NATUURLIJK LIGT HET NIET AAN MIJ! en ja dit weet ik, moeilijke tijd
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

8 gedachtes die helpen als door een moeilijke tijd gaat.

Soms heb je wat hulp nodig in een moeilijke tijd. Iedereen gaat wel eens door een moeilijke tijd. Niemand heeft beloofd dat het leven makkelijk en vlekkeloos zou verlopen. De slechte tijden zijn moeilijk en rouw, maar meestal niet het einde. Het gaat met mij nu gelukkig al een tijd goed met me, maar van de laatste slechte tijden heb ik wel het een en ander geleerd. Hieronder 8 gedachtes die ik altijd (die eigenlijk ook in de goede tijden) wil vast houden, 8 gedachtes voor de moeilijke tijd.

1. Alles kan veranderen.

Misschien is het beter gezegd dat alles zal veranderen. Het is onvermijdelijk. De slechte tijden waar je nu door heen gaat zullen niet altijd zo blijven, het gaat echt veranderen.
Soms kun je door kleine veranderingen je leven juist weer omhoog sturen. Je kunt in therapie gaan, meer gaan wandelen, gezonder gaan leven of je huis ontspullen. Het kan maar net dat zetje zijn om je leven weer op de rit te krijgen.
Vind je het moeilijk om te gaan met veranderen dan heb ik hier 6 tips voor je.

2. Je hebt eerder moeilijke tijden overwonnen

Waarschijnlijk kun je het je niet herinneren maar je hebt waarschijnlijk niet in een keer leren lopen. Dit ging met vallen en opstaan en het feit dat je nu kunt lopen is een gevolg van deze vastberadenheid. (waar is die gebleven?) Misschien kun je herinneren hoe het voelde toen voor het eerst je hart werd gebroken en hoe je de eerste keer met de dood werd geconfronteerd en uiteindelijk heb je dat allemaal overwonnen, toch?

3. Je leert van de slechte tijden

Misschien niet gelijk, soms is het leed gewoon te groot om al wijze lessen te leren. De kunst is dan geduld te hebben, geen oordeel, geen schaamte. De moeilijk tijd mag er zijn en juist dan volgt de les later.
Soms kun je zelfs kijken naar andere mensen die leerde van moeilijke tijden, zoals Nelson Mandela, die in de gevangenis uitgroeide tot een krachtige, liefhebbende persoon die anderen wist te verenigen. Toen hij president werd, nodigde hij zelfs zijn gevangenisbewaker uit bij de inauguratie. Of Anne Frank, die midden in de oorlog de schoonheid in de mensheid bleef zien. En niet alleen leerde zij zelf lessen, ze zijn ons nu ook tot voorbeeld. En heel misschien is de moeilijk tijd waar jij nu doorheen gaat ook wel een wijze les voor de generaties na jou of gewoon een goed verhaal voor de kleinkinderen.

4. Niet krijgen wat je wilt is soms een zegen

Soms is het niet krijgen wat je wilt en waar je verdrietig om bent later een zegening. Ik had nooit de leuke baan gehad die ik nu heb als het bedrijf waar ik eerder werkte niet failliet was gegaan.
Ik had niet zo vaak op vakantie kunnen gaan als ik een eigen huis had kunnen kopen. (en nee helaas is alleen een huis in de randstad nog steeds niet mogelijk) Mijn weekendjes weg had ik niet kunnen doen als ik een baan van 40 uur had gevonden en dat zelfde geld voor dit stukje schrijven.

5. Je mag dingen ook gewoon nog leuk vinden

Vergeet niet dat ondanks je moeilijk tijd je gewoon nog leuke dingen mag doen en daar ook echt nog wel van mag genieten. Soms is dat moeilijk maar als je even niet aan je problemen, pijn of verdriet denkt is dat echt een zegen.

6. Lief zijn voor jezelf helpt je genezen.

Lief zijn voor jezelf betekend grenzen stellen, compassie hebben en ongemakkelijkheid accepteren.
Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit maakt je een mens, accepteer wie je bent. Wees gewoon. Wees niet eens jezelf, wees geen ander en ook geen kloon maar ben er gewoon.

7. Negativiteit van anderen is niet jou probleem

Laat je niet meeslepen door de ellende en negativiteit van anderen. De negativiteit van anderen is van anderen en niet van jou! Laat dat dus maar los.

8. Er is Altijd, ja echt altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Geloof het of niet, maar dankbaarheid doet zoveel met een mens. De werking van dankbaarheid is helend. En echt er altijd iets om dankbaar voor te zijn. Het feit dat je dit leest betekend dat je leeft. Vier het leven!
Waarschijnlijk lees je dit op een telefoon of een computer die je bezit. Dat je uberhaupt iets bezit is om te vieren. Dat je dit in het Nederlands betekend hoogstwaarschijnlijk dat je in Nederland of Belgie geboren bent en of woont, vergeleken sommige gebieden in India, Afrika en China etc heb je dus geluk en mag je daar dankbaar voor zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: