Hoe maak je van je (negatieve) emoties superkrachten? 25 dingen waar jij altijd controle over hebt.
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

25 dingen waar jij altijd controle over hebt.

We leven nog steeds in een bijzondere tijd. Soms voel ik me zo machteloos.
Niet alles is zoals het lijkt en ook de maatregelen kosten levens. Blij dat ik geen keuzes hoef te maken over maatregelen, voel ik me soms ook ontzettend machteloos. Hoewel ik die machteloosheid al tijden voel blijft dit moeilijk. Gelukkig weet ik dat ik over veel dingen wel controle.
Hieronder bespreek 25 dingen waar we altijd controle over hebben.

1 Hoe je reageert op uitdagingen

Je kunt altijd zelf bepalen altijd zelf bepalen hoe je op een uitdaging reageert. Opgeven? Doorzetten? Een andere kant op gaan.

‘Hoe je op mensen en situaties reageert, vooral bij uitdagingen, is de beste indicator van hoe diep jezelf kent. Reactie op het ego van anderen komt altijd voort uit je eigen ego ‘- Eckhart Tolle in een nieuwe aarde

Het zijn jouw reacties de je gelukkig of ongelukkig maken. Je reacties zijn de sleutel tot een al dan niet gelukkig leven ‘- Don Miguel Ruiz in Meesterschap in de liefde

2 Of je het positief bekijkt

Als er iets gebeurt in je leven kun je altijd kijken of er niet iets positief in de situaties waarin je zit. Omdenken bijvoorbeeld. Vertrouwen hebben dat het goed komt.

Lees ook: 3 x van negatief naar positief

3 Uitspreken wat je nodig hebt.

Het lijkt zo lastig, om te zeggen wat je denkt. Je bent bang om iets verkeerd te zeggen of anderen tegen je in het harnas te jagen. Maar niets zeggen is net zo erg als het verkeerde zeggen. Jezelf (op de juiste manier) uitspreken is het enige en het beste wat je kunt doen, weet Whoopi Goldberg.

Als er iets is dat Whoopi Goldberg heeft gebracht waar ze nu is, dan is het dat ene advies van haar moeder wel. Het advies dat Whoopi nog altijd dagelijks opvolgt. Kijk hieronder wat zij er over te zeggen heeft.

4 Wanneer je hulp vraagt?

Je mag altijd hulp vragen. Misschien is er iemand die je kan helpen waardoor jij je beter voelt. Misschien heb je alleen een luisterend oor nodig.
Of vooral heb jij die knuffel nodig. Die knuffel, die dat knuffel hormoon aanmaakt waardoor jij je beter voelt. Zoek iemand die weet hoe hij naar je kan luisteren of iemand die kan aanvoelen welke vorm van humor jou weer aan het lachen maakt.

5 Hoeveel je beweegt

Je echt jij bepaalt, niet je trainer, niet je partner Jij bepaalt. De balans vinden hierin kan alleen jij doen. Wil je echt die marathon lopen moet je jezelf natuurlijk pushen maar een dagje minder kan ook geen kwaad en jij bepaald.

6 Welke doelen je voor jezelf stelt

Hoewel het voor vele mensen vanzelfsprekend is dat ze gaan voor hun carrière hoeft dit absoluut niet. Jij bepaald jou levensdoel

7 Een pauze inlassen

Je kunt altijd een pauze inlassen. Heb je even rust nodig? Stop gewoon even.

8 De persoonlijke ruimte van andere respecteren.

Misschien vind je de 1,5 meter onzin, maar iemand die dat niet vind moet je de ruimte geven. Sta niet te dicht bij iemand anders en geeft iemand aan even rust nodig te hebben dan kan je dat accepteren.

9 Hoeveel energie in iets stopt.

Pick your battles.

sterke vrouw

10 Wie je wanneer vergeeft

Vergeven is niet altijd makkelijk. Vergeven doe je voor jezelf. Boos zijn op iemand of in de slachtofferrol blijven hangen, kost heel veel energie. Wanneer je kunt vergeven en niet in de boosheid blijft hangen, voel je je lichter en blijer.

11 Of je iemand helpt of niet.

Iemand helpen kan geweldig zijn Voor jezelf en natuurlijk voor de ander. Maar je moet er niet zelf aan onder door gaan. Misschien is het niet aardig om een ander niet te helpen, maar deze keuze is aan jou en niemand hoeft jou aardig te vinden.

12 Of je lacht

Ik krijg vaak te horen dat ik een resting bitch face heb maar ik bepaal wel zelf wanneer ik lach. Een dag niet gelachen is namelijk niet perse erg

13 Hoe je je lichaam verzorgt

Eet je gezond. Sport je genoeg, welke shampoo (of juist niet) gebruik je. Echt het is helemaal aan jou

14 Jouw fouten erkennen

Van fouten leren, dus waarom vind je het dan zo moeilijk ze te erkennen?

15 Wanneer je aardig bent voor een ander

Aardig zijn voor een ander kan soms heel simpel zijn. Goede dagen doen in deze tijd is misschien wel belangrijker dan ooit, maar jij bepaalt nog altijd zelf of je dit doet.

16 Wie je vrienden zijn.

Misschien ben je juist op zoek naar vrienden of heb je juiste te veel giftige mensen om je heen. Ook hier blijf jij diegene die dit bepaald.

17 Welke nieuws je volgt.

De media hebben altijd een polariserend karakter hebben, dat invloed kan hebben op verschillende bevolkingsgroepen. Hoewel dit in Nederland minder lijkt te zijn als in andere landen. Toch gaan ook steeds meer Nederlanders bewust en openlijk ‘op nieuwsdieet’. Niet alleen vanuit cynisme of wantrouwen: de belangrijkste reden is hun gemoedstoestand. Helemaal ontvluchten kan bijna niet, maar fors minderen wel: geen dagblad, tv-journaals en radionieuws meer.

Wat suiker voor het lijf is, is nieuws voor het brein, stelt Dobelli in zijn nieuwe boek. Té veel nieuws volgen zou je concentratievermogen aantasten, stress verergen en is slecht voor het gevoel van controle over je leven. Hij schrijft dat hij al tien jaar geen nieuws meer volgt en ervaart daardoor een leuker mens te zijn geworden.

Lees meer over een nieuwsdieet in het boek: Nieuwsdieet van Rolf Dobelli

18 Of en met hoeveel knuffels je slaapt.

Soms heb ik gewoon zin om met een knuffel te slapen. En ik vind dat dit op elke leeftijd moet kunnen. Ik hoorde echter een meisje van tien vorige keer zeggen: “oma, ze mogen op school niet weten dat ik een knuffel heb, dan pesten ze me.

Je hoeft je niet te schamen voor het slapen met een knuffel.

adorable bathrobe bed bedroom
Photo by energepic.com on Pexels.com

19 Hoe eerlijk je bent

Het is altijd goed om open te zijn. Echter hoe open en eerlijk je bent bepaal je zelf. Ik schaam mij voor de meeste onderwerpen niet. Ik vind zelfs dat er te veel taboes zijn. Toch maak ook ik onderscheid want hier bespreek ik echt niet alles. In mijn vriendenkring vinden mensen me vaak vrij hard, omdat ik wel alles zeg.

20 Hoe vaak je dank je wel zegt

Kritiek geven is makkelijk, dankbaarheid tonen is effectiever. Hoe je dankbaarheid kunt tonen, wilt tonen, verschilt per persoon. Dank je wel zeggen is het meest efficiënt maar niet iedereen vind dat even gemakkelijk. Je kan ook dank je wel zeggen op andere manieren

21 Of je het opnieuw probeert

Jij hebt altijd de keus of je iets opnieuw probeert of niet. Opgeven is een optie. Jij bepaald ook hoeveel energie je spendeert aan iets en soms is het een kwestie van loslaten, maar dat bepaal jij.

22 Welke boeken je leest

photo of person holding book

Jij bepaalt welke boeken je leest. Oke misschien als je nog een boekenlijst moet lezen voor je opleiding is het iets anders. Maar als je net als ik niet meer op school zit bepaal je dit zelf.

23 Of je anderen veroordeelt

Wanneer je mensen veroordeelt dan stop je ze in een hokje. Je maakt ze veel kleiner dan ze zijn voor je eigen gemak. De verantwoordelijkheid verschuiven naar de ander lijkt zoveel makkelijker om te doen. Je doet de ander pijn met jouw oordeel en dan hoef jij je eigen pijn niet te voelen. Vaak voel je je dan even beter. En niet veel later heb je al weer nieuwe voeding nodig. Het oordelen en veroordelen van anderen begint dan weer opnieuw. Je sluit je hierdoor af van een mogelijkheid om van deze anderen te leren.

24 Op tijd naar bed gaan.

Misschien kun je niet slapen. Maar je geeft jezelf wel een goed kans om genoeg slaap te krijgen. Je wilt in moeilijke tijden het jezelf niet nog moelijker maken door niet een goed ritme te hebben.

25 Of je aardig bent voor jezelf.

Dit houdt in dat je warm en begripvol bent naar jezelf wanneer je faalt of jezelf niet goed genoeg vindt. Je negeert je pijn niet. Ook onderwerp je je niet aan zelfkritiek. Als je compassie met jezelf hebt erken je je falen en moeilijkheden. Dan kun je aardiger zijn voor jezelf.

Dit zijn zomaar 25 dingen waar je altijd controle over hebt. Er zijn er meer. Wat is voor jou de belangrijkste?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: