Blog

4 kerstregels voor een mentaal gezonde kerst

Niemand mag met kerst alleen zijn. Mijn allereerste reactie is dan: Waarom niet? ” Om verschillende redenen vind niet iedereen de feestdagen zo leuk. Sommige mensen missen iemand ontzettend en voor anderen is de druk te hoog. Ook zijn er mensen die geen anderen meer om zich heen hebben of mensen die gewoon niets met deze dagen hebben. Wat de reden ook is, voor sommige mensen of in sommige jaren is het zwaar om de kerstdagen door te komen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om kerst makkelijker te maken. Hieronder bespreek ik 4 kerstregels voor een mentaal gezonde kerst

1 Kerst vieren is niet verplicht.

Maar natuurlijk ook zeker niet verboden. Kerst schijnt een lastig feest te zijn. Wil je kerst vieren vier je lekker kerst, vier liever het midwinter feest of Chanoeka. Misschien wil je wel vieren dat het de geboorte dag is van Dionisius of Odin of wil je vieren dat Karel de grote tot Keizer wordt gekroond. Wat je ook wil vieren, vier het!

Maar ook niets vieren is natuurlijk oké. Als ik mij de verhalen uit de kerk goed herinner dan liep Jezus op zijn 12e al weg uit de massa om rust te zoeken. En later zocht hij de woestijn op. Hoe je het ook went of keert vier de dagen zoals jij dat wilt!

2 Steek jezelf niet in de schulden om indruk te maken op anderen

Er zijn mensen voor wie een goede indruk maken zo belangrijk is dat ze schulden maken om kerst te vieren. Dure kadootjes, heel veel eten en duur eten. En juist dat is toch helemaal niet nodig. Kijk bijvoorbeeld eens naar een budget kerstmenu voor ongeveer 5 euro pp. (lees hier)
Ook cadeautje is natuurlijk geen verplichting.

3 Vier geen kerst met mensen die je gezondheid ondermijnen

Sinds ik overspannen ben geweest wil mijn tijd liever niet met Giftige mensen doorbrengen. Dit is niet goed voor mij. Dus ook kerst breng ik liever niet met ze door. Mensen die altijd commentaar hebben op je zijn geen goede mensen. Opbouwende kritiek is prima, maar niet met kerst toch?

Mocht je toch de keuze maken om je tijd met vervelende mensen door te brengen, uit plichtsbesef of omdat het simpelweg om je kinderen gaat. (het hoeft ook dan niet trouwens) lees dan eens deze tips om hier snel van de herstellen.

4 Mensen die zeuren over wat je eet: Die eet je op

Van de bovenstaande mensen, die mensen met altijd kritiek vind ik diegene die zeuren dat ik te dik ben met kerst het ergst. Het is kerst weet je wel. Ook van die mensen die het hebben over suiker, vetten, koolhydraten etc etc vind ik vervelend. Prima natuurlijk als jij zo wilt eten, maar ik ben jij niet. Ik wil met kerst vlees!! veel vlees en kaas en chips. Mijn lichaam, mijn leven, mijn kerstfeest! Ik ben trouwens niet te dik geworden omdat ik altijd met kerst te veel eet. Maar omdat het hele jaar door te veel heb gegeten. Dus laat me lekker met kerst. Zo niet, ik eet graag zure pruimen jam met extra Suiker. Zeur dus niet deze kerst.

Dit waren mijn 4 kerstregels voor een mentaal gezonde kerst Welke kerstregels heb jij?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: