17 gewoontes die je slimmer maken.
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

17 gewoontes die je slimmer maken.

Altijd al slimmer willen worden? Of weet je al dat je slim bent maar het komt er niet zo goed uit. In onze maatschappij blijkt het steeds belangrijker om slim te zijn, kennis te hebben en up -to-date te blijven. Wil je nu nog slimmer worden, hieronder 17 gewoontes die je echt slimmer maken.

1 Eet gezond en beweeg voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat verkeerd eten ons iq met 25% kan doen afnemen. Gezonde voeding daarin tegen kan neurotransmitters stimuleren.

Er zijn vier belangrijke neurotransmitters (chemische boodschappers) die veel voorkomen in bepaald soort voedsel, namelijk:

  • Dopamine beïnvloedt concentratie en motivatie en zorgt ervoor dat onze hersenen streven naar bevrediging. Dopamine vind je veel in kip, haver en pure chocolade.
  • Acetylcholine beïnvloedt de verwerking van zintuigelijke informatie en bevordert het geheugen. Acetylcholine komt veel voor in eieren en avocado’s.
  • GABA beïnvloedt het vrijkomen van andere neurotransmitters in de hersenen en reguleert angstgevoelens. GABA komt veel voor in amandelen, broccoli en walnoten.
  • Serotonine beïnvloedt de stemming en voorkomt impulsief gedrag. Dit komt onder andere voor in kalkoen en bananen.

Serotonine en dopamine beïnvloeden trouwens niet alles je intelligentie maar ook je geluksgevoel en je liefdesleven.

2 Ga om met mensen die slimmer zijn dan jij.

Door je te mengen tussen slimme mensen, word jijzelf ook geïnspireerd door de gesprekken die ontstaan en ga jij jezelf uitdagen.
De gesprekken die ontstaan kunnen heel waardevol zijn en vol met kennis zitten waar je nooit over nagedacht hebt.
Mansplaining van een echt slimme man vind ik helemaal niet zo erg

3. Gebruik een woord van de dag app.

Op het woord van vandaag kun je je aanmelden voor een email met elke dag een woord uit het Nederlandse woorden boek. Als je in de playstore zoekt vind je ook veel apps in verschillende talen.

Leer elke dag een nieuw woord. Als dit niet je intelligentie verhoogt, dan toch zeker je eloquentie.

4 Schrijf op wat je leert.

Schrijven is goed voor je brein. Door op te schrijven wat je leert onthou je beter het geleerde. Ik maakte op school spiekbriefjes maar had die uiteindelijk nooit nodig, omdat ik wist wat op het spiekbriefje stond. Dit komt omdat de bewegingen van je hand dat deel van de hersenen aanspreekt dat je ook gebruikt om dingen te onthouden.

Schrijf niet alleen op wat je leert maar schrijf ook je ideeën op. Je hebt in de trein, onder de douche of al je net wakker wordt een geweldig idee, tegen het eind van de dag ben je het vergeten. Door de ideeën op te schrijven sla je ze ook op.

Schrijven

Lees hier nog een paar redenen waar schrijven goed voor je is.

5 Breng je kennis gelijk in praktijk.

Als je je kennis direct gebruikt, vergeet je deze minder snel. Je kan gelijk oefenen en het helpt je je vaardigheden nog beter te maken. Door het in praktijk te brengen laat je de wereld zien wat je kan. Je blijft je verbeteren en je resultaten zullen steeds beter en efficiënter zijn.

6 Speel voor advocaat van de duivel.

Neem iets dat je onlangs geleerd hebt of gelezen hebt. Probeer hier een uitzonderlijke, misschien zelfs wel gekke mening over te vormen. Probeer deze ook te onderbouwen. Als je dit vaak doet zul je steeds beter worden om buiten de kaders te denken.

7 Zoek antwoord op je vragen.

Als je iets hoort of leest wat je cool vind en waar je vragen overhebt, verdiep je er eens in. Er zijn genoeg mogelijkheden. Waar ik vroeger alleen naar de bieb kon, hebben we nu het internet.
Wees ook vooral niet bang om antwoorden te zoeken op filosofische vragen als waarom zijn we hier op aarde, of wat is de dood. Ook informatie zoeken bij verschillende filosofen maakt je slimmer en wie weet vind je het antwoord wel.

8 Kijk veel naar educatie video’s

Soms is het leuker om dingen over een onderwerp waar je van houdt te bekijken dan erover te lezen, en je kunt veel leren van de ervaringen van anderen. Je brein vind beelden trouwens leuk.
Kijk bij voorbeeld eens de youtube filmpje van de Universiteit van Vlaanderen of de Universiteit van Nederland.
Hieronder zie je een filmpje dat ik laatst keek er erg interessant vond.

9 Deel met anderen wat je geleerd hebt.

Als je iemand vindt om mee te debatteren en ideeën te analyseren, kun je elkaars kennis vergroten en nieuwe perspectieven opdoen. En als je ideeën aan iemand anders kunt uitleggen, betekent dit dat je het geleerde zeker onder de knie hebt.
Veel mensen starten trouwens een blog om hun kennis gelijk online te kunnen toetsen. ( lees hier waarom dat geen goed idee is)

10 Speel intelligente spelletjes

De boog kan niet altijd gespannen zijn of toch wel?
Sommige spelletjes, zoals schaken en Scrabble, verruimen je geest. Speel bijvoorbeeld Scrabble zonder woordenboek. Je kunt puzzels ook oplossen via games als Sudoku, 2048, Door en Word-ON/

schaken

De boog kan niet altijd gespannen zijn of toch wel?
Sommige spelletjes, zoals schaken en Scrabble, verruimen je geest. Speel bijvoorbeeld Scrabble zonder woordenboek. Je kunt puzzels ook oplossen via games als Sudoku, 2048, Door en Word-ON.

11 Verken nieuw gebieden.

Hoewel we niet elke dag verre reizen kunnen maken, en nu in coronatijd is dit helemaal lastig, probeer een nieuw gebied te vinden. Je hebtn vast nog niet elke steegje, parkje, laantje in je omgeving gezien. Ga naar buiten en maak die wandeling naar dat gebied waar je meestal niet hoeft te zijn en kijk wat je tegen komt.

12 Neem pauze.

Neem regelmatig pauze ‘, Je kan niet altijd aan staan. Je vergeet dan weer veel informatie . Hier onder een filmpje dat van 13:21 heel goed laat zien waarom je even pauze moet nemen, maar het hele filmpje is interessant.

13 Doe iets engs.

Als je uit je comfortzone stapt verruim je je blik. Je wordt een beetje wijzer. Vind je dat eng? Dat is het ook. Lees hier eens een aantal ideeën over die comfortzone.

15 Schrijf een gedaan lijstje.

Schrijf aan het einde van elke dag op wat je hebt voltooid. Dit zal je helpen om je beter te voelen over alle dingen die je hebt bereikt. Je kunt je trots voelen over je prestaties.
Het zal je ook helpen nadenken over hoe productief je was en hoe je jouw takenlijsten voor de volgende dag opnieuw kunt structureren.
Het afvinken van van gedane zaken geeft een geluksgevoel en dat motiveert. IN het Duits heet dit Enlistungsfreude

16 Lees veel.

 Word een goede, gulzige, slimme lezer en je stelt jezelf bloot aan meer ideeën en informatie. Zoek eens de betekenis en herkomst van woorden op. berichten op. Social Media van je vrienden vallen niet onder deze categorie van ‘lezen’.

lezen

 Word een goede, gulzige, slimme lezer en je stelt jezelf bloot aan meer ideeën en informatie. Zoek eens de betekenis en herkomst van woorden op. berichten op. Social Media van je vrienden vallen niet onder deze categorie van ‘lezen’.

17 Bedenk elke dag 10 nieuw ideeën.

Denk na over hoe je armoede kunt verminderen, hoe je de coronacrisis kan oplossen, hoe je een dagelijks probleem kunt oplossen, interessante filmideeën. of wat dan ook. Het maakt niet uit waarover je ideeën gaan, zolang je je hersens maar traint. Vergeet ze niet op te schrijven.

Bronnen:
Mens en gezondheid
Rent a pen
man man
Haagse Hoogvliegers


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: