gedicht in mijn hoofd zelf compassie
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

12 dagen “challenge” van jezelf houden.

Zorg jij goed voor jezelf? Of zet je jezelf vaak op de laatste plaats? Het is belangrijk om recht te doen aan jezelf! Dat betekent dat je leert om grenzen te stellen en dat je je bewust bent van wat jij nodig hebt. Het is ontzettend moeilijk goed voor jezelf te zorgen. Vele van ons zijn ons zelf wel eens kwijt geraakt omdat we vergeten zijn voor ons zelf te zorgen of omdat we de ander voor laten gaan. Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je bijvoorbeeld overspannen raken.

Het is niet altijd gemakkelijk om van jezelf te houden. Ik heb er al meerdere keren over geschreven en soms voelt het best egoïstisch aan.  Daarom is het tijd er nu iets aan te doen. De volgende twaalf stappen kan je elke dag doen, maar begin met elke dag eentje.  Al helpen ze maar een klein beetje is goed.

Dag 1: Lach naar jezelf in elke spiegel.
StockSnap / Pixabay

Hoe vaak kijk je naar jezelf in de spiegel en als je in de spiegel kijkt, kijk je dan wel echt? Wat zie je? Lach eens naar jezelf vandaag als je jouw spiegelbeeld ziet, zoals je naar je kind lacht, of naar je partner of zelfs naar je kat. Lach naar jezelf alsof je van jezelf houd. Nee, geen oordeel vandaag. Gewoon dit kleine stapje.

Dag 2: Lach naar anderen.

Waarom zou je naar anderen lachen als dit om jou draait. nou, probeer het eens!

Dag 3: Geef jezelf alleen maar complimentjes.

Voor vandaag geen ja maar. Voor vandaag geen kritiek op jezelf. Stuur de innerlijke criticus op een mini-vakantie. Elke kritische gedacht stuur je weg. Je ziet er vandaag goed uit, bent aardig, je haar zit mooi etc. etc.  elke andere gedachte doe je gewoon weg.

Dag 4: Schrijf iets aardigs over jezelf.

Ga hier even voor zitten, het liefst aan een tafel met pen en papier, maar als je echt niet wil schrijven tik het dan op een scherm. Schrijf een aardig stukje aan jezelf. Misschien aan je jongere zelf of juist aan jouw toekomstige zelf. Waar ben je blij mee? Schrijf het op en bewaar het.  Of schrijf op wat je vandaag geleerd hebt.

Dag 5: Doe iets dat jou gelukkig maakt.

Ga even skydiven, naar de sauna, wandelen, naar de disco, winkelen. Ik weet het niet. Doe iets wat jou gelukkig maakt. Ik zou een gedicht schrijven, maar dat hoeft jou niet blij te maken, dus doe wat jij wilt, gewoon omdat je dat verdient.Dag 6: Wees trots op jezelf.

Heb je mooie benen? Of juist mooie ogen? Kan je goed dichten, schrijven, schilderen. Je bent geduldig, vriendelijk, creatief. Of ben je nauwgezet, precies, hardwerkend. Er zijn vast een paar dingen die je goed kan. Nee? Kijk eens terug naar waar je vandaag komt. Zie je de weg die je hebt afgelegd? Alle bagage die je meezeult. Je kunt er echt trots op zijn.

Dag 7: Beloon jezelf voor omdat je gewoon weg geweldig bent!

Je verdient het! Je bent fantastisch!

Dag 8: Vergelijk jezelf niet met anderen.

Jij bent jij. Stop met naar anderen kijken. Wees gewoon je best zelf. Weet je niet hoe? Lees hier mijn tips over stoppen met vergelijken.

Dag 9: Geef anderen complimentjes.
Waarom zou je een ander een complimentje geven? Net als bij dag 2, probeer het eens!

Dag 10: Geef jezelf dat schouder klopje.

Je verdient het.

Dag 11: Bedenk een positief mantra.

Nu je zo goed bezig bent. Bedenk een mantra dat je kunt herhalen voor jezelf als een soort meditatie op de dagen dat het moeilijker is van jezelf te houden.

Dag 12: Zet je telefoon uit.

Deze dag is helemaal voor jezelf. Zet je telefoon uit en wees even niet bereikbaar. Je bent vandaag even helemaal van jezelf.

Heb je alle twaalf dagen volgehouden? Wat vond je ervan? Je hebt van meer compassie met jezelf. Heb je misschien tips voor anderen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: