foto van mijn koffie
Blog,  overig

18x koffie is gezond

Ik hou van koffie. Ik drink mijn koffie zwart en erg sterk en ja ik ben een beetje verslaafd aan koffie. Drink ik een keer geen koffie resulteert dat zeker in hoofdpijn. Ik heb zelfs een gedicht of koffie geschreven. Veel mensen vragen zich wel eens af of koffie gezond is en steeds vaker komt het naar voren, koffie is gezond. Hieronder heb ik 18 redenen uitgelicht waarom koffie goed voor je is, volgens de wetenschap.

1. Koffie maakt je wakker

Dit is de voornaamste reden waarom we koffie drinken in de ochtend. Koffie bevat cafeïne, die wordt opgenomen in de bloedbaan en zo bij de hersenen aankomt Cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter wat leidt tot een stimulerend effect. (zie hier)

2. Koffie verbetert je concentratievermogen

Cafeïne is een stimulerend middel dat er ook voor zorgt dat je je alert en geconcentreerd voelt, zodat het een boost biedt wanneer je je niet kunt concentreren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift, Psychopharmacology, stelde vast dat zelfs bij een lage dosis koffie, chauffeurs meer alert en wakker kan houden tijdens het rijden. Een kopje koffie met 80 mg cafeïne kan genoeg zijn om bestuurders te helpen wakker te blijven achter het stuur .

3 Koffie helpt tegen hoofdpijn

geralt / Pixabay

Koffie in een belangrijk middeltje in veel medicijnen tegen hoofdpijn. Cafeïne blokkeert bepaalde receptoren in je lichaam die er toe kunnen leiden dat je hoofdpijn krijgt. Migraine patiënten geven soms aan dat een aanval gestopt kan worden door koffie. 
Aangenomen wordt dat de effectiviteit van pijnstillers tegen hoofdpijn hierdoor verhoogd wordt met 40 procent. Het helpt ook het lichaam medicijnen sneller te absorberen. Het regelmatig drinken van koffie zorgt ervoor dat je genoeg cafeïne in je systeem hebt om een hoofdpijn of migraine te voorkomen. Dat gezegd hebbende, koffie moet worden geconsumeerd met mate. Overmatig gebruik kan leiden tot een afhankelijkheid, als gevolg van verminderde effectiviteit bij het verlichten van hoofdpijn en migraine. Onze hersenen blijven nu eenmaal ingewikkeld en alles draait om balans.


4 Koffie maakt je slimmer

Koffie is momenteel de meest geconsumeerde psychoactieve stof in de wereld. Psychoactieve stoffen hebben een effect op de geest en het gedrag. Sommige hebben een negatief effect, terwijl anderen een positief effect hebben. Koffie kan dus een positief effect hebben op de hersenen. Volgens een studie kan de cafeïne in koffie de gevolgen van de remmende neurotransmitter, adenosine, blokkeren, en daardoor de afgifte neurotransmitters  en hormonen stimuleren (bijvoorbeeld dopamine en noradrenaline), en cognitieve functies verbeteren .

5 Koffie bevat essentiële voedingsstoffen

Koffie is niet alleen een grote bron van cafeïne. Het zit vol met diverse vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. Een kopje koffie bevat de volgende essentiële voedingsstoffen.

• Riboflavine (vitamine B2): 11% van de RDA
• Pantotheenzuur (vitamine B5): 6% van de RDA
• Mangaan en kalium: 3% van de RDA
• Magnesium en niacine (B3): 2% van de RDA

Zo zal het drinken van koffie je een boost van een aantal essentiële voedingsstoffen geven. (lees hier meer hierover)

6 Koffie is een grote bron van antioxidanten

Antioxidanten zijn natuurlijk voorkomende stoffen die kunnen helpen schade aan je cellen te voorkomen of vertragen. Ze doen dat door te voorkomen dat vrije radicalen zich ontwikkelen in je lichaam. Het regelmatig drinken van koffie biedt een grote boost in antioxidanten om te vechten tegen vrije radicalen .In feite krijgt een gemiddelde volwassene 1299 mg antioxidanten binnen per dag door koffie te drinken.

Een studie toont ook aan dat er een verband bestaat tussen vrije radicalen en antioxidanten op het gebied van veroudering. Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress die kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld huidcellen. Antioxidanten biedt bescherming tegen deze vrije radicalen, wat vroegtijdige veroudering voorkom

7 Koffie vermindert ontstekingen in je lijf

Uit een nieuwe studie van de Stanford universiteit, die werd gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine, blijkt namelijk dat cafeïne ontstekingsremmend werkt. Dat lees je goed, je dagelijkse bakje troost kan verschillende ziektes helpen tegengaan, want heel wat kwaaltjes hebben nu eenmaal te maken met ontstekingen.

8  Koffie bevat weinig calorieën

adoproducciones / Pixabay

Als je probeert gewicht te verliezen, of je doet je best om je huidige gewicht te behouden, is koffie een goede keuze. Een kopje van ongeveer 250 ml bevat slechts 2 calorieën.  Tevens zitten er geen vetten of suikers in, tenzij je besluit een Frappuccino te drinken.

De weinige calorieën zijn alleen van toepassing op zwarte koffie. Als je begint met het toevoegen van suiker, room en melk, dan heb je plotseling te maken met een kopje koffie met veel meer calorieën. Een eetlepel room, suiker en volle melk bevatten respectievelijk 52 calorieën, 48 calorieën en 9 calorieën. Terwijl 9 calorieën wellicht klinkt als weinig, gebruiken we vaak veel meer dan dat. Elke keer als je deze extra’s toevoegt, voeg je waarschijnlijk ruim 100 extra calorieën aan je dagelijkse kop koffie toe . Drink je nu een paar koppen per dag, dan telt dat behoorlijk op. Om van alle voordelen van koffie te genieten, is zwart drinken dus de beste keuze.

9 Koffie verhoogt je stofwisseling en verbrandt meer vet

De cafeïne in koffie kan je lichaam stimuleren om meer vet te verbranden dan gebruikelijk voor een korte periode van tijd. Koffie doet dit door het stimuleren van je stofwisseling met 3 tot 11 procent. Je stofwisseling is eigenlijk de snelheid waarmee je energie kwijtraakt. Het vet opgeslagen in je lichaam is een krachtige energiereserve. Je kunt meer vet verbranden met een hoge stofwisseling en regelmatig koffie drinken helpt consequent je stofwisseling te verhogen.

Er werd een experiment werd uitgevoerd waaruit bleek dat mensen die cafeïne dronken, 30 minuten voor het experiment, een hogere dichtheid van de zweetklier en meer vetzuren hadden in vergelijking met degenen die geen cafeïne gedronken hadden. Koffie zal je helpen om sneller vet te verbranden, maar door een kopje koffie met sport te combineren, zal dit nog effectiever zijn.

10 Koffie houdt je gehydrateerd

Dit was onverwacht….. Immers, we denken altijd dat koffie je juist uitdroogt. Toch blijkt dat niet zo te zijn.
In een ander onderzoek (Grandjean, 2000) werd het effect van verschillende cafeïnehoudende dranken op de vochtinname onderzocht. Er werden geen significante verschillen waargenomen in de uitkomsten van de verschillende indicatoren, zoals het volume van de 24-uurs urine en gewichtsverandering. Hieruit bleek dat de hydratatiestatus niet was veranderd. Betrof een groot onderzoek waarbij talloze indatoren werden meegenomen.

11 Koffie verbetert je fysieke prestaties

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, waardoor deze signalen stuurt naar de vetcellen om lichaamsvet af te breken, wat in het bloed kan worden gebruikt als brandstof. Het verhoogt ook epinefrine (adrenaline) in het bloed.
Een onderzoek toont aan dat als gevolg van deze effecten, het resultaat een verbetering van 12,3% is in fysieke prestaties. Mensen die koffie drinken hebben tevens een beter uithoudingsvermogen.

12 Koffie helpt met sporten

ractapopulous / Pixabay

Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat cafeïne een positieve invloed heeft op fysieke inspanning, met name bij duursporten. Het stimuleert je centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en maakt je alert. Ook voert cafeïne het brandstofverbruik indirect op en laat het samentrekken van spieren vlotter verlopen.

13 Koffie vermindert spierpijn na het sporten

Er bleek een duidelijk verschil in spierpijn in de grote beenspieren als van te voren cafeïne was gebruikt. Het interessante was dat het niet uitmaakte of de mannen regelmatige koffiedrinkers waren of het helemaal niet aanraakten. Ze hadden de zelfde pijnvermindering als ze oefenden na het gebruik van koffie.
Hoe minder pijn je voelt na een training, hoe meer je kunt oefenen en je prestatieniveau kunt verbeteren.

14 Koffie bevat oplosbare vezels

Koffie is een goede bron van voedingsvezels. Een kopje koffie bevat 1,8 gram voedingsvezels. Uit een recente studie bleek dat koffie een hoger aantal oplosbare voedingsvezels (0,47-0,75 g / 100 ml koffie) bevat dan veel andere dranken.
De aanbevolen inname van vezels per dag is 20-38 g. Als je drie kopjes koffie drinkt per dag, ben je in staat om meer dan een vierde van de aanbevolen inname van voedingsvezels te consumeren. Voedingsvezels zijn goed voor je gezondheid. Ze ondersteunen een gezonde stoelgang, een normaal cholesterolgehalte, een lage bloedsuiker, en een ideaal gewicht.

15 Koffie ondersteunt je darmen en beschermt tegen constipatie

Cafeïne is een natuurlijke stof die kan helpen om je stoelgang normaal en gezond te houden. Niet alleen kan het de snelheid waarmee je voeding verteert en afval elimineert versnellen, het ook helpen je gastro-intestinale spieren samen te laten trekken. Door voeding zo snel mogelijk te verteren en afval te elimineren, is het risico op een darmziekte een stuk minder.

Koffie is een krachtige stimulans die zowel de spijsvertering en de dikke spieren die de peristaltiek bevorderen aanmoedigt.
Peristaltiek is mooi woord voor een gecoördineerde contractie en ontspanning van de intestinale spieren tijdens een stoelgang.
Door koffie te drinken heb je ook minder kans op constipatie. Een studie merkte op dat de omvang van dit effect vergelijkbaar is met het eten van een maaltijd, 60 procent sterker dan het effect veroorzaakt door het drinken van water en 23 procent sterker dan het effect van het drinken van cafeïnevrije koffie.

16 Koffie kan het risico op darmkanker verlagen

De antioxidanten in koffie blijken anti-carcinogene eigenschappen te hebben waarvan gedacht wordt dat ze de ontsteking verantwoordelijk voor een aantal tumoren verminderen. Een studie onderzocht 489.706 individuen, zowel mannen en vrouwen, en het bleek dat degenen die 4-5 kopjes koffie per dag dronken een 15 procent lager risico op darmkanker hadden. Een andere studie nam een vermindering van 17% waar voor mensen die maximaal vier koppen cafeïnehoudende koffie per dag dronken en een verminderd risico van 21 procent voor vier tot vijf koppen cafeïnevrije koffie per dag.

Let er wel op dat dit een grote hoeveelheid koffie is en het is onduidelijk of kleinere hoeveelheden een vergelijkbare positief effect teweegbrengen.

17 Koffie verbetert je immuunsysteem

Een studie uit 2009 toont aan dat koffie een toename van de metabole activiteit en het aantal bifidobacteriën veroorzaakte.
12 van de 16 mensen met een beperkt dieet, voegden 6 kopjes koffie per dag toe en conludeerden een toename van deze darmvriendelijke soorten . Bifidobacteriën zijn in principe de goede gezonde bacteriën in de darm.

Koffie kan ook helpen de gunstige bacteriën in je darmen te stimuleren. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid oplosbare vezel en fenolische verbindingen, die gebruikt worden door de bacteriën om te functioneren.
En zoals je weet is een is de basis van een gezond immuunsysteem een goede darmfunctie.

18 Koffie verbetert de bloedcirculatie

Een studie toonde aan dat cafeïne het hart stimuleert op een wijze dat het meer bloed pompt dan normaal.
De onderzoekers ontdekten dat na het drinken van gewone koffie, de deelnemers een 30 procent toename van de bloedcirculatie naar hun vingers ervaarden gedurende 75 minuten. Bloed vervoert zuurstof, en dit hebben de spieren nodig om te functioneren.
Hoe meer zuurstof je spieren ontvangen, hoe beter deze lichaamsdelen functioneren. Hoe beter je spieren functioneren, hoe eenvoudiger het voor je is om fysiek actief te zijn.

En nu? Vergeet de rest en geniet gewoon van je koffie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: