Blog,  overig,  Persoonlijke ontwikkeling

3 niveaus van geluk.

Ben jij gelukkig? Ik hoop het voor je. Ik zou mezelf niet altijd gelukkig willen noemen en dat komt, denk ik, omdat niveau 3 niet zomaar te bereiken is. Maar nu, de laatste tijd ben ik gelukkig. Hoe dat komt? Door die drie niveau’s. Ik hoop dat het jou ook lukt. 

1. plezier

Het eerste niveau van geluk is plezier. Plezier is de makkelijkst verkrijgbare, maar ook de oppervlakkigste manier om gelukkig te zijn. Vaak is het gebaseerd op prikkels van buitenaf. Een vakantie, een complimentje, nieuwe kleren kopen, een goed feest, een korte wandeling in de zon,  goede sex of lekker spelen
Je ziet dat dit niveau is en met een beetje goede zin kan iedereen het in zijn leven organiseren. Helaas werkt het zo dat wanneer de gebeurtenis voorbij is, ook een groot deel van het geluk weer voorbij is. Zodat je blijft zoeken naar een nieuwe vonk.
Ooit toen dit voor mij nog de enige vorm van geluk was, leefde ik van moment naar moment zonder na te denken. Dit maakt je lui en genotzuchtig en uiteindelijk ben je niet gelukkig.

2.Flow

Niveau twee gaat over ‘flow’, het gevoel dat je helemaal opgaat in je handelingen en dat je volledig in je element bent. Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Je kent vast wel zo’n moment dat je de tijd en jezelf vergeet en bijna één wordt met datgene wat je aan het doen bent. Ik kan dit ervaren als ik aan het schrijven ben of aan het dichten.Jij kent het misschien als je iets aan het organiseren of eindeloos aan het knutselen bent met modeltreintjes op zolder. Het kan van alles zijn, zolang het maar voelt alsof het vanzelf gaat. Flow brengt ons terug naar een bijna kinderlijke extase, een overgave waarin we helemaal gelukkig zijn.

3. zingeving

We hebben zingeving nodig in ons leven om ons compleet te voelen. We zijn al wezens die geneigd zijn om anderen te helpen en om voor ze te zorgen. Het zit al in ons. En door ons bewust in te zetten voor anderen of de samenleving komen we dichter bij onszelf en zullen we minder lijden.

Iets waardevols doen voor mensen om je heen blijkt de duurzaamste en effectiefste route naar geluk en zonder die toevoeging, voelen de eerdere twee niveau’s al gauw een beetje ‘leeg’. Je wordt gelukkig als je een ander helpt. En voordat je denkt dat je jezelf de hele tijd barmhartig moet gaan zitten opofferen: mag wel, maar hoeft niet. Want je kunt uitstekend betekenis hebben voor anderen op manieren die voor jou plezierig zijn. Dit kan je in je werk vinden, maar je kan het ook vinden in je gezin of het vrijwilligerswerk dat je doet.

Heb jij alle ingrediënten om echt gelukkig te zijn?

Ik gelukkig nu wel. Een baan waarin ik zowel betekenis geef aan anderen, de flow ervaar en die ervaar ik ook in andere dingen, zoals schrijven. En dan zijn er nog de leuke dingen die ik doe. Ja, ik ben (bijna) gelukkig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: