geluk, geluksgevoel
Blog,  Emoties

7 keer snel een geluksgevoel (wetenschappelijk bewezen)

Geluk. Er is al zoveel over geschreven. Google maar eens. Geluk houd ons allemaal bezig, en niet zo gek want geluk is denk ik het hoogst haalbare ideaal. Ghandi en Aristoteles hielden zich al met hun geluksgevoel bezig.
Gelukkige mensen leven langer, zijn productiever en hebben een beter immuunsysteem. Hoewel geluk deels afhankelijk is van externe factoren, kun je het heft ook een beetje in eigen hand nemen. Daarom hieronder de zeven simpelste manieren voor meer geluk voor je op een rij.

1 Slaap

Hoe fijn is het om een middagdutje te kunnen doen. Nog fijne uitslapen in de vakantie. Slapen is niet alleen geweldig, maar ook essentieel om lekker in je vel te zitten. Mensen die te weinig slaap krijgen (slechts vier uur per nacht) zijn namelijk pessimistischer en presteren minder goed op de werkvloer. 

2 Mediteer

Hoewel mediteren voor sommige mensen verre van ontspannen is (serieus, gedachten uitschakelen is hard werken) en het voor nog meer mensen lastig is het elke dag te doen, zijn er genoeg gezondheidsvoordelen om toch nog maar eens een poging te wagen. Volgens onderzoek leidt acht weken dagelijks mediteren namelijk tot een groter geluksgevoel.

3 Begin de dag met een lach

Lachen zorgt ervoor dat stress verhogende hormonen als adrenaline, cortisol en dopamine onderdrukt worden, terwijl stoffen die je stemming een boost geven juist vrijkomen. Zoals endorfine, dat ook nog eens de bloeddruk verlaagt én als pijnstiller werkt.

4 Zet je muziek harder

Het kan een behoorlijke opluchting zijn om na een rotdag op je werk de volumeknop een paar tandjes omhoog te draaien en mee te blèren met je favoriete nummer. Uit onderzoek blijkt dat dit ook echt helpt om je humeur een boost te geven. Wie naar uitgesproken positieve muziek luistert met de intentie gelukkiger te worden, voelt zich binnen mum van tijd vrolijker. Luister ook eens naar deze lijst voor oppeppers.

5 Leer iets nieuws

Lijk ook eens buiten je comfortzone. Doe een cursus salsa dansen, ga op surfles of leer golfen. Zo lang het maar een activiteit is die je het huis uit krijgt én waardoor je nieuwe dingen leert. Jezelf uitdagen kan namelijk tot een groter geluksgevoel leiden, stellen experts.

6 Kom!

Dat stress je een rotgevoel geeft, is geen geheim. Maar gelukkig bestaat er een niet onaangenaam en geheel natuurlijk medicijn, namelijk: een orgasme. (helpt ook tegen spanningshoofdpijn) Seks kan niet alleen je humeur een boost geven, maar vermindert ook angstgevoelens en stress. Oh, en dan is ook nog eens bewezen dat mensen met een gezond seksleven gelukkiger zijn.

7 Wees dankbaar

‘Wat zeg je dan?’ is misschien wel de meest uitgesproken zin onder ouders. En daarmee hadden ze dus ook echt een punt. Want naast dat het beleefd is om netjes ‘dank je wel’ te zeggen, heeft het ook méér nut dan etiquette. Dankbaar zijn leidt namelijk tot een veelvoud van positieve emoties, zoals meer energie en optimistische gedachten. Naast het simpelweg vaker bedanken van mensen zou je ook een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij kunnen houden. Klinkt een beetje geitenwollensok, maar zelfs het neerpennen van één korte zin per dag (‘ik ben vandaag dankbaar voor…’) maakt je al gelukkiger.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: