boos
Blog

5 tips voor een betere hormoonhuishouding

Ik schreef hier al eens wat hormonen met mij kunnen doen.  Helaas deze week is het weer zover. Ik merk het en bij deze alweer sorry voor iedereen bij wie ik niet duidelijk was, bij wie ik moest huilen, tegen wie ik boos was. Ik heb mij niet aan mijn nieuwe levensstijl gehouden die zo goed werkt. Stom, ik weet het. Veranderen en groeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Ja duidelijk met vallen en opstaan, want ook hier schreef ik al wat ik beter had moeten doen
Hieronder geef ik de 5 tips die helpen je hormonen in balans te brengen. En ondanks dat dit stukje dus voornamelijk voor vrouwen is kunnen mannen er ook veel aan hebben, help je partner bijvoorbeeld met het uitvoeren van deze 5 tips. Maar ook mannen kunnen natuurlijk de 5 tips meenemen, want het zijn gezonde tips.

1.Eet zoveel mogelijk natuurlijke (groene!) voeding

Natuurlijke, onbewerkte voeding eten bevordert je gezondheid.  Voeding dus die niet uit een fabriek komt: dit werkt het beste voor je lichaam, en dus ook voor je hormonen. Natuurlijke voeding eten valt in onze samenleving niet altijd mee, de verleidingen liggen overal op de loer. Vooral suikers zijn een enorme verstoorder van je hormoonbalans. Het is een kwestie van langzaamaan wennen; je lichaam is een langzaam organisme dat het niet  fijn vindt als je je voedingspatroon van vandaag op morgen helemaal omgooit. Begin met het in huis halen van meer verse groenten en fruit. Vooral groene groenten helpen mee je hormonen in balans te krijgen. Het bladgroen hebben we namelijk nodig voor onze lever, die een teveel aan hormonen moet afbreken. Spirulina is een middel dat voor mij supergoed werkt. Helaas was het deze maand op en was ik te lui nieuwe te kopen. Kijk ook eens bij mijn tips om gemakkelijker gewicht te verliezen. Al zou ik de koffie afraden als je jouw hormonen wil stabiliseren.

2.Zorg voor goede en voldoende slaap

Er is waarschijnlijk niets beters wat je kunt doen voor je gezondheid en hormoonbalans dan goed en voldoende slapen. Veel vrouwen komen echter ’s avond laat pas een beetje aan zichzelf toe. Daarom vinden ze het moeilijk om bijtijds naar bed te gaan en te zorgen voor voldoende slaap. Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen; acht uur slaap per dag is voor veel vrouwen optimaal. Maak van het naar bed gaan een rustgevend ritueel: zet je televisie of computer bijtijds uit, neem een heerlijk bad of lekkere douche, verwen jezelf, zorg voor een fijne slaapkamer en zorg vooral dat je tot rust komt. Slaap jij slecht? hier zijn drie tips om beter te slapen.

3.Drink voldoende vitaal water

De basis van een gezonde hormoonhuishouding is een gezonde vochthuishouding. Een goede vochthuishouding zorgt ervoor dat alle herstelprocessen in je lichaam zo goed en snel mogelijk kunnen verlopen. Ook het afvoeren van afvalstoffen is van essentieel belang en dat wordt door je vochthuishouding geregeld. Veel vrouwen lopen ongemerkt uitgedroogd rond. Het kan zijn dat ze te weinig water drinken. Het kan ook gebeuren dat ze teveel dranken drinken die hun vochthuishouding juist uit balans gooien.  Begin eens met elke dag 1 glas extra water te drinken dit is niet alleen goed voor je hormoonhuishouding maar ook voor algehele gezondheid  en je valt er van af.

4.Smeer alleen op je huid wat je in je mond durft te stoppen

Vrouwen smeren doorgaans veel méér op hun huid dan mannen. Als het gaat om kokosolie als lotion of citroensap als deodorant dan zou er niets aan de hand zijn. Helaas absorberen wij doorgaans met onze cosmetica en verzorgingsproducten in de loop der tijd een hele soep aan chemische stoffen. Lees de etiketten in je badkamer er maar eens op na. De basis van deze chemische stoffen is bijna altijd aardolie.
Je huid absobeert en je huid neemt deze stoffen op. Sommige van deze stoffen en voornamelijk aardolie lijken op oestrogeen. Hierdoor breng je je hormoonhuishouding van in de war. Je hoeft geen cremetjes uit de winkel te gebruiken. Je kan veel zelf maken. De natuur levert ons al veel. Ik zal hier binnen kort eens een artikel over maken maar voor nu google gewoon er zijn genoeg mensen die hier al dingen over geschreven hebben.

5.Zorg voor voldoende ontspanningmediterend meisje

De grootste verstoorder van je hele hormoonhuishouding is cortisol: het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij teveel en te langdurige stress. Cortisol kan letterlijk de eiwitten van je haren, nagels, huid en spieren opeten, want het heeft die eiwitten nodig als grondstof. Je lichaam zal er alles aan doen om je te laten overleven: met een rimpelige huid en brokkelige nagels kan je nog prima overleven denkt het. De beste remedie tegen stress is om er iets tegenover te zetten: meestal is dit ontspanning. Ontspanning is voor iedereen verschillend. Zoek en vind een gezonde vorm van ontspanning waardoor je echt kan voelen dat de stress uit je lichaam trekt. Gebruik deze vorm van ontspanning vaker en maak er tijd en ruimte voor in je leven. Al denk je dat jij het niet zo nodig hebt, je lichaam heeft het wél heel hard nodig. Wees lief voor je lichaam en het zal lief voor jou zijn! Weet je niet goed hoe je moet ontspannen? hier lees je mijn tips.

Tips voor omstanders
Ken je of heb je een vrouw in jouw omgeving die extreem last van haar hormonen heeft zeg dan vooral niet: “Doe eens even rustig!” Dit werkt als een rode lap op een stier. Ik kan er niets aan doen maar die opmerking maakt me alleen maar onrustiger en bozer. Er zijn een paar dingen  die wel helpen. Vraag bijvoorbeeld: “Kan ik iets voor je doen” dat helpt. Of geef een knuffel dit helpt om rustgevende hormonen te versterken. (lees hier hoe ik denk dat dit werkt)

Als je dit stukje nuttig vond en als het je helpt deel het dan. Ik vind het ook leuk om reacties te krijgen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: