tien tips tegen tandenknarsen
Blog

10 tips tegen tandenknarsen

Ik knars mijn tanden. Ik wist dit niet. Samen met het niet gaan naar de tandarts heeft dit grote gevolgen gehad. Mijn tand is gebroken en nu moet ik een kroon op een implantaat.  Het breken van een kies gebeurt niet zomaar, maar tandenknarsen is en blijft niet gezond en de gevolgen kunnen ernstig zijn. 

De gevolgen van tandenknarsen kunnen zijn:
– Je tanden en kiezen kunnen ernstig slijten.
– Je kunt spierpijn krijgen in de kauwspieren.
– De kauwspieren kunnen dikker worden, waardoor de vorm van het gezicht verandert.
– Stukken tandglazuur en/of vullingen kunnen afbreken.
– In extreme gevallen kunnen zelfs hele kiezen en tanden afbreken.

Ik deel dus graag de tips die ik heb gekregen van mijn tandarts.

1 Draag een knarsbitje
Deze kan je kant-en-klaar kopen of kan je op maat laten maken door een gespecialiseerd laboratorium. De gebitsbeschermers stoppen het tandenknarsen niet, maar voorkomen wel schade aan je tanden door het tandenknarsen. Om het anti-knarsbitje zijn werk te laten doen is het nodig om deze elke nacht te gebruiken.

2 Houd je lippen op elkaar en je tanden van elkaar.
Je tanden mogen elkaar enkel raken bij het kauwen of slikken. Ontspan je onderkaak en ervaar hoe je spieren zich ontspannen, probeer dit gevoel vast te houden.

3 Neem een warm bad voor het slapengaan.
De warmte van het bad helpt je om je spieren te ontspannen.

4 Sport en doe aan beweging.
Een wandeling of enkele oefeningen helpen je te ontspannen en verminderen stress of spanning wat bruxisme of tandenknarsen veroorzaakt.

5 Herinner jezelf.
Herinner  Dit kan door het gebruik van signalen op dagelijkse voorwerpen. Bijvoorbeeld een rode stip op je telefoon, een sticker op je horloge, of een touwtje om je pols dat je helpt herinneren om je kaken te ontspannen.

6 Ontspan je.
Stress en spanning zijn belangrijke oorzaken van tandenknarsen. Ben je in staat om stress en spanning te verminderen dan verminder je waarschijnlijk ook het tandenknarsen.

7 Ontwikkel andere omgangsrituelen.
Ga het gesprek aan met een psycholoog of een psychiater, schrijf je in voor een assertiviteitstraining, progressieve relaxatie of zelfhypnose. Luister naar ontspanningsmuziek. Ga schrijven of dichten.  Zoek iets wat je helpt om de stress uit  je leven te krijgen en te houden. Kaakklemmen en tandenknarsen zijn vaak het gevolg van langdurige stress.

8 Gebruik warmte. Gebruik bij voorkeur vochtige warmte. De meest eenvoudige methode is het gebruik van een washandje in heet water. Wring het uit en houd het tegen je kaak.

9 Massage. Het werkt voor je lichaam om te ontspannen. Masseer zachtjes je kaak om de spieren te ontspannen.

10 Geef je kaken af en toe een pauze. Beperk het eten van hard brood, vlees, popcorn, kauwgom of ander kauwend voedsel die je kaken aan het werk houden.

Onthoud dat als je minder tandenknarst overdag, dit ook minder zal worden als je slaapt. Ook ontspanning werkt hier aan bij.

Heb jij nog tips die mij kunnen helpen, want ik moet echt minder tandenknarsen.

3 reacties

  • Helga

    Hoi Danielle,

    Wat ook echt goed werkt is een Bruximse behandeling met Botox! Het klinkt misschien een beetje gek maar Botox is een spierverslapper en verlamd de kauwspier als het ware. Hierdoor heb je geen last meer van tandenknarsen. Je moet het wel 1 a 2 keer per jaar ongeveer herhalen. Ik heb het gedaan bij Dr. Frodo Gaymans, maar veel klinieken doen het. Het is voor mij echt een life changer geweest.

  • Natalie

    Kennelijk knars je ook overdag. Ik heb jarenlang in mijn slaap tanden geknarst. Het was zelfs in de aanpalende kamer te horen. Het is opgehouden nadat ik stopte met roken. Ik vind de botox-oplossing tamelijk radicaal. Als er echt niets anders helpt, zou ik het wel overwegen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: