Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

10 feiten die drukke, slimme, perfectionisten wel eens vergeten.

Slim en perfectionistisch zijn is niet altijd even handig ,want slimme mensen hebben wel eens de neiging om het leven nodeloos ingewikkeld te maken.  Vandaag bespreek ik graag een paar feiten die wij nog al een vergeten.  Als je een goed stel hersens hebt, kun je het jezelf vaak nogal moeilijk maken. Je verliest jezelf in onnodig denkwerk, te hoge verwachtingen. We vergeten vaak een aantal simpele waarheden.

Met intelligentie alleen bereik je niets.
Als je een IQ van 160 hebt maar je doet er niets mee, dan heb je niet zoveel aan die briljantheid. Kennis of intelligentie zijn nutteloos zonder actie. Er is een groot verschil tussen wéten hoe je iets moet doen en het ook daadwerkelijk doen. Blijf dus niet op je gat zitten, maar doe iets met die geweldige ideeen die je niet bedacht hebt.

Geluk en succes zijn twee totaal verschillende dingen. 
Er zijn mensen die op Instagram hun afgetrainde lichamen tonen, volgers over de hele wereld hebben en tonnen aan advertentie-inkomsten binnenharken, maar ondertussen doodongelukkig zijn. Een succesverhaal houdt niet automatisch geluk in. Sterker nog, succes brengt enorm veel druk met zich mee om te blijven presteren, meer en beter te behalen. Ze hebben vaak nauwelijks tijd voor zichzelf.

Onderwijsniveau is niet hetzelfde als intelligentie.
Niet iedereen die slim is, is ook gepromoveerd aan de universiteit. (ik bijvoorbeeld) Niet iedereen heeft de behoefte om duizend boeken te lezen en allerlei ingewikkelde analyses daarop los te laten. Die willen gewoon iets praktisch doen. Ook mensen die hun school niet hebben afgemaakt zijn niet per se dom. Topzakenmannen Steve Jobs en Bill Gates zijn allebei voortijdig school.

Veel keuzes hebben kan verlammend werken. 
In ons welvarende landje hebben we het nogal goed. Een overvloed aan informatie, aan mogelijkheden, aan kansen om ons leven vorm te geven, helemaal als je een goed stel hersens hebt. Dat is een luxe, maar vormt ook een luxe probleem. Want al die keuzes kunnen stress bezorgen en verlammen. Simpel houden is dus het devies. Je hoeft niet alle mogelijkheden tot in den treure te overwegen. Kies!! Lees hier hoe je makkelijker kunt kiezen.

Elke fout die je maakt betekent vooruitgang. 
Vergissingen of mislukkingen zijn waardevolle lessen. Elke keer als je er een maakt, ben je een stap dichterbij je doel. De echte fout is niets doen, omdat je simpelweg te bang bent om een vergissing te begaan. Probeer het maar gewoon. Óf het lukt óf je hebt iets geleerd. Sowieso een win-win situatie.

Perfectie bestaat niet.
Ook schijnbaar perfecte mensen zijn wel eens aan de racekak. Die succesvolle acteurs, zakenmensen, staatshoofden, allemaal maken ze wel eens domme keuzes of worden afgewezen. Je ziet het alleen niet, omdat we de gewoonte hebben om onze successen uit te buiten en mislukkingen onder het tapijt te vegen. Proberen perfect te zijn is zonde van je tijd. Het bestáát niet eens.

Problemen die we met anderen hebben, komen vaak eigenlijk uit onszelf.
Oops deze is hard!  We worden allemaal wel eens gek van mensen om ons heen. Maar soms blijft iemand maar tegen je haren instrijken. Dan is het goed je af te vragen wat het echte probleem is. Waarom je je zo ergert. Raken ze iets uit je verleden, iets wat je boos maakt, onzeker, bang. Hebben we verwachtingen van ze waar ze niet aan voldoen? In plaats van de schuld bij de ander te leggen is het interessanter om te kijken waarom jij die verwachtingen hebt, waar die vandaan komen. Ook al klinkt het niet zo, dit is eigenlijk goed nieuws. Want het maakt dat jij véél meer invloed hebt op je leven.
Ja, zelf die giftige personen in je omgeving zouden wel eens meer met je gemeen kunnen hebben dan je denkt.

We hebben allemaal anderen nodig.
Omdat jij slim en sterk bent, wil dat niet zeggen dat je het allemaal alleen uit moet zoeken. We zijn allemaal sociale dieren. We hebben allemaal aandacht, steun en liefde nodig, al helemaal als het even niet helemaal top gaat. Je mag dus om hulp vragen.


Je mag gewoon ‘ik weet het niet’ zeggen. Dat is niet dom. Het betekent dat je iets even niet weet. Het komt vaak juist sterk en zeker over. Je bent ook nooit te oud om te leren. Een nieuw pad in te slaan. Weer een student te zijn. Hoe heerlijk is het om in een onderwerp te duiken wat je mateloos interesseert, maar waar je nog niet zoveel over weet. Daardoor blijf je groeien.

Je bent er nooit klaar voor als die ene kans voorbij komt
Heb jij ook wel eens dat er iets fantastisch langskomt, die ene waanzinnige baan, die bijzondere persoon, een andere prachtige uitdaging, en je denkt: Wauw, dit wil ik, maar nú komt het nog niet uit. Ik moet eerst meer kennis en ervaring hebben/me beter voelen/ouder zijn/fitter zijn/weet-ik-watter zijn. Weet je, je bent nooit 100% klaar voor iets. Wat er op zo’n moment eigenlijk gebeurt is dat je het gevoel hebt dat je niet 100% de controle hebt, je je niet compleet zeker en comfortabel voelt. Maar dat is niet hetzelfde als niet klaar zijn. Een stapje uit je comfortzone zetten is heel goed voor je.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: