puzzelen
Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

5 dingen die je onzeker houden.

Laatst zei een collega van een ander team tegen mij dat ik een pittige dame was en vol zelfvertrouwen. Ik moest heel hard lachen. Als er iemand onzeker is ben ik het wel. Ook mensen die alles op orde blijken te hebben kunnen een laag zelfbeeld hebben. Soms doen we dingen die ons onbewust onzeker houden. 5 ervan bespreek ik hieronder.

Invullen wat anderen denken.

Je onzekerheid hou je onbewust in stand door jezelf zorgen te maken wat andere van je vinden. Als je gaat invullen wat anderen denken terwijl je dat helemaal niet weet zit je er heel vaak naast. Niet invullen voor een ander dus. (smeer nivea)
Misschien vind je het helemaal niet leuk om te horen, maar anderen zijn echt niet zoveel met jou bezig als jijzelf. Dus waarom zou je je nog met hun mening over jou bezig houden.

Jezelf anders voordoen

Als je het gevoel hebt dat je bij je vrienden jezelf kunt zijn, is dit doorgaans goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Andersom zou je het gevoel kunnen krijgen dat je iemand moet zijn die je helemaal niet bent en daardoor zou je aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Het is daarom belangrijk om mensen te vinden in je leven waarbij je het gevoel hebt dat je jezelf niet anders voor hoeft te doen. Het is namelijk helemaal niet prettig om jezelf in allerlei bochten te moeten wringen.

Vasthouden aan het verleden

Het verleden maakt ons voor een groot deel tot wie we zijn, maar dat wil niet zeggen dat we nooit meer kunnen veranderen. Ons falen is niet wie we zijn, maar hoe we met tegenslagen omgaan wel.
Soms denk ik wel eens aan mezelf in het verleden en dan schaam ik me voor dingen die ik heb gezegd of heb gedaan, terwijl dat meestal zelf niet nodig is. Soms lijken dingen zich te herhalen, zoals laatst toen een collega niet met mij wilde lopen in de pauze maar met een andere collega. Dacht ik dat ze een hekel aan mij hadden. Achteraf bleek dat niet zo, maar wilde gewoon even iets bespreken toch voelde ik me de hele dag slecht. Tja dat is een overblijfsel van mijn pest verleden blijkbaar en ik vulde ook nog eens in voor een ander.

Te veel tijd doorbrengen op social media.

Social media kan heel leuk en gezellig zijn, maar voor veel mensen zit er ook een keerzijde aan. Het kan namelijk heel verleidelijk zijn om jezelf en jouw leven te vergelijken met wat je ziet op Instagram en Facebook waar iedereen alleen de mooiste plaatjes en leukste gebeurtenissen deelt. De werkelijkheid is vaak anders, maar die krijg je niet altijd te zien.

De lat te hoog leggen


Als je te veel van jezelf verlangt, zal je nooit je eigen verwachtingen waar kunnen maken en dat kan leiden tot een laag zelfbeeld. Als je structureel de lat te hoog legt, dan lijkt er nooit iets te lukken of zijn je prestaties nooit goed genoeg. Wees niet zo perfectionistisch. Lief zijn voor jezelf op deze manier draagt bij aan een beter zelfbeeld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: