optimisme
Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

3 tips voor optimisme

Het is weer donderdag, bijna weekend. Bijna weekend is iets om dankbaar voor te zijn. Gister was het ook al bijna weekend en de dag ervoor eigenlijk ook. Tja, dat is pas echt positief denk ik toch? Ik ben dankbaar dat ik steeds positiever kan zijn. Met vallen en opstaan word ik steeds meer een optimist. Hoe blijf je nu positief vraag ik me vaak af want het is niet altijd makkelijk in ons landje waar we bekend staan om het klagen. Ik geef graag een aantal tips

Wat optimisme beslist niet is?
Optimisme is géén synoniem voor het wegstoppen van negatieve emoties. Alle emoties mogen er zijn, ook negatieve emoties. Met optimistisch denken erken je dat er vervelende dingen zijn gebeurd die je gekwetst hebben. Alleen besluit je daarna om je niet te laten domineren door die vervelende ervaringen, maar dankbaar te zijn voor de levensles en hoop te hebben voor de toekomst.Een optimist haalt uit een gebeurtenis wat erin zit door er nuchter naar te kijken en er lering uit te trekken. Zo kan je voor jezelf op leren komen als je gepest bent. Je kan ook dankbaar zijn voor minder goede dingen (lees Hier)

Optimisme begint bij jezelf.
Hieronder drie tips om een optimist te worden

1.Wees mild tegen jezelf
De manier waarop je tegen jezelf praat, is van invloed op hoe positief of negatief je denkt. Neem jij het jezelf bijvoorbeeld kwalijk als je ontslagen wordt? Of zie je het als zakelijk besluit van de directie? Vind je jezelf een mislukkeling als je een zak chips hebt verslonden? Of weet je dat ’t slechts een tijdelijke terugval is en je morgen weer strak in het gareel gaat?

Streng zijn voor jezelf is helemaal niet erg, maar je moet beseffen dat het alléén effectief en constructief is als je het doet om je gedrag te verbeteren, en dus niet om jezelf te straffen. Vaak zijn het die ogenschijnlijk onbelangrijke dingen die je als in een reflex tegen jezelf zegt.

Hoe klinkt het stemmetje in jouw hoofd? Als je niet te streng bent voor jezelf en jouw gedachtenstem begripvol, zachtaardig en liefdevol laat klinken (zoals je dat tegen een weerloos kind zou doen), helpt dat enorm om positief te denken, ook in ándere situaties.

Gratis tip voor een betere wereld: Veel mensen schelden in zichzelf, ze laten iets vallen en noemen zichzelf hard op een stomme trut. Betrap je hier iemand op spreek die persoon tegen. Zeg iets van: “niet zo handig dat je dat glas laten vallen, maar ben je niet wat hard voor jezelf? “

2. Wees dankbaar
Tja wat moet ik hier nog overschrijven. Lees hier over de werking van dankbaarheid. Schrijf elke dag wat je dankbaar maakt, het maakt je sterker. Lees hier tips hoe je kan beginnen met dankbaarheid.

3. Wees kritisch op de mensen die je omringen.
Zowel negativiteit als positiviteit is besmettelijk kijk dus goed naar de mensen die jouw omringen. Mensen kunnen energie zuigen en je naar beneden trekken, ik heb hier eens een gedicht overgeschreven.

Hoe groter de tegenslag, hoe groter de uitdaging om er positieve gedachten op na te houden. Het vergt mentale oefening om je brein te resetten, omdat mensen – om te kunnen overleven – van nature gefixeerd zijn op negativiteit en gevaar. Je moet dus echt je best doen constructieve gedachten te gaan creëren. Het goede nieuws is: je kunt je hersenen trainen, net zoals je je spieren traint. Hoe vaker je oefent, hoe meer je vordert.

Wil jij mij helpen positief te zijn, heb jij nog tips? Deel ze in de opmerkingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: