Poëzie helpt, Het Pantoum.
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling,  Poëzie helpt

Poëzie helpt: 7 tips om van jezelf te houden.

Poëzie helpt. Songteksten zijn vaak ook poëzie. “Ik hou van mij” van Harry Jekkers is zo een voorbeeld.

Het heeft lang geduurd voordat ik dat volledig snapte. Ik was het er eerst gewoon niet mee eens. Ik hield niet van mezelf, maar was er van overtuigd dat ik wel van anderen hield.
Hoe kan je van iemand houden als je nooit van jezelf hebt gehouden, of op dit moment niet van jezelf houd. Dan is die liefde wat mij betreft niet veel waard. Maar misschien wist ik niet dat ik ik niet van mezelf hield. Hoe kan je van jezelf houden?

Hier onder geef ik zeven tips om van jezelf te houden.

7 tips om jezelf te leren liefhebben. 

1. Leer jezelf kennen. Stel je zelf vragen, bijvoorbeeld door een Pantoum te schrijven of bij jezelf op sollicitatie gesprek te gaan. Wat kan jij goed? Wat wil jij? Waar krijg je energie van?
2. Wees, wanneer je dit proces van jezelf leren kennen begint, alleen observerend. Probeer niet te oordelen. Oordelen beperkt je mogelijkheid om te veranderen. Oordelen over jezelf heeft het risico in zich dat je gaat zeggen:”Ik kan het toch niet.” Als je het wilt kun je het! Als het allang in je hoofd zit, als je een idee hebt waar je veel aan denkt is het de moeite waarde het te proberen.
3. Heb je je zelf geobserveerd: Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je echt niet kunt veranderen. Hou je niet van jezelf omdat je te dik bent? val af! Hou je niet van jezelf omdat je te lang bent? accepteer dat!
4. Durf alleen te zijn. Je bent het waard om van jezelf te genieten. Dit proces is iets wat je alleen moet doen. Alleen jij kan van jezelf gaan houden. Je bent leuk! Geniet van jezelf, van je gezelschap. Je bent de leukste die je kent. Ga gewoon uiteten in dat leuke restaurant of maak die reis. Wacht niet totdat iemand met je mee wil.
5. Zorg goed voor jezelf. Eet genoeg, gezond en gevarieerd, beweeg. Je hebt maar een lichaam. Let daarbij goed op wat echt voor jou werkt.  Niet elke levensstijl is geschikt voor iedereen. Je blijft tenslotte met jezelf opgescheept zitten tot de dood je scheidt.
6. Verwen jezelf. Jij verdient jouw liefde. Ga lekker lang in bad. Ga naar buiten. Neem dat gezichtsmaskertje.
7. Luister veel naar het lied” ik hou van mij.”

Ik hou van mij hoor je nooit zingen
Ik hou van mij wordt nooit gezegd
Maar ik hou van mij ga ik toch zingen
Want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt.
Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen
Ik hou van mij, van mij kan ik op aan
Ik hou van mij, op mij kan ik tenminste bouwen
Ik hou van mij en ik laat mij nooit meer gaan.

Ik blijf bij mij en niet voor even
Ik blijf bij mij voor eeuwig en altijd
Ben zelfs bereid mijn leven voor mezelf te geven
Ik blijf bij mij totdat de dood mij scheidt.

Ik hou van jou zeg ik soms ook wel
Ik hou van jou, schat en ik meen het echt
Maar ‘ik hou van jou’ zeg ik alleen maar voor de spiegel
Zo komt ‘ik hou van jou’ weer bij mezelf terecht.

Ik hou van mij, van mij, van mij en van geen ander
Want ik ben verreweg de leukste die ik ken.
Ik hoef mezelf zo nodig ook voor mij niet te veranderen
Ik blijf bij mij mezelf, gewoon zoals ik ben.

Want ik hou van jou betekent meestal
Schat hier heb je mijn problemen, los maar op;
Leef in een hel en verwacht van jou de hemel.
Je geeft de hel weg, dank je wel zeg, rot lekker op.

Want houwen van een ander
Dat heb jij alleen maar nodig
Omdat je niet genoeg kan houden van jezelf.
Hou van jou joh, maak de ander overbodig.
Ware liefde, geloof me, begint altijd bij jezelf.

Want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander
Maar: ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht.
Want wie van zichzelf houdt,
Die geeft pas echt iets kostbaars
Als-ie ik hou van je tegen een ander zegt.

(Tekst en muziek van Harrie Jekkers, te vinden op de CD’s:
Mijn Ikken en Het Geheim van de Lachende Piccolo.)

Moeilijk hè om van jezelf te houden.  Hoe doe jij dat? Heb jij nog tips om van jezelf te houden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: