Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

13x meer innerlijke rust

Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak “…alles wordt beter als je innerlijke rust heb…”en dat klopt ook wel. Het zo ontastbare gevoel kennen we allemaal. Het vinden van meer innerlijke rust is een grote wens van veel mensen, maar eigenlijk worstelen we van tijd tot tijd allemaal met onze innerlijke onrust. Graag bespreek ik 13 zaken die je meer rust kunnen geven.

Als iets niet goed voelt, doe het niet.
Hoewel ik een voorstander ben om uit je comfortzone te stappen zo af en toe, is je gevoel wel degelijk een raadgever. Als iets echt niet goed voelt doe het dan niet. Je bent niemand een verklaring schuldig waarom je iets niet doet, alleen jezelf. Als je vaak genoeg naar je gevoel luistert leer je vanzelf je gevoel kennen. Je ontwikkeld een betere intuïtie zeg maar. Lees hier wat trucjes hoe je beter kunt kiezen.

Wees aardig voor jezelf
Vele van ons zijn ons zelf wel eens kwijt geraakt omdat we vergeten zijn voor ons zelf te zorgen of omdat we de ander voor laten gaan. Door jezelf lief te hebben, jezelf te kennen en jezelf af en toe te verwennen kun je veel problemen voorkomen, vooral stress gerelateerde problemen. Wees aardig voor jezelf. Neem ook alle tijd voor jezelf, veranderingen en groei. Een kind dat leert lopen zal niet na een paar pogingen zeggen dat het niks voor hem is en er dan maar mee stoppen. Het ene kind leert lopen bij 10 maanden het andere kind pas bij 18 maanden.
Probeer eens de 12 dagen “challenge” van jezelf houden.

Vertrouw op je intuitie
Je intuïtie is gevormd door je ervaringen uit het verleden en door de wijsheid die je door je ervaringen hebt verkregen
Hoe meer ervaring je hebt over het onderwerp waar je een beslissing over moet maken, hoe beter je intuïtie je kan helpen om deze beslissing te nemen. Hoewel het natuurlijk behulpzaam kan zijn om raad aan anderen te vragen is het goed om te weten dat anderen niet altijd weten wat het beste voor jou is. Denk na over hun advies, maar in je hart weet je vaak zelf wel wat je moet doen.

Vat niets persoonlijk op
Al denk jij dit, als gevoelig mens van wel, altijd en overal, maar het is dus gewoon niet zo. Nee, echt niet. Niemand is zoveel met jou bezig als jij zelf. Nee, zelf niet je BFF. Doe een stap naar achter. Tel tot 10. Wat een ander zegt gaat niet altijd over jou en jij bent het niet. het gaat niet over jou?Durf nee te zeggen
Ik zeg nee, nee zeggen magEen bekende, een goede vriendin, een collega of je leidinggevende vraagt je iets en je vindt het moeilijk om te weigeren. Zelfs bij een onbekende colporteur op straat kan het lastig zijn om nee te zeggen. Maar als het niet goed voelt maar je echt Nee zeggen. Je hoeft je nooit schuldig te voelen en nee zeggen mag echt.

Wees niet bang om ja te zeggen.
Als je vaker ja zegt tegen uitnodigingen van vrienden of je eigen innerlijke opwelling op zomaar een kop koffie te gaan drinken in dat nieuwe tentje, zeg je ja tegen het leven. Daardoor doe je veel meer nieuwe ervaringen op. Je blijft niet in hetzelfde patroon zitten. Hetzelfde riedeltje dat je iedere dag of iedere week afdraait. Je komt minder snel in een sleur. En dat is goed voor je hersenen. Wetenschappers hebben aangetoond dat zoiets simpels als vaker een andere route naar je werk nemen al een groot verschil kan maken voor je geluksgevoel. Nieuwe ervaringen stimuleren bovendien je hersenen. Je bent alerter, staat meer middenin het leven. Wees dus niet bang om ja te zeggen en weet dat je nee mag zeggen.

Ga niet uit van veronderstellingen
Laats had ik een gesprek met een collega. Hij vroeg waar je redbull kon halen. Ik zei: “beneden.” Hij heeft de hele begane grond afgelopen, terwijl ik beneden op de tweede verdieping bedoelde. Aangezien wij op de derde verdieping was voor mij beneden de tweede. Dit soort onschuldige aannames kunnen veel stress opleveren. Zorg dus dat je goed weet waar mensen het over hebben voordat je je neus achterna loopt.

Blijf weg van drama
Soms lijken lastige situatie en vervelende mensen je altijd te vinden. Soms voel je je daardoor opgejaagd en moe. Je werk is al snel te veel en je relatie lijdt er onder. Het zou kunnen zijn dat je een soort verslaving hebt ontwikkeld voor drama. Een verslaving voor negatieve spanning. Misschien is een dramadetox dan iets voor jou!

Doe altijd je best
Er is niets dat meer twijfel geeft als je weet dat je iets misschien niet goed hebt gedaan, doe daarom altijd je best, dan kan je in ieder geval altijd zeggen, dat je niet meer dan dat kon doen.

Laat de behoefte aan controle los
Vertrouwen is goed. Controle is beter hoor ik vaak om mij heen. En ik ben het er mee eens, maar niet alles kun je controleren en als je de behoefte los kunt laten ben je flexibeler en heb je meer rust.

Geef je dromen nooit op
Laat je dromen nooit in de steek. Of je nu tachtig bent, de wereld nog moet ontdekken of middenin een onmogelijke situatie zit, er is geen excuus om je dromen te laten varen. Duik er bovenop. Misschien ziet jouw ideale beeld er niet meer hetzelfde uit, maar dat maakt niks uit. Een droom groeit met je mee en is er altijd voor jou. Ook als de omstandigheden in geen enkel opzicht lijken op het leven dat je ooit voor ogen had. Want dromen kijken niet naar de mensen die je verloren bent, het verdriet dat tegen je aan schopt of de ellende die zomaar over je heen walst. Dromen zijn er juist om jou door die misère heen te helpen en je te laten voelen dat je leeft.

Heb lief en deel je liefde
Door liefde, dankbaarheid en positiviteit te verspreiden en te delen met mensen in je omgeving breng je meer liefde in je eigen leven. Liefde is voor iedereen belangrijk en is de basis voor je eigen levensgeluk.

Mediteer
Als je onrustig bent kan het heerlijk zijn even te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Het kan je echter ook onrustig maken als je ongeoefend bent, maar probeer het gewoon eens.

Maar wat er ook gebeurt “don’t panic” en altijd blijven lachen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: