teleurgesteld onbeloofd
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

10 tips hoe om te gaan met teleurstellingen

Leuk hè positief blijven. Leuk hè dankbaar leven, maar hoe doe je dat nu in moeilijke tijden. Hoe blijf je positief en dankbaar als iets moet doen wat je niet wilt? Als je iets meemaakt wat je niet leuk vind, wat heel erg en verdrietig is?
Hier onder geef ik tien tips om hier mee om te gaan.

1. Toon je emoties

Zit het leven tegen? Ga niet in alleen in een hoekje zitten. Je voelt je dan vaak nog beroerder en denkt steeds negatiever. Toon je emoties. Heus, het is geen teken van zwakte. Volledig jezelf zijn zonder masker is juist sterk. Vertel mensen over je verdriet, laat je tranen de vrije loop, geef aan dat je gestressed bent.
Je dierbare zullen meer begrip voor je op kunnen brengen, of die ene collega kan zomaar een opmerking maken die je je vertrouwen weer terug geeft.2. Je best doen om iets moois te zien in de situatie

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Iedere gebeurtenis heeft zijn schoonheid, iets dat je erin kunt waarderen of iets waar je van kunt leren. Probeer er iets positiefs uit te halen. Ik moest laatst iets doen dat ik niet wilde. Ik raakte er door in paniek. Het lag ver buiten mijn comfort zone. Hierdoor ging ik nadenken hoe ik hiermee om kon gaan en zo is dit stukje ontstaan.

3. Veel schrijven om inzicht te krijgen in je gevoelens

Wie zijn gevoelens van zich afschrijft kan beter omgaan met problemen. Door te schrijven orden je je gedachten, en krijg je beter inzicht in je leven. Door in moeilijke tijden te grijpen naar een dagboek kun je je leven aanzienlijk verbeteren. Ik ben een voorstander van poëzie. Schrijf een gedicht of een stukje proza. Weet je niet precies waar je pijnpunten liggen schrijf dan bijvoorbeeld een pantoum.

4. Verzet je gedachten

Pieker niet de hele dag over mogelijke oplossingen voor je problemen. Het is veel beter afleiding te zoeken. Dat verzet je gedachten. Ga lekker fietsen of wandelen. Bel een goede vriend of maak een kruiswoordraadsel,  ga naar de sauna of vind een goede masseur. Zo kom je even helemaal los van je tegenspoed en teleurstelling.

5. Wees dankbaar
Je bent je baan kwijt? Wees dankbaar voor de ervaring die zal je helpen een betere baan te vinden. Er is een dierbare overleden? Wees dankbaar voor alle mooie herinneringen
Er is iemand overleden na een lang ziekbed? Wees dankbaar dat hij niet verder hoeft te lijden. Je gaat weg bij je partner? Wees dankbaar voor de tijd die jullie samen hadden. Wees dankbaar voor jullie kinderen. Nee, natuurlijk is dit niet makkelijk, maar probeer het in ieder geval.

6 Heb vertrouwen

Vertrouwen in je eigen kunnen en mogelijkheden draagt zeker ook bij aan omgaan met tegenslagen. Denk bijvoorbeeld eens aan eerdere problemen . Die heb je toch ook overwonnen? Nou, waarom nu dan niet? Put daar kracht uit en heb vertrouwen in jezelf. Beweeg mee met de getijden van het leven. Het leven hoeft niet comfortabel en makkelijk te zijn. Niemand heeft je dat ooit beloofd.

7. Relativeren

Probeer je problemen en tegenslagen te relativeren. Plaats ze in een groter geheel, en zie hoe klein en onbetekenend de meeste problemen eigenlijk zijn. Je leeft niet eeuwig en ook moeilijke tijden blijven gaan voorbij. Realiseer je dat. Op een dag word je wakker en ziet alles er een beetje zonniger uit. Echt!

8. Accepteer je teleurstelling

Je mag teleurgesteld zijn. Accepteer dat je teleurgesteld ben. Acceptatie geeft ruimte in je hoofd. Je bent een mens. Je hebt emoties.

9. Afsluiten en doorgaan

Zeker, tegenslagen zijn nooit prettig. Je voelt je ellendig. Accepteer het, maar wat heeft het voor zin om er eindeloos in te blijven hangen? Dat geeft je een naar gevoel, maakt je somber en kan zelfs een depressie in de hand werken. Zet de volgende stap in je leven. Je kunt het en gun het jezelf ook.
Ieder moment is mooi, iedere situatie biedt een kans voor nieuwe inzichten en ontwikkeling. Voel de teleurstelling en durf het achter je te laten, het leven gaat door, dus vergeet er niet van te genieten.

10. Zoek professionele hulp
Lukt omgaan met de teleurstelling of tegenslag je echt niet? Schroom dan niet om professionele hulp in te roepen. Zij kunnen je de vaardigheden aanleren hoe je je strubbelingen overwint
Je hoeft niet gelijk naar een psycholoog te gaan. Er zijn ook op allerlei gebieden goede coaches. Trauma coaches, spirituele coaches, rouwverwerkingscoaches en live-coaches etc. Zoek een coach die bij je past.

Na regen komt zonneschijn. ECHT!  Onthoud dat!
Ben ik nog tips vergeten? Vertel ze mij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: