Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

8 dingen die je moet weten als je je niet goed genoeg voelt.

Allereerst wil ik even zeggen dat je echt goed genoeg bent.  Veel mensen vinden zicht zelf niet goed genoeg. Lange, lange tijd voelde ik me niet goed genoeg. Dat verandert gelukkig. Echt dat kan veranderen. Als jij je niet goed genoeg voelt, misschien heb je dan iets aan de onderstaande dingen.

1. Je mag fouten maken

Niemand is perfect. En omdat niemand perfect is, vind je altijd wel iets dat je fout kunt doen. Onthoud dat dat niet alleen bij jou is. Iedereen maakt wel eens een fout. Jij bent er vast ook een ster in bij jezelf te ontdekken wat je allemaal fout doet. Dat je fouten maakt, wil nog niet zeggen dat je niet goed zou zijn. In dat geval zou namelijk niemand goed genoeg zijn.

Het zou daarbij ook ontzettend saai zijn als je nooit fouten maakt. Perfectie is meestal saai
Bedenk ook dat je als baby niets kon dan poepen, eten en huilen. Nu ben je heel wat meer dan dat. Als je had opgegeven bij elke keer dat je viel dan had je nooit leren lopen.

Falen is prima

2 Je liegt tegen jezelf

Geloof jij alles wat je denkt. Niet alles wat je denkt is waar., ook al lijkt het heel echt. “Mijn baas waardeert me niet”, “mijn vriend vind me te dik”. Deze gedachtes kunnen ons ontzettend belemmeren en tegenhouden. Soms hebben we het niet eens door dat we dit denken. Als je de gedachtes opspoort en dan onderzoekt, kom je misschien wel tot een heel andere conclusie. geloof je eigengedachtes niet altijd

3 De mensen met wie jij je vergelijkt vergelijken zich ook met anderen.

Weet je, we leven met 7 miljard mensen op de aarde. Het is onmogelijk om overal de beste in te zijn. Als je maar goed genoeg zoekt is er altijd iemand die beter is, maar ook altijd iemand die slechter is. Op deze manier laat je je zelfvertrouwen afhangen van anderen en dat is dus meestal zinloos.
Stop met jezelf vergelijken.

4 accepteer zoals het nu is

Als het niet zo goed met je gaat met wil graag snel verder. Je richt je op de toekomst. Ondanks dat het goed is doelen te stellen voor de toekomst loop je de kans jezelf voorbij te lopen. Zolang je dat weg blijft stoppen of uit blijft stellen zal dit jouw toekomst in de weg blijven staan. En voor je het weet ben je toch weer overspannen.

Soms verdwijnen dingen ineens als je ze accepteert. Ik was altijd bang voor vuurwerk en nu ik dit eindelijk geaccepteerd heb, ben ik opeens niet meer bang. Accepteren geeft je in ieder geval de ruimte om er aan te werken.

Het leven is nu

5 Jezelf haten heeft absoluut geen zin.

Jezelf constant wijzen op de dingen waarin jij faalt gaat je niet helpen om meer op jezelf te gaan vertrouwen, vertellen dat je niks waard bent gaat je niet helpen om jezelf meer waardevol te vinden. Jezelf wijsmaken dat je niet goed genoeg bent gaat je niet helpen om van jezelf te leren houden. Al deze negatieve gedachtes helpen je niet.
Het enige wat deze gedachtes met jou doen is jou rot over jezelf laten voelen. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Het helpt jou niet, het helpt anderen niet en je krijgt er alleen maar een vervelend gevoel van. De enige manier om positief over jezelf te gaan denken, is door positief over jezelf te denken! Er is echt geen andere manier.

6 Je bent meer dan wat je doet.

Ik ben geen schrijver. Ik ben een persoon die schrijft. Dat is een verschil. Het is een onderscheid tussen leven om te werken, of werken om te leven. Veel mensen verliezen uit het oog hoe ontzettend veel energie, tijd en aandacht we in ons werk stoppen. Vaak is dat fijn, omdat we gepassioneerd zijn, omdat we het leuk vinden of omdat we er voldoening uit halen.

Jezelf niet goed genoeg voelen komt vaak voort uit het feit dat je jezelf beoordeeld op iets wat jij doet. Je zegt iets stoms, je vergeet eens wat of je maakt een foutje op je werk. Maar betekent dat dat jij ineens niet goed genoeg bent? Of betekent dat dat jij een mens bent, en dus net als iedereen weleens iets niet helemaal doet zoals je het had willen doen? Zolang jij jouw eigenwaarde af laat hangen van jouw acties zul je jezelf nooit goed genoeg voelen. Je kan nu eenmaal niet alles perfect doen, er zullen altijd dingen blijven die in jouw ogen beter zouden kunnen.

7 Behandel jezelf zoals je andere ook zou behandelen.

Behandel anderen zoals je door hen behandeld wil worden”. Dit is een hele mooie regel om bij te leven, maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Als jij jezelf niet goed genoeg voelt, draai het dan eens om. Doe eens alsof het jouw vriendin of moeder was die datgene heeft gezegd of gedaan. Zou je daar dan ook direct zo’n oordeel aan geven? Zou je dan ook vinden dat jouw moeder of vriendin niet goed genoeg zou zijn? Vaak lukt het veel beter om een situatie objectief te bekijken als het niet om jezelf gaat. Dan ben je ineens veel minder streng, dan is het ineens niet erg om te falen of een foutje te maken.

Dus waarom ben je dan zo hard en streng voor jezelf?

8 Focus op hoever je al gekomen bent

Zoals al eerder is gezegd is het goed om doelen te stellen in je leven. Te grote, onmogelijke of extreme doelen gaan je daarbij natuurlijk niet helpen, houd de doelen wel haalbaar voor jezelf.
Een paar kleine doelen behalen zorgt ervoor dat je je beter voelt.

Wat denk je? Gaat dit helpen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: