
3 x van negatief naar positief
Emoties, ze horen de erbij. Ze maken het leven interessant maar soms ook ontzettend ingewikkeld. Het is niet gemakkelijk om te gaan met emoties en zeker niet met die gene die we als negatief ervaren. Toch zijn er manieren om ermee om te gaan.
Gevoelens zijn niet negatief
Gevoelens en emoties zijn wat ze zijn. Boosheid, jaloezie, verdriet. Pijnlijk en rauw kunnen ze zijn, maar ze mogen er zijn. Door ze als negatief te bestempelen lijkt het alsof je er tegen moet vechten. Vechten tegen een emotie maakt die emotie alleen maar groter en sterker. Het blijft zo langer in je systeem.
Wat dan?
Vaak ervaren we negatieve emoties als pijnlijk, daarom proberen we ze mijden. Aangezien emoties niet negatief of positief zijn, wij dit zo ervaren kunnen we beter kijken naar wat een emotie ons wil zeggen. Als het niet goed voelt moet je iets op een ander manier aanpakken.
1) Dit voelt niet goed, ik moet deze situatie vermijden.
Je gevoel verteld je onmiddellijk of je iets fijn vind of niet. We proberen het vaak met ons verstand te beredeneren, maar daar mee maken we het alleen maar ingewikkelder.
Er redenen waarom sommige dingen, mensen of situaties niet meer bij je passen. Je kunt er tegen vechten, maar dit leid meestal niet tot geluk. Het vergroot zelfs het gevaar op een burn-out. We zijn zo opgegroeid met het idee dat we moeten doorzetten dat we vergeten los te laten wat niet bij ons past. Geluk begint bij zelfacceptatie. Zelfacceptatie betekent ook accepteren dat wat je niet fijn vind en daar consequenties aan verbinden. Want waarom zou je je kostbare tijd besteden aan iets of iemand waar je je niet goed bij voelt? Je baan opzeggen zonder andere baan, je partner verlaten zonder nieuwe partner, verhuizen allemaal dingen die je kunt doen als iets niet goed voelt, maar stuk voor stuk niet makkelijk.
Als je echt vertrouwt op je innerlijke gevoel, dan is die keuze makkelijk. Loslaten is de belangrijkste les voor de meeste mensen. We kunnen allemaal wat meer loslaten .
2) Dit voelt niet goed ik moet ervan leren.
Er bestaat toeval, maar de meeste dingen in het leven zijn niet toevallig. Ze zijn een gevolg van eerdere keuzes. Dus als je nu iets negatiefs ervaart, hoe komt dat dan? Wat heb jij toegelaten in het verleden, welke keuze maakte je?
Je kunt ervan uitgaan dat wat je nu voelt weer over gaat. Maar kun je er ook vanuit gaan dat deze emotie niet terug keert als het een gevolg is van eerdere keuzes? Als je het zelfde blijft denken en doen zul je telkens het zelfde resultaat krijgen.
Er is bijna altijd een reden dat iets op je pad komt. Jezelf altijd voorbij lopen is een patroon, terugkomende relatieproblemen is een patroon, een chronisch gebrek aan werkplezier is een patroon.
Van de negatieve patronen kun je ontzettend veel leren. Door betere keuzes te maken, verdwijnt je patroon, verdwijnt je uitdaging en verdwijnt daardoor ook de negatieve emotie.
3) Dit voelt niet goed maar ik moet het accepteren.
Zoals gezegd is acceptatie de belangrijkste uitdaging voor de meeste mensen. Sommige situaties kunnen we nu eenmaal niet volledig controleren.
Bij scheiding hoort nu eenmaal verdriet, bij ontslag hoort onzekerheid. Bij elke grote verandering in je leven is het normaal dat je negatieve emoties ervaart. Dat is het leven. Onderdrukken werkt vaak averechts. Echt! je emoties mogen er zijn.
Vechten tegen je emoties maakt de emoties alleen maar groter en sterker. Accepteer wat je voelt daardoor verdwijnt de emoties meestal vanzelf., want uiteindelijk gaat alles voorbij.

