
10 woorden voor emoties die maar moeilijk te benoemen zijn.
Er bestaan een heleboel woorden voor emoties: van angst en blijheid tot heimwee, tevredenheid en frustratie. De meeste gevoelens zijn wel in te delen in één van die categorieën, maar dat betekent niet dat het soms handig is om een woord te hebben dat precies beschrijft hoe je je voelt. Bijvoorbeeld als je heimwee hebt naar een plek waar je nooit bent geweest, of je ineens heel onzeker voelt als je baas in de buurt is. Dit zijn emoties die iedereen ervaart maar waar wij in de Nederlandse taal geen woord voor hebben.
Tiffany Watt Smith, onderzoeker van het Centre for the History of the Emotions aan de Queen Mary University of London, vond dat ook. Daarom schreef ze ‘The book of human emotions’, een boek met 154 woorden uit verschillende talen die heel specifieke emoties uitdrukken.
Aangezien ik eerder al Lagom en Ho’oponopono beschreef past dit prima in dit rijtje. Welke emotie herken jij het meest?
1 Amae
Dit is een Japans woord voor het gevoel dat je krijgt als je ‘leunt op iemand zijn goede wil’. De Japanse psychoanalist Takeo Doi noemt het ‘een emotie die de liefde van de andere persoon vanzelfsprekend aanneemt.’ Het is een kinderachtige soort liefde. Ik zou misschien zelf wel durven zeggen ‘ je gedragen als een verwend kind. ”
2 L’appel du vide
Vrij vertaald is het ‘de roep van de leegte’. Het wordt zelfs beschreven als het gevoel dat je krijgt wanneer je op het perron staat en er een trein aankomt razen. Opeens flitst het door je hoofd ‘wat als ik ervoor zou springen’. Soms zit je in een rijdende auto en vraagt je af ‘wat als ik de deur open doe’ Volgens de wetenschappers betekent dit overigens niet dat je suïcidaal bent, het is eerder een teken dat je dingen zou willen uitproberen en ervaren, een soort nieuwsgierigheid. Het is wel een eng gevoel omdat je denkt dat je misschien geen controle hebt over je eigen instinct. Toch ben ik blij dat ik d.m.v dit woord weet dat ik niet de enige ben.
3 Awumbuk:
Het gevoel van leegte wanneer gasten zijn vertrokken. Terwijl mensen op bezoek zijn zie je uit naar het moment dat je het huis weer voor jezelf hebt, maar wanneer ze weg zijn heb je ook een vreemd gevoel. Voor de Baining-mensen van Papoea-Nieuw-Guinea, schrijft Smith, is dit gevoel zo algemeen dat het een naam voor zichzelf krijgt: awumbuk.
4 Brabant
Het gevoel dat je iemand wilt irriteren totdat ze breken. We kunnen niet uitleggen waarom dit een naam nodig had, maar blijkbaar is dit een echte emotie. Het is echt toeval trouwens dat het is genoemd naar een provincie is het zuiden van Nederland en het Noorden van België.
5 Ilinx
‘De vreemde opwinding wanneer je iets verwoest’, oké het klinkt heftig maar heb je niet eens in je leven een prullenbak omver willen schoppen? Of met een kussen of bord gooien. Het gevoel dat je krijgt wanneer je dat doet, is blijkbaar de emotie Ilinx.
6 Kaukokaipuu
Dit is het gevoel van heimwee naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Een tegenstrijdige emotie die je ervaart want hoe kun je iets missen als je er nog nooit ben geweest.
De Finnen erkennen dat de emotie bestaat en ze hebben het een naam gegeven: kaukokaipuu, een gevoel van heimwee voor een plek die je nog nooit hebt bezocht.
Het kan ook een soort van zeer gespecificeerde versie van wanderlust betekenen, een ‘verlangen naar een ver land. Dromend, vanachter bureau, over een verre plaats als Nieuw-Zeeland, of de Hawaiiaanse eilanden of Machu Picchu, met eeen intersieteit die voelt als heimwee
7 Pronaia
HUH? Het is toch paranoia? Bijna, dit is namelijk het tegenovergestelde. In plaats van dat iedereen tegen je is, is pronoia het gevoel dat iedereen je wil helpen. Zelf als jij het niet wilt. En soms maar dit je behoorlijk paranoide
8 Depaysement
Je bent in een nieuw of ander land en je doet dingen die je normaal gesproken niet snel zou doen. Je kleedt je anders, praat opeens met vreemden, durft een nieuw gerecht uit te proberen, et cetera. Uiteindelijk voel je je toch een buitenstaander in dit vreemde land, dus voel je je ‘zonder land’.
9 Malu
Dit is een gevoel dat je ervaar wanneer je samen met je baas in de lift staat. Volgens Indonesiërs voelt malu alsof je minderwaardig bent dan iemand van een hogere status waardoor je je nog wel eens ongemakkelijk gaat gedragen. Stotteren als je baas je een vraag stelt, wordt schijnbaar in Indonesië gezien als een vorm van beleefdheid.
10 Torschlusspanik:
Het gevoel dat de tijd bijna op is. De deadline nadert, het moet af. Je weekend is voorbij. Het wordt zelfs gebruik voor de biologische klok die vrouwen hebben. Je raakt in paniek omdat je te weinig tijd hebt.
Wil je meer lezen over emoties. Wil je de andere 146 emoties ook leren kennen? Bestel hier dan ‘The book of human emotions’


2 reacties
Florette
Heel interessant .Ik zou die benamingen nooit kunnen onthouden .Maar in feite hoeft het niet .In feite zijn er bepaalde punten waarmee ik mij in kan terug vinden .Zelfs beginnende de bij mijn jeugdjaren . Amaai wie had dat gedacht . Dank je wel .
danielle vink
Alsjeblieft Florette en graag gedaan.