Blog

7 weetjes over scheetjes

OpenClipart-Vectors / Pixabay

De één vindt het gênant, de ander laat ze ongestoord vliegen, maar iedereen doet het: windjes laten. Ik las laatst in de telegraaf dat scheetjes gezond zijn voor je partner. Het deed mij glimlachen maar ik vroeg met gelijk af wat ik nog meer niet wist over scheetjes. Ik deel hieronder graag de meest opvallende die ik vond.

1.Dagelijks een halve tot anderhalve liter gas je anus verlaat?
Deze windjes bestaan voor 99% uit reukloze gassen, zoals zuurstof, stikstof, methaan, waterstof en kooldioxide. De resterende één procent is zwavelgas en is verantwoordelijk voor de stank. Slechts één procent stinkt dus maar.

2.Hoe erg je windjes stinken afhangt van wat je hebt gegeten?
Als je veel koolhydraten eet dan ruiken je winden vaak een beetje zurig. Stinken je windjes naar rotte eieren? Dan heb je waarschijnlijk veel dierlijke producten zoals kip, vlees of vis gegeten. Doordat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs vaak meer windjes dan vleeseters. Hun windjes stinken vaak wel minder erg. Wees dus aardig voor je partner en eet minder vlees.

3.Vrouwen net zo vaak windjes laten als mannen?
Je zou het misschien niet verwachten, maar er mannen en vrouwen laten per dag net zoveel windjes. Gemiddeld laat je tien tot vijfentwintig windjes per dag.

4.Het grootste gedeelte van deze windjes laat je in je slaap.
Als je slaapt zijn je spieren ontspannen. Ook je kringspier is wat meer ontspannen, waardoor er gemakkelijker een windje uit floept.


5.De scheten van je partner houden je gezond
De onderzoekers kwamen erachter dat het gas het risico kan verlagen op allerlei levensbedreigende ziektes als kanker, hartaanvallen en beroertes. Ook zou het op latere leeftijd dementie en artritis verminderen, en de mitochondriën in het bloed in goede conditie houden, waardoor er meer energie kan worden geproduceerd in je bloedcellen.
De volgende keer dat je partner klaagt over je scheetjes, mag je dus zeggen dat je dit doet om hem of haar te beschermen.

6. Je kunt scheetjes aansteken.
Sommige mensen in staat zijn een kaars aan te steken met hun wind en een aansteker. Sommige gassen uit je windjes zijn brandbaar, zoals methaan en waterstof. Maar niet in iedereens windjes zit methaangas. Het is erfelijk bepaald of er in jouw windjes wel of geen methaan zit.

7.Windjes dragen bij aan het broeikaseffect!
Koolstofdioxide en methaan dragen bij aan het broeikaseffect. Als je bedenkt dat iedere Nederlander gemiddeld een liter gas per dag produceert betekent dit dat er dagelijks meer dan zestien miljoen liter gas uit onze darmen in het milieu terecht komt! Dinosaurusscheten hebben misschien wel voor het uitsterven van dinosaurussen gezorgd, door in die tijd een broeikas effect te veroorzaken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: