Blog

5x Focus

We hebben het druk. En misschien krijgen we het wel steeds drukker. Druk zijn is echter niet nodig en eigenlijk achterhaald. (lees hier waarom) Het is een kwestie van keuzes maken en focus hebben. Keuzes maken vanuit intrinsieke waarden geven je ook nog een zelfvertrouwen (lees hier hoe dat werkt) Focus is misschien het lastigste om te bereiken. Maar hoe bereik je het dan toch?

waarom is focus zo moeilijk?
Prikkels, vragen, verstoringen maken het lastig om je langer dan bijvoorbeeld een half uur ergens op te richten. Je afzonderen van deze prikkels kan helpen. Als is storm, onweer, hitte, geluiden van de buren echt wel lastig om buiten te sluiten. Als het dan al lukt om je af te zonderen en de prikkels van buiten tegen te houden, en je smartphone heb je opgeborgen kun je nog altijd jezelf afleiden. Allerlei gedachten, overpeizigen en dromen stromen door je hoofd. Focussen gaat helaas echt niet zomaar vanzelf. Het vraagt oefening. De volgende 5 stappen kunnen helpen.
Denk na
Veel mensen rennen door het leven, zonder na te denken. Maar je kunt in een kennis economie toch niet volledig presteren zonder na te denken. Blijf dus nadenken. Blijf zelf nadenken en zet je meldingen op je telefoon uit en kijk er naar wanneer jij wilt! Nadat je tijd hebt gehad om na te denken.

Plan je tijd in grote brokken
Trek minstens een of twee uur uit voor een opdracht, werk niet in kleinere eenheden. Dan hoeven de hersens niet steeds sprongetjes te maken. Cluster vergelijkbare activiteiten zoals e-mails of voicemails beantwoorden.

Durf niets te doen en neem rust.

jaloers
mohamed_hassan / Pixabay

Zorg als eerste dat je goed slaapt. Als je moe bent wordt je sneller afgeleid en is het focussen veel zwaarder. Verzet je verder tegen het idee dat je iedere wakker minuut moet voelen met iets doen!. Doe eens niets. Creativiteit en de beste plannen komen op momenten die leeg lijken te zijn. Mijn beste artikelen en gedichten ontstaan vaak in de bus als ik voor mij uit staar of onder de douche.

Ontwikkel een ochtendroutine
Ik zeg niet dat je vroeg op moet staan om 5 of 6 uur. Ondanks het succes van het boek “een miracle morning” van Hal Elrod een ontzettend succes was een paar jaar geleden en mensen er veel baat bij hebben, zeg ik absoluut niet dat je vroeg op moet staan. Een ochtend ritueel kan echter wel rust geven en een rustig begin van de dag kan je helpen focussen. Neem dus de tijd voor je ontbijt, mediteer of geniet eerst van een kopje thee of koffie voor je gaat rennen.

Doe niet alles
Een collega van mij zei ooit “pick your battles” Je kunt niet alles doen en zeker niet alles tegelijk. Wees gericht op de belangrijke en waardevolle dingen. Ideeën genoeg, maar ga je daar mezelf aan de slag. Past het bij jou leven, principes, dromen? Is goed voor jou?
Is een idee wat je hebt niet relevant geef het dan aan iemand voor wie het wel relevant kan zijn en laat het daarna zelf los.

Focus is niet zomaar aangebracht en het kost moeite. wees lief voor jezelf terwijl je ermee oefent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: