schamen, oordelen
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Wees jezelf: 15 dingen waar je je niet voor hoeft te schamen.


WEES JEZELF
! Simpel toch! Eh…nee..ik geloof het niet. Klopt! Maar zo simpel zou het wel moeten zijn. Er zijn best een aantal dingen waar je je echt niet voor hoeft te schamen, maar je toch doet. Daarom hieronder weer een lijstje van dingen waar we ons NIET voor hoeven schamen. Stop! Stop er nu mee. Wees jezelf.

1 Je hebt therapie (gehad of nodig)
In een wereld waar maar 1 op de 20 mensen niets markeert is het verwonderlijk dat hier zo een groot taboe op rust. Het is dapper als jezelf kunt veranderen. Uit je comfort zone stappen is zeker niet gemakkelijk en naar een therapeut gaan ook niet. Ik schreef er hier al over.
Een mentaal probleem is misschien niet zo herkenbaar als een lichamelijk probleem en de afloop staat vaak nog minder vast. Daar komt dan nog de schaamte en de schuldgevoelens bij. Vaak zeggen mensen daarom dat ze naar de tandarts moeten of een griepje veinzen ipv van eerlijk toegeven dat ze even hulp nodig hebben en het leven niet aan kunnen. Je bent niet de enige. Zeker niet!

2 Je houdt niet van uitgaan
He boekenwurm. Of ben je misschien introvert?
Er is niets mis met rustig aan doen. En even ” me time” willen hebben na een dag hard werken. Je bent trouwens weer helemaal hip aan het worden.
Je bent wel een uitgaansbeest? Geen probleem. Die moves van jou houden je in conditie en maken je blij.

3 Je muziek stijl is schizofreen en je kent de namen van artiesten niet
Je playlist gaat van rage against the machine, naar de vijfde van beethoven, naar ABBA, naar within temptations.
Daarna komt dan weer de muziek van Disney gevolgd door Sting, en dan purple Rain van…eh…
Je kent de namen van de artiesten niet, nou en? Geniet van jouw muziek.


4 Je bent te dik of te dun
Zegt de dokter dat je gezond bent? Voel je er goed bij? Je bent prachtig. Je bent een mooi mens. Uniek! Anders dan anderen maar zo mooi. Wees jezelf. Je hebt niets om je voor te schamen.

5 Je bent een krachtige vrouw
Sommige mannen vinden je eng. Sommige vrouwen doen het ook in hun broek voor je. Dus? Kan het je iets schelen?
Het is een diepgewortelde vorm van seksisme en deze is niet zomaar verdwenen. Maar kan het je écht iets schelen wat die zielige mannetjes van je denken?

6 Je bent een gevoelige man
We leerden op de kleuterschool al dat huilen voor meisjes is, maar wat is er nu meer sexy dan die man die verantwoordelijkheid neemt voor zijn emoties. Hoe sexy een man die een knuffel nodig heeft van die sterke vrouw. Dat is toch stukken leuker dan zo een boeren $## die het keukenkastje van de muur rukt of erger, omdat hij zijn emoties kwijt moet. Dat NIET sexy !!!!@
Maar alles is altijd beter dan een foute man te zijn, toch?

7 Je hebt veel bedpartners (gehad)
Dus? Daar heeft niemand iets van te vinden. Zolang je lol hebt, je lichaam goed beschermt en het vrijwillig is mag jij met jouw lichaam doen wat je wilt. Geniet!

8 Je wacht nog steeds op de ware (ook al ben je 38. Of 41. Of 65)
Is dit niet prachtig. Ik vind het mooi als je kan wachten op de ware. En heb je er hulp bij nodig via internet of datingbureau is daar helemaal niets mis mee. Blijven geloven in de liefde in niet naief. Je gunt jezelf het gewoon het beste. Het komt als het zover is, en geniet in de tussen tijd van alle voordelen van het alleen zijn.

 9 Je bent homoseksueel. Of bi
Moet ik dit écht nog uitleggen? Nog één keertje dan: wie homo, of lesbisch, of bi, of transgender is, is zo geboren. En zelfs als het wél een keuze is blijft de vraag: wat kan jou het schelen met wie en hoe ze ‘het’ doen en vooral: van wie ze houden? Zolang het om liefde gaat, bestaan er geen regels of wetten.

10 Je gelooft in God
Religie is een privézaak, maar niets om je voor te schamen. Er zijn mensen die geloven dat gelovigen zwak, of dom, of naiëf, of makkelijk zijn door te hechten aan ‘die man met die baard op een wolk’. Voor wie wél weet waar geloven over gaat, namelijk hoop, noodzaak,  twijfel, en discipline en vooral: een goed mens willen zijn zou ik zeggen: laat ze maar kletsen.

11 Je kunt iets niet betalen
Iedereen zit wel eens krap. Er is dan niets mis met zeggen dat je dat etentje, die vakantie, dat weekendje weg, die nieuwe kleding gewoon even niet kan betalen. Sterker nog, je wordt creatief van met weinig geld leven en je waardeert het weer extra als dat geld er weer is, maar je schamen voor geldgebrek gaat er niet voor zorgen dat je opeens geld hebt. Een goed financieel plan maken, sparen en zuinig leven wel. Daar kan je zelfs trots op zijn. (Lees hier voor tips)

12 Je wilt geen ‘goede’ baan of carrière
Niet iedereen is een ‘go-getter’ of een ‘achiever’. Er zijn ook meer dan genoeg mensen die het prima vinden om een leuk baantje te hebben dat genoeg oplevert om de huur te betalen, met nog genoeg tijd over om leuke dingen te doen bovendien. Niets mis met ambities, maar het MOET niet. Een gelukkig en relaxed leven is ook een prachtige ambitie. Wat zeg ik: dat is misschien wel de mooiste ambitie die je kunt hebben.

13 Je wilt huisvrouw of  huisman zijn
Als je je dat kunt veroorloven zou ik zeggen: doe vooral. Er zijn nu eenmaal mensen die altijd al droomden van een leven dat draait om een gezin, als je het geluk hebt dat te krijgen is er niets mis mee om daar ten volle van te genieten. Gezellig toch?

14 Je hebt een open relatie
Je hebt niet genoeg aan jouw partner, bent toe aan iets spannenders of welke reden voor jullie er dan ook is.  Wél met weten van je partner. Ben je eerlijk, iedereen het er mee eens. Doe vooral je ding!

15 Je bent verliefd
Het is een wonder. Een mens wordt gemiddeld maar vier keer in zijn/haar leven écht verliefd dus schaam je niet. Ja, ook als het een onmogelijke liefde is. Eigenlijk is niets onmogelijk in de liefde. Misschien denk je dat hij te oud of te jong is. Ook leeftijd doet er niets toe in de liefde. Ga ervoor en spreek het uit. Je krijgt vaker spijt van dingen die je niet gezegd hebt dan van dingen die je wel gezegd hebt.

Deel dit artikel vooral. Praat hierover, want hoe vaker we elkaar vertellen dat we ons niet hoeven te schamen hoe eerder we het op een dag geloven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: