emotionele blokkades, kwetsbaar
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

6 tips om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen. Jezelf vergelijken met anderen vernietigd elke sprankje geluk en vreugde. En toch doen vele van ons dit dag na dag. In onze digitale wereld is dit zelfs steeds makkelijker en het is diepgeworteld in onze maatschappij. Toch is de regel naar zelfacceptatie makkelijk: Het maakt niet uit wat je doet, maar wat je doet doe je met goedkeuring van jezelf op de eerste en de laatste plaats. Ik schreef al eens eerder over de mening van anderen(lees hier) en toch merk ik dat het moeilijk blijft hieronder daarom nog hoe je kunt stoppen met de mening van anderen.

1.Focus op jouw sterke punten

Benadruk sterke punten in plaats van jouw zwakke punten. Dit betekend niet dat je niet kunt werken aan jouw zwakke punten of deze moet negeren, maar je moet de accenten op het juiste richten. Net als met dankbaarheid werkt het door middel van positieve energie. Het gebruik van onze sterkte kanten maakt ons ook nog eens gelukkig en minder onzeker waardoor de noodzaak afneemt om ons te verdedigen. Samen met de rest van de wereld verhul ik ook mijn zwakke punten het liefst. Maar wat als ik ze nu accepteer en mij concentreer op mijn sterke punten?

2.Perfectie is saai

Niets zal gelukkig ooit perfect zijn. Iedereen heeft onvolkomen heden en dat maakt ons juist uniek. In een perfecte wereld zouden we dan niet allemaal het zelfde zijn en de zelfde reacties geven. Saai! Ik ben voor het streven naar vooruitgang en alles kan altijd beter en dat maakt het leven juist leuk toch?

3.Concurreer alleen met je zelf

Wees altijd de beste versie van jezelf en niet een tweederangs versie van iemand anders.
Vergelijk jezelf niet met anderen, vergelijk jezelf aan de persoon die je gisteren waren. We zijn allemaal op reis, om iets te vinden, om iets te worden, om te leren, te creëren en het gebeurt voor iedereen met verschillende snelheden. Concentreer je op je reis. Maak je geen zorgen met wat iedereen doet. (lees hier een eerder gedicht

4.Wees dankbaar

Door dankbaar te zijn en tevreden te zijn hoef ik mezelf niet meer met anderen te vergelijken. Ik ben goed op dit moment en dankbaar voor de reis die ik tot nu toe heb afgelegd. Dankbaarheid laat geen ruimte over voor vergelijkingen. Dankbaarheid maakt te vrede. (lees hier hoe ik denk dat dankbaarheid werkt)

5.Erken dat iedereen  anders is

Wees niet bang om anders te zijn.
Je bent uniek, er is niemand anders precies zoals jij. Vier het! Wees anders! Het heeft geen zin om te proberen jezelf te vergelijken in gebieden die niet vergelijkbaar zijn. Je kunt geen appels met peren vergelijken.

6.Omring jezelf met de juiste mensen

“Omring jezelf met de dromers en de doeners, de gelovigen en de denkers, maar het meest van allemaal, omring jezelf met degenen die de grootheid zien in je, zelfs als je het zelf niet ziet.” – Edmund Lee
Je bent zo goed als de mensen jouw omringen, dus wees dapper genoeg om jouw weg te gaan niet die van anderen. Wees dapper genoeg om samen te reizen met mensen die dezelfde richting op gaan.

Vergelijk jij jezelf wel eens met anderen? Hoe vecht je er tegen? laat het me weten zodat ik er ook van kan leren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: