Blog

11 Tips om te ontspannen tijdens de vakantie

Vakantie is een heerlijke periode, er even helemaal tussen uit, ontspannen en loslaten, maar eenmaal op vakantie is het nog niet zo makkelijk om te ontspannen. De onrust zit nog in je lijf. Er zijn zelfs vele mensen die de eerste dagen van hun vakantie altijd ziek zijn. Speciaal voor die mensen hieronder 11 tips om volledig te ontspannen tijdens je vakantie.

1) Wees voorbereid.

Hou je een minimale planning of wil je alles juist tot in de puntjes gepland hebben? Het maak niet uit maar ga goed voorbereid op reis of blijf goed voorbereid thuis. Zorg dat je niets op het laatste moment nog moet regelen. Geen noodpaspoorten, autochecks, kapotte koffers, dit geeft allemaal extra en onnodige stress.

2) Houd rekening met je bio-ritme

Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan. Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikelijke tijd naar bed. Als je op vakantie bent dan verlang je misschien naar uitslapen en laat naar bed gaan. Hiermee gooi je bio-ritme om en dat vind je lijf onprettig, zeker als je vermoeid bent. Een stabiel slaapschema zal je eerder een uitgerust en energiek gevoel geven.

3) Doe dingen

Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen, maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn voel je je onrustig in het begin van de vakantie. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel. Ons lichaam is erop gebouwd om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En wanneer je in de natuur bent, kom je ook nog eens vanzelf tot rust.

SplitShire / Pixabay
ga lekker de natuur in.

4) Laat je werk echt achter

Laat je werk echt achter en laat je laptop thuis. Om volledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail. Heb je een groepsapp op je privémobiel? Ga er dan even uit. Wanneer je je werk niet volledig los laat tijdens je vakantie profiteer je minder van de voordelen.

5) bereid werk voor op jouw vakantie

Laat collega’s en klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.

6) Doe tijdens je vakantie eens dingen alleen.

Doe tijdens de vakantie ook dingen alleen, iets wat jij echt leuk vindt. Blijf bijvoorbeeld nog even alleen aan het zwembad liggen, drink een drankje op een terrasje of maak een wandeling. En voel je hierover vooral niet schuldig of egoïstisch. Je kunt ook gewoon alleen op vakantie gaan. Vakantie is ook bedoeld om dichterbij jezelf te komen.

7) Sta stil bij je leven

Sta tijdens vakantie eens stil bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? Welke mensen zijn belangrijk voor je en besteed je daar genoeg aandacht aan? Vakantie is een mooie periode om de balans op te maken. Door de ontspanning is je hoofd rustiger en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Ineens kan duidelijk zijn wat je nu echt wilt.

8) verwachtingen managen

Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moét zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Opgekropte gedachten en gevoelens krijgen nu de ruimte om naar boven te komen. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme en de drukte. Op vakantie is er meer tijd om dingen uit te spreken dan dat je thuis bent in de drukte van alle dag. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.

9) Relax!

Je bent een paar weken op vakantie en wilt ook veel zien, vaak teveel voor die paar weken. Dat heeft tot gevolg dat je na een vakantie vermoeider bent dan ervoor. Ga in je vakantie regelmatig even lekker (aan het zwembad) zitten en pak rustig de tijd om te relaxen, een boek te lezen, muziek te luisteren.

silviarita / Pixabay
Lees alleen eens een goed boek.

10) Wees in het nu!

8 Waarneming en stemming hangen nauw samen. Neem met aandacht waar, kijk en luister met aandacht naar je omgeving. Verwonder je. Kijk naar de ondergaande zon, voel het zeewater aan je voeten kabbelen en neem het landschap in je op. Dit ontspant je en geeft je direct een goed gevoel. Geniet van een drankje op een terrasje en kijk om je heen. Het zijn deze kleine dingen die het grootste geluk brengen en ze blijven je het langste bij. Bewaar deze momenten bewust om ze thuis, als het even tegen zit, te herinneren. Zo voel je je twee keer goed over hetzelfde.

11) Plan je thuiskomst

Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te herstellen van je jetlag voor je weer aan de slag moet. Tijd om even de was te doen, spullen op te ruimen, rustig je post door te nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet, zodra je terug bent.

Bron: balanzis.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: