Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

11 stomme feiten over geluk

We zijn opzoek naar geluk. Ik ben opzoek naar geluk en het feit dat jij dit leest betekend dat jij ook opzoek bent naar geluk. Geluk kun je niet vinden en toch zoeken we en wie zoekt zal vinden, toch? Ja, maak het maar weer lekker ingewikkeld kun je zeggen. Toch zit geluk in de meest simpele dingen. Soms is geluk net zand en glipt het zo tussen je vingers door. Ik wilde graag over geluk schrijven, het geluk vinden en gelukkig zijn en ben tegen de volgende stomme dingen aangelopen.

1. Geluk is met hen die niet nadenken.

Geluk is niet iets waar je lang over na moet denken of hard naar op zoek moet gaan. Mensen die dat doen, zijn meestal ongelukkig. Want wat is dat geluk nu helemaal waarnaar mensen zo verlangen? Het antwoord is ontnuchterend: geluk ontstaat pas op het moment dat er geen drang is om het heden te willen veranderen. Het is niets meer dan tevredenheid in of met het huidige moment. Mensen die in een flow zitten, mensen die met hun passie bezig zijn, zijn gelukkig. Mensen die afwassen, stofzuigen, opruimen, schrijven, werken zijn gelukkiger dan hen die dagdromen, tobben en piekeren.

2. Verwacht dus niet dat je geluk in de toekomst zult vinden

Mensen hebben allerlei veronderstellingen over wat hen gelukkig dan wel ongelukkig zal maken, en ze proberen het een na te streven en het ander te vermijden, maar onderzoek laat zien dat ze hun doel eigenlijk altijd voorbijschieten. Hoeveel status en geld ze ook vergaren, hoe knap de persoon ook is met wie ze verkering hebben, hoeveel Facebook-vrienden ze ook hebben, veel gelukkiger worden ze er niet van. Als mensen genoeg hebben om in hun basisbehoeften te voldoen, blijkt meer, beter, hoger en knapper hen niet gelukkiger te maken.


3. Ons brein is helemaal niet gemaakt om ons gelukkig te maken

Pieker je ’s nachts over jouw toekomst en die van je geliefden? Raak je van de kaart door de toenemende rimpels op je voorhoofd? Angstig over de reorganisatie op je werk? Praat je regelmatig op een minachtende toon tegen jezelf? Denk je te veel na? Geweldig! Gefeliciteerd, je brein werkt precies zoals het hoort! Jouw brein is geëvolueerd om je te helpen overleven, niet om je gelukkig te maken. Het brein is een alarmsysteem en probleemoplosser ineen, geen geluks- en euforiefabriek. Denk dus niet dat er iets mis met je is als je regelmatig ongelukkig bent. Je brein is allereerst ‘gemaakt’ om jou (en eventuele nakomelingen) een veilige toekomst te garanderen, niet om jou permanent in een toestand van gelukzaligheid achterover te laten leunen.

4. Meer vrijheid en mogelijkheden is keuze stress is minder geluk?

Een bizar feit: jij en ik hebben meer vrijheid, mogelijkheden en weelde dan al onze voorouders bij elkaar. We hebben (op papier) allemaal dezelfde kansen en mogelijkheden om een groots en meeslepend leven te creëren. Leve de vooruitgang? Het lijkt paradoxaal, maar de moderne welvaartmaatschappij maakt het juist lastig om domweg tevreden te zijn. Het idee dat het leven maakbaar is, geeft veel mensen eindeloze inspiratie en brandstof, maar levert in de praktijk juist veel opgejaagde, ongelukkige zieltjes op. Mensen die continu nadenken over wat hen gelukkiger en succesvoller kan maken, en ondertussen hun leven in het hier en nu verwaarlozen. De drang om alles uit het leven te halen laat mensen teleurgesteld, leeg en verward achter. Door de illusie van maakbaarheid leggen mensen de drempel voor geluk torenhoog en zoeken ze vaak naar de verkeerde dingen op de verkeerde plekken.

5. Mensen hebben een relatief stabiele geluksbasis

Tegen hun verwachtingen in blijven mensen gemiddeld ongeveer even (on)gelukkig, hoeveel ze ook voor- of achteruitgaan. Het meest verbijsterende voorbeeld hiervan is een onderzoek van ‘geluksprofessor’ Dan Gilbert. Of mensen nou de loterij wonnen of verlamd raakten, het had uiteindelijk veel minder impact op hun geluksniveau dan ze van tevoren verwachtten. Sterker nog: na een jaar waren die mensen over het algemeen even gelukkig als voor het winnende lot of tragische ongeluk. Bijna alles went. Hoe gelukkig of ongelukkig je bent is voor zo’n vijftig procent afhankelijk van je genen, blijkt o.a. uit tweelingonderzoek). Slechts zo’n tien procent is afhankelijk van je omstandigheden (zoals werk, levensfase, politiek klimaat). Maar toch is dat geweldig nieuws. 40% is dus hoe jij naar het leven kijkt! En dit is met oefening weldegelijk te beïnvloeden.

6. Wees dankbaar en gelukkig.

Als je succesvoller en rijker wilt worden is het goed te focussen op wat er mist in je leven. Daar ga je harder door werken. Maar om iets gelukkiger te zijn kun je beter dankbaar zijn voor wat er wél in je leven is. Geluk is een levenshouding, niet iets dat je kunt bezitten. Door te focussen op wat ik wel kan is het niet erg dat ik andere dingen niet kan of minder goed kan.
Gevoelens van dankbaarheid gaan simpelweg niet samen met gevoelens van stress of verdriet. Hoewel het echt stom klinkt kun je dankbaarheid best leren. Onderzoek laat zien dat het dagelijks opschrijven of benoemen van drie zaken die wél goed gaan in je leven significant gelukkiger kan maken. Lees hier drie tips ik eerder over dankbaarheid schreef

7. Stop met positief denken, doe positief en wordt gelukkiger

Onderzoek laat zien dat positief denken helemaal niet zo positief uitpakt. Wil je meer succes in je veranderpogingen en gelukkiger zijn? Verander je gedrag. Anders doen lijdt bijna automatisch tot anders voelen en denken. Doen heeft twee grote voordelen boven nadenken. 1. Je gevoel verandert er direct door. Een half uurtje sporten heeft meer effect dan urenlang nadenken en praten over hoe ongelukkig je bent. 2. Doen vergroot automatisch kansen en mogelijkheden. Ongelukkige mensen gaan ervan uit dat gelukkige, succesvolle mensen intelligenter, knapper, rijker of charmanter zijn dan zijzelf. Goed nieuws: dat klopt niet. Geluksvogels zijn eigenlijk alleen iets actiever. Die had je vast niet zien aankomen. Mazzelaars zijn geen zondagskinderen met beter karma dan jij en ik, ze zijn vaak op het juiste moment op de juiste plek, omdat ze op meer plekken komen.

8. Stop met piekeren, leer je aandacht focussen en wordt gelukkiger

Onderzoek laat zien dat mensen minstens 50% van de tijd bezig zijn met dagdromen, piekeren en tobben en dat het precies die ongecontroleerde, innerlijke monoloog is die ze ongelukkig maakt. Hoe meer de hersenen in het verleden aan het graven zijn of de toekomst proberen te beheersen, hoe meer de aandacht verschuift naar de zaken die niet goed gaan in ons leven. Nadenken over je ellende lijdt meestal tot nog meer nadenken over je ellende. Het blijkt een vicieuze cirkel die steeds moeilijker te doorbreken is.
Vaker je aandacht bij het hier en nu houden helpt: het helpt als je hobby’s en interesses hebt die dit stimuleren en jou jezelf even helemaal laten vergeten. Hyperfocus en volledige aandacht kunnen extreem gelukkig maken! Flow wordt dit tegenwoordig genoemd. Maar het maakt ook gelukkiger door te leren je aandacht bij de dagelijkse klusjes te leren houden, en dat noemt men tegenwoordig mindfullness

9. Goede relaties zijn een bron van geluk

Wees aardig voor de mensen om je heen. Goede relaties zijn mogelijk jouw allerbelangrijkste bron van geluk en gezondheid. Mensen zijn gemaakt om hun lot met anderen te verbinden: zelfs baby’s beginnen na ongeveer een jaar spontaan sociaal gedrag te vertonen door hun speeltjes en afgekloven tarwekoekjes met anderen te delen.
Conflict en strijd blijken een van de weinige situaties die nooit wennen, en ze maken mensen structureel ongelukkiger en meer gestrest. Ook zijn er tal van studies die laten zien hoe vrijwilligerswerk, vrijgevigheid en altruïstisch gedrag bijdragen aan geluk, zelfvertrouwen en geestelijke gezondheid. Dat onderzoek laat ook zien dat mensen die geven gelukkiger zijn dan de mensen die vooral nemen.

10. Omarm de imperfectie

Er heerst de illusie dat ons geluk in het leven maakbaar is waardoor de druk om het perfecte leven te leiden toeneemt. Als jouw leven niet aan die hoge verwachtingen voldoet, wat onvermijdelijk het geval is, wordt je leven onterecht een lijdensweg. (en geloof me ik kan het weten)Misschien was je het al duidelijk: het leven is wat gebeurt terwijl jij plannen maakt. Dit universum is niet gemaakt om jou en mij gelukkig te maken: iedereen krijgt zijn portie pech, onrechtvaardigheid, ziekte en drama te verduren en niemand overleeft het.

11. Wentel jezelf nooit in zelfmedelijden: het verziekt alles om zich heen.

Dit is het citaat van de briljante komiek Stephen Fry. En het klopt als een bus. Neem jezelf en je ego te serieus en het leven wordt al snel één grote strijd. En natuurlijk, het is goed te strijden voor rechtvaardigheid en het welzijn van jezelf en anderen, maar zonder daarbij de onvolmaaktheid van jezelf en de wereld te accepteren zul je het niet lang volhouden. Wie ten minste af en toe om zichzelf kan lachen, is een stuk gelukkiger dan diegene die zichzelf continu miskend voelt en alleen nog maar onrechtvaardigheid signaleert.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: