kiespijn
Blog

5 Tips bij kiespijn

Ik durfde niet naar de tandarts. Ik ben bang voor de tandarts. Ik ben jaren niet geweest, maar nadat ik het stukje over houden van jezelf had geschreven kon ik niet anders meer dan mijn angst te overwinnen. Je moet je nachtmerries onder ogen zien als je je droom gaat leven. Ik heb veel met tand en kiespijn rondgelopen en daarom geef ik hieronder tips hoe je hier mee om kunt gaan.

1 Ga naar de tandarts.
Ook al ben je bang. GA!! alsjeblieft Ga!!. Zoek een andere tandarts als je jouw eigen tandarts niet vertrouwd. Ga naar een speciale angsttandarts of ga naar een narcose-tandarts, maar alsjeblieft ga. De gevolgen zijn veel erger als je lang wacht. Ik moet helaas een paar wortelkanaal-behandelingen. Ik heb nu pijn omdat ik te lang niet ben geweest.

2 Pijnstillers
Pijnstillers verlichten de pijn bij veel soorten pijn. Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is. Indien beide pijnstillers geen verlichting opleveren kun je ook gebruik maken van pijnstillers met naproxen. Een pijnstiller die naproxen bevat is Aleve.  LEES DE BIJSLUITER, luister goed naar je lichaam, raadpleeg je huisarts en  GA DAN NAAR DE TANDARTS. 

3 Kamille thee
Kamille thee werkt echt zalig bij problemen met tandvlees, kiezen en keel. Het verzacht voor een korte tijd. Kamille maakt ook rustiger voor als je toch angstig bent omdat je morgen naar de tandarts moet. Neem voor het slapen gaan wat kamille thee om je te helpen inslapen, zet je wekker en bel om 8 uur de tandarts 

4 Kruidnagels
Al eeuwen gebruikt met kruidnagels. Je kan kruidnagelolie kopen of gewoon een kruidnagel in je zere holle kies stoppen. Maar alweer zeg ik je… GA NAAR DE TANDARTS. Als ik eerder was gegaan had ik al die kruidnagels niet nodig gehad.

5 Spoelen met zoutwater
Neem een glas gekookt water en voeg hier ongeveer 2 eetlepels zout aan toe. Laat het water tot een drinkbare temperatuur afkoelen en spoel uw mond met het water met zout. Slik het niet door, maar spoel je mond en dan voornamelijk rond de pijnlijke kies.
Let op dat je niet direct het gekookte water en zout in je mond gooit, want hierdoor verbrand jij je mond. Ook moet je het water en zout niet doorslikken, maar na het spoelen weer uitspugen. Bij veel mensen helpt deze methode om de kiespijn te verzachten, komt de pijn weer terug, bel je tandarts.

Ik heb te lang gewacht. Ik durfde niet. Daardoor moet ik nu een dure gebitsrenovatie. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik hoofdpijn, koorts en een dikke wang. Te lang gewacht en daardoor een ontsteking. Maar goed er is licht aan het eind van de tunnel. Binnen een jaar heb ik mooie gezonde tanden en hoef ik me niet meer tot de bovenstaande trucjes te wenden.  Binnenkort meer over mijn tandarts perikelen.

Lees hier meer over mijn tandarts perikelen 

Kiespijn
Wat onweer, spinnen, naalden,liften en de tandarts met elkaar gemeen hebben.
10 tips tegen tandenknarsen
Ik durf weer te lachen

Photo credit: janwillemsen via Foter.com / CC BY-NC-SA

3 reacties

  • Isabel

    Het is heel belangrijk dat je niet alleen naar de tandarts gaat wanneer je pijn hebt. Met de dood in het hart ga ik op halfjaarlijkse controle en kom er elke keer weer opgelucht vandaan. Of er is niks aan de hand en de tandarts is discreet en vakkundig omgesprongen met dat enge haakje, of er was wel iets aan de hand maar had ik dankzij de professionele, vriendelijke en geruststellende aanpak (inclusief verdoving) een compleet pijnvrije wortelkanaalbehandeling.

  • Natalie

    Goed dat je elke alinea afsluit met: “Ga naar de tandarts”. Ik herken veel in dit verhaal waar ik dingen met behulp van kruidnagels maar vooruit schoof. Wat ook hielp voor korte tijd, was tandpasta op de pijnlijke plek smeren. Dat verdooft. In ieder geval lang genoeg voor de rit NAAR DE TANDARTS.

  • Silvia Rhijnvis

    Een heel herkenbaar verhaal over angst voor de tandarts. Te lang wachten heeft mij behalve slapeloze nachten ook een aantal wortelkanaalbehandelingen opgeleverd. De tandarts was overigens super. “Was ik daar nou zo bang voor?” dacht ik achteraf. Gaan dus.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: