Blog,  overig

7 redenen dat je altijd moe bent.

Ben jij altijd moe? We hebben allemaal wel eens van die dagen. Altijd moe zijn, terwijl je genoeg slaapt. De oorzaak is niet altijd even duidelijk. Er zijn dingen waarvan je weet dat je moe wordt. Te weinig slapen, je zorgen maken of het eten van toegevoegde suikers. Soms is het echter een groot mysterie waarvan je zo moe bent. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Misschien heb je aan deze nog niet gedacht.

Van sommige dingen wéét je gewoon dat je de er heel moe van wordt en het liefst de hele dag in de buurt van de koffie-automaat bent. Van te weinig slapen bijvoorbeeld, of te veel slapen of van het eten van bepaalde dingen. Maar soms is het altijd moe zijn één groot mysterie en wordt het veroorzaakt door energieslurpers, waarvan je niet eens wist dat het energieslurpers waren. Deze hebben we op een rijtje gezet.

1.Je kijkt meteen op je telefoon als je wakker wordt.
Meteen even je Instagram, Facebook, Kik, Twitter checken als je wakker wordt, we doen het allemaal. Ik ben in ieder geval heel erg schuldig. Dat je minder goed slaapt als je vóór je je ogen dicht doet op je telefoon kijkt wisten we al, maar deze gewoonte heeft dus ook invloed op je. Je ben minder scherp als je meteen naar je telefoon grijpt. Als je dit niet doet en je je ’s ochtends eerst op jezelf richt, ben je veel proactiever. Een goede meditatie, een simpel ritueel als je wakker wordt of een lekkere frisse douche zijn veel fijner dan die telefoon.

2. Je sleept elke dag een zware tas mee.
Als je eens kritisch naar je tas kijkt: heb je al die dingen die erin zitten dan écht nodig? Waarschijnlijk niet. De kans is groot dat je op de bodem van je tas allemaal make-up vindt die je al tijden kwijt was.En een band van een zware tas zorgt ervoor dat je longen niet optimaal zuurstof op kunnen nemen, Je gaat er schreef van lopen en je schouderspieren kunnen verkrampen Tip: gebruik een kleinere tas, daar kan ook minder in.

3. Je eet te weinig.
Het gaat er in dit geval niet om wát je eet, maar hoeveel je eet. Behalve uit slaap, haalt je lichaam ook energie uit eten. Je herkent het waarschijnlijk wel van als je moe bent: dan heb je sneller honger. Je lichaam wil dan meer brandstof. Maar andersom werkt het ook: als je te weinig eet, raakt je energie op en wil je het liefst gapen.

4. Je luistert op straat altijd muziek.
We kunnen het niet ontkennen: naar One Direction luisteren is véél leuker dan die veel te persoonlijke gesprekken over shady exen te beluisteren in de trein. Maar, hier zit een bijwerking aan die je misschien nog niet had bedacht. Je raadt het al: het is een energieslurper. Hoe dat zit? Als je niet alles optimaal kunt horen, krijg je stress. “Veel mensen zetten hun iPods op 115 decibel,” zegt Ray Hull, PhD en audioloog aan de Wichita State University. “Dat is even hard als een opstijgend vliegtuig en het kan je gehoor beschadigen en uit balans brengen na 15 minuten.”

5. Je bent een perfectionist.
Altijd alles helemaal perfect willen doen en de lat héél hoog voor jezelf leggen: daar kun je knap moe van worden. De lat lager leggen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt jezelf wel een maximale tijd voor bepaalde taken geven.Lees hier meer over perfectionisme.

6. Je werkt door buiten je werktijd.
Het lijkt héél onschuldig om ’s avonds of tijdens je vakantie even een mailtje te beantwoorden, maar je hersens gaan meteen in werkmodus. Terwijl je als je níét op je werk bent juist moet ontspannen. En ja, die werkmodus kan je meteen weer moe maken. Niet doen dus.

7. Je leeft van kopje koffie naar kopje koffie.
Dat koffie voor het slapengaan je wakker kan houden weten we al láng, maar cafeïne doet meer. Wetenschappers zeggen dat ongeveer 3 kopjes koffie goed voor je zijn, maar als je te veel drinkt (en dus je dag door komt op koffie) kan dit je dag- en nachtritme in de war schoppen. Cafeïne blokkeert adenosine, een stofje dat gemaakt wordt door actieve cellen en waarvan je wil slapen aan het eind van de dag.

En heb je er iets aan? Weet je waar jij moe van bent? of heb je nog tips? Deel je ze, alsjeblieft?
Welterusten zou ik zeggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: