Blog

13 stappen naar meer geluk

Ieder mens streeft naar geluk. We willen graag gelukkig zijn.
‘We zijn wat we herhaaldelijk doen,’ zei Aristoteles. Iedereen doet wel eens dingen waarvan we weten dat we er niet gelukkig van worden. En als we dat dus vaak doen, tja. We kunnen het natuurlijk omdraaien. We worden wat we herhaaldelijk doen dus als we herhaaldelijk dingen doen waar we gelukkig wan worden worden we vanzelf gelukkig. Maar ja hoe doen we dat dan? Gelukkig zijn er dingen waar we bijna allemaal gelukkig van worden en ze zijn nog wetenschappelijk onderbouwt ook. De volgende 13 stappen zullen je zeker op weg helpen.

1 Beweeg
Bewegen is goed voor je. Dat weten we allemaal/ Het verbetert niet alleen je geheugen en concentratievermogen, maar helpt ook tegen slaapproblemen, depressie en geeft je libido een boost. Daarnaast vermindert het ook nog eens de bloeddruk én zorgt het ervoor dat je een stuk lekkerder in je vel zit. Gelukkig heus niet urenlang voor aan de gewichten te hangen elke dag. Wetenschappers van de Universiteit van Vermont ontdekten dat twintig minuutjes matig bewegen al een positief effect op je stemming heeft. En die humeurboost houdt bovendien tot wel twaalf uur aan. En mensen die slechts vijf tot tien minuutjes per dag hardlopen, leven langer én worden minder vaak ziek. Oh en taken in het huishouden die een tikkeltje zweet kosten (het hele huis stofzuigen, de ramen wassen) blijken ook te tellen onder beweging.


2 Hou een dagboek bij
schrijvenDagelijks een momentje pakken om wat gedachten op te pennen, zorgt er niet alleen voor dat je nare gebeurtenissen sneller kunt verwerken, maar vermindert ook het aantal stresshormonen in je lichaamén maakt je productiever. Mensen die na een werkdag een kwartiertje aan de slag gingen met pen en papier presteerden tot wel 23% beter op de werkvloer, ontdekte Harvard-psycholoog Francesca Gina.

3 Bezoek een museum
Kijken naar kunst zorgt dat je zelf ook creatiever wordt. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan nieuwe ervaringen, ideeën en prikkels wordt het brein zo getriggerd dat het zelf ook een stuk vindingrijker wordt.

4 Handen uit de mouwen
Een ochtendje helpen bij de voedselbank, op bezoek bij een adoptie-oma of simpelweg boodschappen doen voor je bejaarde buurvrouw. Er zijn genoeg mensen die hulp kunnen gebruiken. En als dat nog niet genoeg motivatie is, brengt het doen van vrijwilligerswerk ook nog eens geluk. Iets liefs doen voor je medemens heeft volgens wetenschappers van Harvard zelfs hetzelfde effect op het brein als een plotselinge verdubbeling van je inkomen.

5 Hou een grote schoonmaak in je kledingkast
Hoe groot is de kans nou écht dat je nog een keer in die minuscule jeans uit je studententijd gaat passen? Waarschijnlijk net zo klein als dat die afzichtelijke wollen trui – kerstcadeautje van je tante – ooit enorm in de mode komt. Ja, het is nu echt tijd om afscheid te nemen van alle gepilde vesten, gescheurde broeken en twijfelachtige miskopen die stof liggen te verzamelen in je kast. Geloof mij, na afloop ben je een stuk blijer.

6 Schoon je mailbox op
De liefdesbriefAl in 1946 schreef auteur Gertrude Stein: ‘we krijgen de hele dag door zoveel informatie dat we langzaam gek worden’. En toen hadden ze alleen nog maar radio!
Nee, neem dan 2017. Er is natuurlijk het internet met al haar nieuws, roddel en achterklap, mail , Whatsapp, Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Kortom: een beetje orde in alle informatiechaos zou fijn zijn, te beginnen bij de overvolle mailbox.

7 Neem contact op met drie mensen die je al lang niet hebt gesproken
Grote kans dat je beste vrienden in dezelfde kringen verkeren als jij. Ze lezen dezelfde boeken en tijdschriften en kijken dezelfde series. Kortom: ze zien de wereld veelal op dezelfde manier als jij. Praten met oude bekenden leert je om zaken van andere kanten te bekijken en uit je comfort zone te stappen, zegt wetenschapper Mark Granovetter. Geen zin in mogelijk ongemakkelijke telefoongesprekken met je oude collega, die neef die je al veel te lang niet hebt gesproken of die studievriendin? Stuur gewoon een mailtje. Bellen kan dan altijd nog.

8 Drie uur in de natuur
Natuurlijk kun je op je vrije zondagmiddag het complete vierde seizoen van ‘Orange is the new black’ bingen. Wie slim is, onderneemt een tochtje naar het dichtstbijzijnde park of bos. Tijd spenderen met moeder natuur vermindert namelijk stress, verbetert je zicht , helpt je mentaal op te laden na een drukke periode en geeft als klap op de vuurpijl ook nog eens je creativiteit een boost. Niet zo gek dus dat ‘shinrin yoku‘ (oftewel: op doktersrecept een paar uur in de natuur doorbrengen) in Japan een bekend begrip is.

9 Kook een uitgebreid diner met verse ingrediënten
De meeste mensen raken niet bijster enthousiast van een intensieve kooksessie na een lange werkdag. Liever spenderen we onze spaarzame vrije tijd aan borrels met vrienden, de nieuwste Netflix-verslaving of iets enorm noodzakelijks als online shoppen. En dus flansen we snel iets in elkaar of halen we een maaltijd af bij de toko op de hoek. Maar, bewijst een studie van de John Hopkins Universiteit, voedsel smaakt beter als er moeite voor is gedaan. Uitgebreid de tijd nemen voor het koken van een gezonde, voedzame en verse maaltijd zorgt er dus uiteindelijk voor dat je er ook meer van geniet.

10 Ga ergens heen waar je nog nooit geweest bent
Reizen opent je blik, zegt filosoof Alain de Botton. Daarnaast is het ook gewoon leuk. En leuke dingen maken gelukkig. Bovendien is zo’n uitstapje ook nog eens heel wetenschappelijk verantwoord, want uit studies blijkt dat mensen die regelmatig reizen minder vaak depressief zijn en minder kans hebben op een hartaanval. Dus boek dat vliegticket naar Barcelona, pak de trein naar Rotterdam of fiets gewoon naar dat stadje verderop om daar je cappuccino te drinken. Easy does it!

11 Maak een Happy Jar
Neem bijvoorbeeld een grote glazen pot en benoem het tot jouw Happy Jar. Doe daar dagelijks minstens 1 briefje in waarop staat wat je die dag gelukkig maakte. Dat kan een ontmoeting, citaat, uitzicht, gebaar, aanraking enzovoort zijn. Gewoon doen! Voel je je op een bepaald moment minder lekker in je vel zitten? Pak je Happy Jar en koester dan je geluksmomenten. Geniet ervan en laat het je positief inspireren.

12 schaam je niet
Geluk is het volgen van je eigen pad. Schaam je daarom niet en trek je ook niet te veel van anderen aan.

13 combineer bovenstaande tips. 
Ga ergens heen waar je nog nooit geweest bent met iemand die je al een tijd niet hebt gezien. Ga naar een buiten museum om om punt 3 en 8 te combineren. Ook leuk schrijf in je dagboek in de buitenlucht.

Dit blog uitgelezen? Hup! ga iets doen! Wees gelukkig!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: