Blog

6 tekenen dat je je teveel van anderen aantrekt

Als mensen zijn we afhankelijk van andere mensen om te overleven. Het is zelfs zo dat als je in de oertijd werd afgewezen door de groep dit bijna zeker je dood betekende. Je alleen niet kon overleven. Het is dus niet zo gek dat we ons druk maken over wat anderen van ons vinden.

We leven alleen allang niet meer in de oertijd. Als jij je te veel laat beïnvloeden door wat anderen van je denken dan houdt dit je tegen in het leven. Hoe kom je er nu achter dat jij je te veel aantrekt van wat anderen van je denken? Hieronder 6 tekenen dat je teveel met de mening van anderen bezig bent.

1 Het lukt je niet altijd om je uitspreken

Zit je vaak in jezelf te dubben of jij je nou wel of niet zal uitspreken over iets. Ben je bang dat wanneer jij je uitspreekt jij minder gewaardeerd wordt op je werk, vrienden je niet accepteren en je geliefde minder van je gaat houden? Hoe vaak slik jij jouw mening in? Het is niet zo dat je elke gedachte maar uit moet spreken. Als het je echter niet lukt om jezelf uit te drukken zoals jij echt bent dan activeer je een stressreactie in je lichaam. Langdurige stress is niet gezond voor je  dus leer te luisteren naar jezelf en spreek je uit. Je mag er zijn.

2 Je bent een kameleon

Iedereen past zich aan. Je hebt nu eenmaal verschillende rollen in het leven en je bent net even anders in die andere situatie. Je bent moeder, vriendin, werkneemster, partner etc. etc. Het is niet erg om er bij te willen horen, je tegen je kind anders gedragen dan tegen je partner of je werkgever. Wees echter geen kameleon.
Het is niet erg om niet altijd overal bij te horen, om niet altijd door iedereen aardig gevonden te worden. Dit is de prijs die je betaald voor het feit dat jij jezelf bent en daar krijg je enorm veel voor terug.

3 Je past de waarheid aan

Wanneer je denkt dat mensen de waarheid niet willen horen dan pas jij de waarheid aan, zeg je niets of lieg je. Hoewel ik niet wil oordelen over een  leugentje om bestwil, is het is vaak beter om onze angsten onder ogen te zien en gewoon de waarheid te vertellen. Het is beter voor jouw zelfvertrouwen om je aan jouw principes en waarheid te houden.

4 Je verontschuldigd je voor de dingen die je leuk vindt.

Ik hou nu eenmaal het meest van rijmende gedichten, stom toch? En ja ook is het stom dat ik het liefst fantasie boeken lees en sorry dat ik een trekkie ben.
Maar waarom kraak ik mijzelf af door er sorry voor te zeggen of zelf al te zeggen dat het stom is? Mag ik er niet gewoon zijn met mijn mening en mijn hobbies waar ik niet niemand kwaad mee doe? Tuurlijk wel en jij dus ook!

5 Je vraagt je constant of wat de andere persoon denkt

Wanneer jij je constant aan het bedenken bent wat er in de andere persoon omgaat en hoe je het beste op hem of haar kunt reageren dan ben je meer met jezelf bezig dan met het gesprek. Wanneer jij je niet zo druk maakt over wat anderen van je denken dan heb je veel meer tijd om open en vol overgave naar iemand te luisteren.

6 Je bent perfectionistisch

Er naar streven om dingen goed te doen, daar is niets mis mee. Streven naar perfectie komt vaak voort uit onzekerheid, angst voor afwijzing en het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent.

Wanneer je leert om het niet meer belangrijk te vinden wat anderen van je vinden dan kun je echt leven. Dan kun je de dingen doen die jij leuk vindt zonder dat jij je druk maakt om de meningen van anderen. Dan kun je zijn wie je bent en daar trots op zijn en dit brengt enorm veel geluk met zich mee.

Ken je iemand die zich altijd aanpast? Help hem of haar voor zich zelf op te komen!

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: