15 Dingen die op school had willen leren.
Blog

15 Dingen die ik op school had willen leren.

Het leven is soms hard en vroeger dacht ik dat school ons er op voor moest bereiden. Toen ik aan het eind van de middelbare school ontdekte dat het niet zo was, dat het eigenlijk alleen om kennis ging was ik teleurgesteld in ons school systeem. Wat ik had willen leren? Ach is was jong en naïef en kon er toen geen goed antwoord op geven. Nu wel. Hieronder 15 dingen die ik graag op school al had willen leren.

1 Hoe te onderhandelen

Ik had graag willen leren onderhandelen. Dat het niet hetzelfde is al ruzie maken ben ik in tussen achter, maar dat je ook niet gelijk moet toegeven blijf ik lastig vinden. Grenzen stellen is en blijft ook een dingetje.
Als je de onderhandeling ingaat zonder dat je gelooft in je eigen waarde, dan is er een grote kans dat je niet zal krijgen waar je om vraagt. Als je twijfelt over je capaciteiten in onderhandelen delf je ook al gauw het onderspit .
Hoe handig was het geweest als ik hierin lessen op school had gehad.

2 Hoe om te gaan met falen

Ik heb nooit goed kunnen omgaan met falen. Ik wil niet meer falen.
Had ik maar op school geleerd er mee om te gaan. Maar toen was alles gericht op cijfers en oordelen. Bij een onvoldoende had ik gefaald en voelde ik mij een mislukking

3 Goed om te gaan met tijd

gezicht van de klok, de tijd, hoe ga je om met tijd

Timemanagement. Zo belangrijk in een tijd. Gedurende je leven lijkt het alsof je het steeds drukker krijgt. Je kunt alleen een goede planning maken als je weet hoeveel tijd iets kost. Hoewel je natuurlijk huiswerk moest maken en daar wel een zekere planning van leerde maken. Vergeet ik nog vaak in de planning rekening te houden met het onverwachte. Ik vergeet dat telefoontje, die lekke band etc waardoor ik ook vaak in tijdnood lijk te komen

Of soms neem ik daar veel te veel tijd voor. Rekening houden met het feit dat ik moe ben? Nooit gedaan. De sluitposten, zoals opruimen en archiveren vergeet ik ook altijd.

4 Hoe je jouw passie kunt vinden.

Passie is een hele belangrijke drijfveer in ons leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Maar ook laat passie je ogen stralen en tovert het een glimlach op je gezicht. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt. Ik weet trouwens nog altijd niet wat mijn passie is.

5 Hoe belangrijk reizen is.

Nu we hard op weg zijn naar een tweede corona Golf, roepen mensen dat reizen best even kan wachten. Hoewel ik van mening ben dat je zo weinig mogelijk moet wachten want soms is het te laat en Je leeft maar 1 keer, hoef om te reizen niet heel ver weg. Ken jij alle straatjes in je buurt, heb je elke meter van jou provincie al ontdekt? Ja? En een provincie verder op?
Reizen maakt je zelfverzekerder, gelukkiger, socialer en minder materialistisch. Ik wilde dat ik eerder het belang hiervan had ingezien., misschien was ik dan vaker alleen op vakantie geweest.

6 Hoe je met emoties kunt omgaan.

Emoties, soms haat ik die krengen, soms zijn ze mijn inspiratie bron voor mijn gedichten (zoals deze en deze ) en verhalen (deze en deze) . Van tijd tot tijd voel ik emoties die maar moeilijk te benoemen zijn. Een enkele keer zijn mijn emoties zo heftig dat ik de controle (bijna) verlies. Heb jij dat wel eens gehad? Het moet mogelijk om daar anders mee om te gaan. Hoe maak je van je (negatieve) emoties superkrachten?

7 Samenwerken

Ik had een hekel aan het werken in groepjes! Miscommunicaties, meningsverschillen en niveauverschillen zorgden voor een hoop gedoe. Met verschillende kwaliteiten werden we wel op één eindproduct beoordeeld. Dus iedereen moest tevreden zijn. Hoe werk je samen met anderen die je misschien niet zo aardig vindt? Hoe zorg je dat de samenwerking goed verloopt? Hoe spreek je elkaar aan binnen de samenwerking? Hoe communiceer je met elkaar? Ik had het graag al op school geleerd.

8 Het leven is niet altijd leuk

mijn muur, eenzaamheid

Niemand heeft me beloofd dat het leven altijd leuk is, toch ga je daar zo gemakkelijk van uit. Omgaan met ongemak is iets wat je echt moet kunnen, wil je iets bereiken in je leven. Onzekerheid is ook iets wat je altijd ervaart bij een grote sprong in het leven. Hoe gaat je daar mee om? Een dag niet gelachen is helemaal niet erg.

9 Hoe je iemands leven kunt redden

Stel je voor dat iemand naast je zich verslikt, dan zou het toch fijn zijn als jij wist hoe je de Heimlichgreep kunt toepassen. Hoe je moet reanimeren, EHBO. Ik had dit graag op school geleerd als verplicht curriculum.

10 Verwacht altijd het onverwachte

Het leven is niet zo voorspelbaar als je misschien had gehoopt. Schiet niet meteen in het negatieve, wanneer dingen niet gaan zoals je hoopte. Ik haat het onverwachte, het geeft me vaak een gevoel van verlies van grip op mijn leven en daardoor voel ik me machteloos. Ik had graag op school geleerd waar en hoe ik de controle kon bewaren en het onverwachte kan verwacht. Ik had graag geleerd dat er altijd dingen zijn waar je controle over hebt.

11 Trots zijn op je prestaties

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, hoe vaak niet gezegd. En ja met een 9 of een 10 was je toch echt een stuudje. Ik had graag geleerd dat ik trots mocht zijn op mijn prestaties op mijn 9 voor economie op mijn eindlijst. Maar ook voor die hard bevochten 6 voor Engels. Daar heb ik echt hard voor gewerkt maar trots was ik niet. Een 7 was beter geweest. En wat dacht je van de niet academische vaardigheden. Het feit dat ik überhaupt de middelbare heb overleefd is ook een prestatie om trots op te zijn.

12 Buikgevoel volgen

De sterkte om je eigen intuïtie te volgen is een eigenschap die moeilijk aan te leren valt. Toch blijkt uit onderzoek dat vooral bij eerste indrukken deze intuïtie je een heel eind op weg helpen. Na vijf minuten observatie kan met ongeveer 70 procent nauwkeurigheid worden voorspeld hoe iemand zich zal gedragen.

13 Netwerken

‘Niet wat je kent, wel wie je kent, is belangrijk’, zegt men. Iedereen weet dat netwerken en de juiste mensen kennen essentieel is, maar hoe je dat goed doet, dat weet ik eigenlijk nog steeds niet.

14 positief denken

Onze maatschappij is nog teveel gericht op het negatieve nieuws dat de televisie elke dag laat zien. Dat heeft gevolgen voor de denkwijze van mensen. Hoe eerder je leert denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen, des te positiever onze wereld zou worden.

15 dat je goed genoeg bent.

Heb ik in deze broek een dikke kont? Vind je me wel aardig? Doe ik het wel goed? Leef je nog? Sorry, of vond je het niet erg? Praat ik te veel? Het zijn allemaal vragen die aangeven dat jij bevestiging zoekt. Het diepste verlangen hebt om goed genoeg te zijn. Maar voor wie dan en waarom?
Ik had graag op school geleerd dat ik altijd goed genoeg ben. Lagom zeg maar.


Wat had jij graag op school willen leren?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: