je hoeft niet altijd gelukkig te zijn
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

13 dingen waar je nooit sorry voor moet zeggen

Veel mensen alleen maar bezig zijn met het oordelen over anderen. Ze leveren commentaar over je vrienden, hoe je je leven leeft en alles wat maar negatief over je kan zijn. Je hoeft je echter nooit te verontschuldigen of je excuses aan te bieden aan mensen omdat je je leven leeft hoe jij dat wilt, zolang je anderen geen kwaad doet. Hieronder 13 zaken waarvoor nooit maar dan ook nooit je verontschuldigingen hoeft aan te bieden.

1. Jezelf op de eerste plaats zetten

Niemand kan jou zo gelukkig maken als jijzelf en er is niets mis met jezelf op de eerste plek zetten. Het is niet egoïstisch om je leven te leven hoe jij dat wil. Als je jezelf niet op de eerste plek zet, wie doet dat wel. Eigen veiligheid eerst zeg maar. Als jij er aan onderdoor gaat kan je anderen niet meer helpen.

2. Het najagen van je dromen

Er is je misschien verteld dat het niet goed is om meer te willen dan wat je al hebt, maar dat is niet waar. Ambitie betekent dat je geen genoegen neemt met minder, en daar is niets mis mee. Mensen denken misschien dat je dromen dom en onhaalbaar zijn, maar dat maakt niet uit. Mensen proberen je alleen maar te vertellen dat je op zoek bent naar meer omdat je ontevreden bent met wat je hebt. Je kunt dankbaar zijn voor wat je hebt en tegelijkertijd je dromen najagen. Daarbij als je het niet probeert lukt het nooit. Mensen zeiden tegen mij dat ik nooit schrijfster zou kunnen worden en toch ben ik het nu. Of ik goed ben kan je over discussiëren, maar schrijfster ben ik uiteindelijk geworden.


3. Tijd voor jezelf creëren

Het is gemakkelijk om voor anderen te zorgen ten koste van je eigen behoeften. Er is niets mis om wat tijd voor jezelf te nemen, wat dat ook voor jou betekent. Je hoeft niemand uit te leggen waarom je nee hebt gezegd toen je werd uitgenodigd. Tijd voor jezelf nemen is belangrijk voor je gezondheid.

4. Je partner

Gouden, Hart
947051 / Pixabay

Je bent niemand een verklaring verschuldigd voor wie jij als partner kiest of gewoon voor de mensen die jij graag wil daten. Of het een hij is of een zij, lang, dik, dun, arm of rijk, het maakt niet uit wat voor soort mensen je leuk vindt, zolang je maar echt om ze geeft. Mensen die denken dat ze voor je kunnen bepalen wie je wel en wie niet moet daten kun je mooi uit je leven bannen.

5. Dingen voelen

Soms worden mensen schamen zich omdat ze hun emoties durven uiten. Er zijn momenten dat het beter is om je gevoelens voor jezelf te houden, bijvoorbeeld als je boos wordt op je leidinggevende in afwachting van een promotie. Maar terwijl het beheersen van je emoties belangrijk is, is het nooit verkeerd om te voelen wat je op een bepaald moment voelt. Open zijn over dit soort dingen is vaak het beste en je hoeft hier geen sorry voor te zeggen.

6. Je werk

Het maakt niet uit wat voor werk je doet, zolang jij er tevreden mee bent is het prima. Als het zorgt voor een dak boven je hoofd, dan hebben anderen het recht niet om er commentaar over te leveren. Misschien werk je onder je niveau, of doe je werk wat niet bij opleiding past, maar maakt dat iets uit?

7. Je optimistische vooruitzichten

Positief denken heeft veel voordelen. Het is goed voor je gezondheid, vermindert je stress, verlengt je levensduur en kan je zelfs creatiever maken. Wat je echter veel van mensen hoort is dat je je altijd moet voorbereiden op het ergste. Er is niets mis met positief denken en optimistisch zijn, en je kunt die negatieve mensen gewoon negeren.

8. Wat je hebt gedaan

Mensen houden ervan om je te beoordelen op wat je hebt gedaan in het verleden. Iedereen maakt echter fouten en door middel van ervaring kun je jezelf verbeteren. Het verleden is het verleden en je kan de mensen negeren die er commentaar over leveren. Probeer zelf ook dit los te laten. Spijt hebben is niet altijd verkeerd, maar er in blijven hangen wel.

9. Wat je eet

RitaE / Pixabay

Iedereen heeft wel een mening over wat je zou moeten eten en hoe veel je zou mogen eten om gezond te blijven, maar je hoeft niet naar deze mensen te luisteren. Of je nou wel of geen vlees eet of wat voor andere keuzes je maakt op dit gebied, ze moeten zich er niet mee bemoeien. Jij bent de enige die voor jezelf kan bepalen wat jij wel en niet eet. Ook bepaal je wanneer je eet en waar je eet. Op het balkon een broodje halen, daarvoor hoef je geen sorry te zeggen en je ook niet te schamen. (net als voor deze vijftien dingen trouwens)

10. Meer willen

Sommige mensen leveren commentaar over dat je nooit tevreden bent en dat je altijd meer wil. Deze mensen kun je negeren. Er is niets mis met meer willen en de lat hoger leggen dan anderen.

11. Niet het ‘gewone’ leven leiden

Of het nu gaat om compleet afgesloten te leven, het thuisonderwijs van je kinderen of het maken van andere levensstijlkeuzes die anderen als ongewoon en als ‘mainstream’ zien, je hoeft je er niet voor te verontschuldigen. Andere mensen oordelen over je omdat ze denken dat je moet leven zoals iedereen dat doet, maar je zou volgens je eigen normen en waarden moeten leven zonder je er slecht over te hoeven voelen.

12. Een mening hebben

Je kan best een andere mening hebben en andere mensen nog steeds respectvol behandelen. Soms kan het moeilijk zijn om een andere mening te hebben dan de rest van de mensen in je omgeving, maar je zou je mening niet per se hoeven te verbergen voor deze mensen.

13.Toch sorry zeggen

Zeg je tegen bovenstaande dingen toch sorry, Ja ook dat moet je lekker zelf weten.

Je hebt maar één leven, dus leef je leven hoe jij dat wil. Wees altijd jezelf

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: