed of deze situatie is niet goed. Terwijl emotioneel ongemak juist vaak het startpunt is van emotionele groei. Een ongemakkelijk gevoel onder controle kunnen houden en accepteren is een teken van volwassenheid en mentale gezondheid. Daarbovenop is ongemak vaak niet meer dan de prijs die je moet betalen voor een hoger doel of een belangrijke waarde – het is niet een crisis of een defect. Ongemak is niet het einde van de wereld – het is de wereld. Het is een teken dat je leeft, niet dat je gebroken bent.  Weet je nog jouw eerste zwemles, de eerste zwemles in het diepe, jouw eerste spreekbeurt en jouw examen? allemaal enge momenten en toch tekenen van groei.
Ongemakkelijkheid is niet per definitie slecht. Een klein beetje ongemak hoort bij het leven, wees een beetje lief voor jezelf.



Stop met dingen ontwijken als oplossing

Mensen zijn voorgeprogrammeerd om zaken als pijn, kwaad en verlies te mijden. En vaak hebben we een boel aan dat ontwijkingsgedrag – als er een trein op je af komt denderden bijvoorbeeld. Wanneer we het risico lopen op pijn of verdriet, lijkt negeren of ontwijken de makkelijkste weg. Maar vermijden is in het licht van mentale gezondheid juist een val. Een probleem ontlopen in plaats van oplossen elimineert alleen het directe contact. De zolder niet schoonmaken maakt de zolder niet schoon; het maakt het juist alleen maar erger. Bovendien is vermijden een eeuwigdurend proces. Als je enige manier van omgaan met een probleem het probleem negeren is, eindig je in het ergste geval in de bak. Het leven vereist een beetje handigheid en die bouw je niet op als je het negeert. Niemand wordt een bokskampioen door niet te boksen. Wil je boksen moet je af en toe iemand slaan/  Veel mensen die bang zijn voor afwijzing door anderen, drijven zichzelf in isolatie en vermijden ieder sociaal contact. Op die manier wordt het door hun gekozen medicijn de ziekte zelf. Een goede mentale gezondheid betekent dat je je uitdagingen onder ogen komt.

Stop met spanning en gevaar door elkaar halen

Ons angstsysteem zorgt ervoor dat we onszelf kunnen verweren en houdt ons alert voor het geval er gevaar dreigt. Daar hadden onze voorouders in een tijd waar gevaar overal op de loer lag veel aan. Een hoge plek was in die tijd een ravijn, niet de derde verdieping van een kantoorgebouw. Als je nu hoog boven de grond zit, kijk je vanuit een raam op de derde verdieping naar beneden – je balanceert niet op het randje van een ravijn – maar alsnog slaat dat alarmsysteem van onze voorouders aan. Onze angst zien we daardoor vaak aan voor de aanwezigheid van gevaar. Het is echter een fout om te beoordelen hoe gevaarlijk iets is op basis van hoeveel angst het losmaakt, en vice versa. Probeer je daar bewust van te blijven.

Leef wat langzamer en denk aan jezelf.

Herinneren is terug gaan naar en in jezelf, letterlijk. Stap s’ avonds onder de douche en laat alle hectiek door het douchepuntje wegstromen en adem. Zorg ervoor dat je je niet vierentwintig uur per dag je ongemakkelijk voelt, dan is namelijk op lange termijn echt ongezond en als het lang duurt kun je overspannen worden.

Treed af en toe eens uit jouw comfortzone. Train jouw comfortzone, want als deze groter word voel je je minder vaak ongemakkelijk. Probeer positief te zijn en als dat niet meer werkt ga weg.

Hoe wil jij lief zijn voor jezelf? 

Lees hier de andere delen in deze serie”: 
1 Compassie
2 luister naar je lichaam
4 praat over wat je voelt
5 geef grenzen aan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: