Blog,  overig

4 types van honger en wat er tegen te doen!

Waarschijnlijk heb je dagelijks wel een momentje waarop je honger hebt. Je buik begint te rommelen en je krijgt een energiedipje, het wordt wat wazig in je hoofd. Je lichaam probeert je op zo’n moment duidelijk te maken dat het tijd is om brandstof tot je te nemen. Dit belangrijke mechanisme wordt aangestuurd door hormonen en zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op het spijsverteringsproces. Volgens onderzoek bestaan er verschillende vormen van honger. .  Per type moet je ook iets anders doen om te honger te bestrijden. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje

1. Honger in je hart

Dit type honger komt om de hoek kijken als je emotioneel bent. Emotie-eten doe je omdat je denkt dat je je daarna beter gaat voelen. Het geldt dus zowel voor feestelijke gelegenheden als voor dieptepunten. Je krijgt een goed gevoel nadat je iets hebt gegeten en dat wordt daarna automatisch gelinkt met eten. Ben jij een emotie-eter? Probeer dan uit te zoeken of er andere dingen zijn die jou een goed gevoel geven. Je kunt jezelf ook belonen met andere dingen dan eten. Misschien moet je iets gaan doen waarvan je nooit had gedacht dat je het durfde.


2. Honger in je hoofd

Dit type honger komt voor bij mensen die altijd op dezelfde tijden eten. Als dit bij jou het geval is, dan kan het best zijn dat je al gaat eten voordat je daadwerkelijk honger hebt. Je luistert dan naar de klok in plaats van je lichaam. Je kan misschien beter wachten tot je lichaam aangeeft echt trek te hebben. Dit is gezonder, al duurt het wel even totdat je de echte signalen van je lichaam herkent.

3. Honger uit gewoonte

Bij deze eetgewoonte denk je waarschijnlijk niet eens na. Je eet omdat je op bepaalde momenten altijd eet, uit gewoonte. Je eet op zaterdagavond bijvoorbeeld altijd een zak chips op de bank, of een bak popcorn als je naar de bioscoop gaat. Om dit te voorkomen, moet je proberen het patroon te doorbreken. Hoe? Door ten eerste te erkennen dat je een ongezonde associatie hebt gemaakt tussen voedsel en een bepaalde activiteit. Daarna kun je proberen om eens niet naar die snack te grijpen, maar bijvoorbeeld voor een gezonde variant te gaan.

4. lichamelijke honger/honger in je buik.

Dit wat iedereen onder echt honger ziet. Misschien moeten we het trek noemen in de westerse wereld. Het is het moment dat je lichaam naar voedsel verlangt. Dit is een gezonde honger. Je lichaam geeft aan voeding te kort te komen en energie nodig te hebben. We herkennen deze vorm vaak niet meer door bovenstaande vormen van honger. Wat je kan doen tegen lichamelijk honger? Eten!
Eet smakelijk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: