Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

10 gedachtes die je dik maken.

Het is weer ene nieuwjaar. Wil je afvallen? Is dat je goed voornemen voor dit jaar?
Net als alle jaren hiervoor? Lukt het niet om af te vallen? Misschien moet je je mindset veranderen, want hoe we eten, wordt grotendeels bepaald door hoe we denken.

1. Ik eet alleen nog maar slanke dingen
Vervang dit door: ‘Ik eet wat ik lekker vind, maar dan gewoon iets minder, want ik wil genieten van het leven en daar hoort eten bij.’
Het is gewoon een feit dat vet en suiker eten lekker maakt. Kies daarom liever voor één plak volvette kaas op brood, in plaats van meerdere lagen magere kaas die je eigenlijk niet echt lekker vindt. Als je een chocoladeliefhebber bent, sta jezelf dan dagelijks een boterham met dun bestrooid hagelslag toe. Hierdoor blijf je genieten van je eten en voorkom je dat je op onverwachte momenten voor een ongezonde snack bezwijkt.

2. Ik heb zó hard getraind, nu mag ik iets lekkers
Vervang dit door: ‘Het is zonde om mijn harde werk meteen weer teniet te doen.
Misschien kun je jezelf door iets anders belonen, met een boek op de bank? Sauna’tje?

3. Mijn hele familie is te zwaar, ik kan er weinig aan doen
Vervang dit door: ‘Ik kan niets doen aan mijn genen, maar ik kan wél goed voor mezelf zorgen.’ Misschien zal je door je genen nooit in maatje 36 passen maar 42/44 zou toch moeten lukken. En misschien ook niet, maar je kunt nog altijd goed voor jezelf zorgen en gezond eten.

4. Ik heb al saté besteld, dan kan die patat er ook wel bij
Vervang dit door: ‘Ik geniet dit keer van de saté en neem in plaats van frites een lekkere, groene salade. Ik kies heel bewust voor de dingen die ik lekker vind en geniet daarvan!’
Gezond en slank worden doe je door eerlijk te zijn tegen jezelf. En door te bepalen hoe je het wél gaat doen, in plaats van jezelf dingen te verbieden. Als iets verboden is, wordt het alleen maar aantrekkelijker en krijg je medelijden met jezelf. Dat vergroot de kans op een eetbui.5. Ik moét chocola, het is sterker dan ikzelf!
Vervang dit door: ‘Ik ben geen slaaf van suiker, ik bepaal zelf wat ik eet. Ik kan die chocola eten, maar ik kies ervoor dat niet te doen.’
Na twee weken ben je echt van die suiker verslaving af.

6. Ik heb geen zin om nu op dieet te gaan, ik begin later
Vervang dit door: ‘Wat er nu niet aankomt, hoeft er straks ook niet af.’
Later is een leugen.

7. Het is zó oneerlijk! Mijn vriendinnen kunnen alles eten en blijven slank
Vervang dit door: ‘Iedereen heeft z’n zwakke punten en ik kan niet meer dan goed voor mezelf zorgen.’
Stop met jezelf vergelijken.

8. Ik heb vanmiddag veel chocola gegeten, dus ik sla mijn avondeten over
Vervang dit door: ‘Ik eet een gezonde portie avondeten en de komende dagen pak ik wat vaker de fiets.’
Probeer positief te blijven. Dit geeft meer energie.

9. Ik moet echt afvallen
Vervang dit door: ‘Ik wil me fit en gezond voelen.’
Stel dat je je eetgewoontes aanpast omdat je wilt afvallen. Op een gegeven moment val je niet meer af, dus dan is je motivatie weg. Je gaat weer op de ‘oude’ manier eten en komt aan. Kies dus een andere motivatie: je wilt voorgoed gezond en energiek zijn, daarvoor doe je het!

10. Ik verveel me, ik neem wat lekkers
Vervang dit door: ‘Ik verveel me, ik bel een vriendin, of ik maak een kleine wandeling met de hond…’ Kortom: zoek een alternatief!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: