ontspannen
Blog

9 manieren hoe je ook nu snel kunt ontspannen.

Stress, zenuwen en angst zijn allemaal slecht voor je gezondheid. Zeker in stressvolle tijden als de onze is het belangrijk om snel te kunnen ontspannen en dat is niet altijd makkelijk. Je kunt niet naar je masseur of naar de yogaklas. Toch heb ik een paar snelle oplossingen om te ontspannen.

1 Ga “kort” wandelen.

Een wandeling, het liefst in een rustige, schone omgeving. Je hebt maar 5 minuten nodig om je brein even “uit te zetten”. Lees ook wat Neuropsycholoog Eric Scherder zegt over wandelen.

2 Visualisaties

Eigenlijk is het een soort van dagdromen. Beeld je in dat je in het bos loopt of omringt bent door je favoriete bloemen. Lees hier meer over visualisatie technieken als het je zelf niet goed lukt

3 Ademen

Natuurlijk adem je altijd. Ik spreek nu echter over bewust ademen. Als je wilt ontspannen is soms al genoeg om even bewust diep door je neus te ademen.

Buikademhaling

Wil je iets meer ontspannen dan kun je een diepe buikademhaling doen.

  1. Ga rustig staan, zitten of liggen. Je kunt deze ademhaling altijd en overal doen, ook op je thuiswerkplek.
  2. Leg een hand op je borst en de andere op je buik.
  3. Adem nu diep in door je neus en zet je buik uit. Voel hoe je longen zich vullen met lucht en hoe je buik naar buiten beweegt. Je borst beweegt vrijwel niet.
  4. Adem langzaam uit door je mond. Je voelt je buik zich weer langzaam intrekken.
  5. Doe deze buikademhaling zo vaak als je kunt. Je zult zien dat je er rustiger van wordt en er meer energie door je lichaam stroomt. Probeer erop te letten dat je overdag zoveel mogelijk door je buik ademt.

Nadi Shodhana Pranayama

Wil je nog wat dieper met je ademhaling bezig zijn. Kijk dan eens het onderstaande filmpje over de Nadi Shodhana Pranayama.

4 Neem een snack

Een lege maag kan je stress geven. Haast je niet tijdens de snack en probeer van elke hap te genieten. Kies voor gezonde voedingsmiddelen, zoals een appel, een suikervrije mueslireep of een blokje donkere chocola. Vermijd het eten van vettige of suikerachtige voedingsmiddelen, omdat deze het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

5 Kom achter je computer vandaan

De computer een lange tijd gebruiken kan ook je stresswaarden verhogen. Dit zorgt vervolgens voor een gebrek aan slaap, depressie, slaapproblemen, nachtmerries, hoofdpijn, spierpijn, gespannen gezichtsvermogen etc.

Neem zoveel mogelijk iedere twee uur een pauze van tenminste vijf minuten op het werk en thuis. Probeer een uur voor het slapen gaan je computer niet te gebruiken en laat deze zeker weten niet aanstaan als je een computer op je kamer hebt.

Juist in deze tijd kan het zijn dat je meer droomt. Hier kun je een verklaring vinden waarom dat zo is

6 Doe iets goeds voor een ander

In moeilijke tijden is het het helpen van een ander iets wat niet veel kost en toch een grote invloed op de ander heeft.
Een kaartje sturen, een tekening maken, een keertje bellen, of boodschappen doen kan echt het verschil maken voor iemand. En soms zorgt het ervoor dat je ook zelf nog even van je plek of uit je huis komt.

Je hebt tegenwoordig goed initiatieven die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Ik raad je www.buurtkring.nl aan.

7 Geef jezelf een massage

Je kan niet naar de masseur op dit moment en niet iedereen heeft een partner in de buurt die dit kan. Dan is zelf massage echt een goede optie. Hieronder kun je hier een filmpje over kijken.

8 Luister naar muziek

Muziek kan wonderen doen. Wil je ontspannen luister dan voornamelijk naar rustige muziek. Jazz of klassiek. Vermijd wel droevige nummers als je wilt ontspannen.

Je kunt ook naar je favoriete rustige muziek luisteren. Ben je beetje depri dan kun je ook naar deze 11 nummers luisteren.

9 Me-time!!

Dit is misschien niet zo een snelle manier, maar me time kan echt wonderen doen. Lekker een maskertje, nageltjes vijlen, lange douche beurt.

Dat stress je een rotgevoel geeft, is geen geheim. Maar gelukkig bestaat er een niet onaangenaam en geheel natuurlijk medicijn, namelijk: een orgasme. Dit helpt trouwens ook tegen spanningshoofdpijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: