man peaking through twigs in forest
Blog

10 angsttriggers waar ik niets van wist.

Diegene die mij goed kennen, weten dat ik opzoek ben naar antwoorden. Altijd al geweest trouwens, maar de laatste tijd veel meer. Vooral naar de antwoorden op mijn angsten, niet perse om ze te snappen, maar om er vanaf te komen.
Angst kan beginnen na een stressvolle of emotionele gebeurtenis, maar het kan ook beginnen zonder enige oorzaak of waarschuwingsteken. Mijn angst geeft mij meestal heel weinig tijd om mij voor te bereiden. Voordat ik het weet, hebben we al een volledige paniekaanval.

10 angsttriggers waar ik niets van wist.

Natuurlijk is het goed om te kijken naar waar angst vandaan komt. In dit blogstukje wil ik je echter meenemen in dat wat mijn angst en paniek aanvallen versterkt en uitlokt. Hieronder 10 angsttriggers waar ik niets van wist. Op deze manier kan ik ze soms voorkomen. Jij, als je hier last van hebt, misschien ook.

1 Niet genoeg sociale contacten/gezelligheid.

Hoewel het lijkt dat ik paniek aanvallen krijg als ik in een drukke omgeving ben triggert juist het tegenovergestelde mij meer. Een drukke omgeving geeft overprikkeling.
Als ik niet genoeg contact heb met anderen verlies ik mezelf in mijn gedachten. En hoewel ik de tools heb dit van mij af te schrijven is dat niet altijd genoeg.

Maanden thuiswerken en het hebben van weinig vrienden heeft mij geleerd dat ik ook een vorm sociaal contact nodig heb om mentaal gezond te blijven.
Nu ik op kantoor weer contact heb met collega’s relativeren zij mijn angsten een beetje. Misschien is de 1,5 meter maatschappij bijvoorbeeld toch minder erg en eng als het klinkt bijvoorbeeld.

eenzaamheid
Alleen in een drukke groep kan angst triggeren.

Denk je dat je ook meer sociale contacten lees hier over het maken van vrienden als volwassene.

2 Geen motivatie hebben om iets te doen of te bereiken.

Het niet hebben van een doel in het leven kan pijnlijk zijn. We hebben allemaal iets nodig om naar uit te kijken om persoonlijke of spirituele groei te bereiken. Het gebrek aan motivatie kan zowel tot depressie als angst leiden, omdat het niet kennen van een duidelijk pad stress kan veroorzaken.

Tijdens mijn gesprekken met hulpverleners kwam ik tot de conclusie dat op het moment dat ik in mijn werk, hobby of andere activiteiten mijn oorspronkelijke doel had bereikt, raakte ik depressief, of kreeg een burn-out. Het is dus goed om regelmatig je doelen te updaten en bij te werken.

Heb je geen doel in je leven? Lees hier hoe je dat zou kunnen vinden?

3 Niet kunnen omgaan met stress.

Stress doet veel met een mens. En het hebben van stress kan allerlei angsten triggeren. Het is dus belangrijk dat je leert omgaan met stress.

Hoe ga je om met stress?

schattige kat
Het helpt om naar schattige kattenplaatjes te kijken.

Je kunt op verschillende manieren omgaan met stress.

4 Negatief denken

Negatief denken is niet alleen vermoeiend, maar het kan ook paniekaanvallen triggeren en versterken. Daarbij kan het allemaal ook nog eens een selffulfilling prophecy worden.
Het is vaak een (onbewuste) keuze om er in te blijven. Je kunt ervoor kiezen deze negativiteit uit te schakelen.

Lees hier: 5 tips om snel negatieve gedachtes los te laten

5 Slechte voeding

Door ons lichaam niet de van de basisstoffen te voorzien verlagen we ons energie niveau. Je kunt er je hormonen mee verpesten. Wist je dat je van goed eten ook slimmer wordt?

eten, mijn vijand
Mijn eetbuien helpen hier ook niet echt bij.

6 Positieve veranderingen in je leven

Ja, je leest het goed! Soms als we iets zo graag willen en dan bereiken we het, kan de grote hoeveelheid emotie een onbalans veroorzaken.
Je kunt hierdoor je motivatie verliezen (zie punt 2). Het kan ook druk geven omdat je je juist gevonden geluk niet kwijt wil raken.
Meegaan in de up en downs van het leven is dan veel gemakkelijker besef dat je best ongelukkig mag zijn.

7 Geluid, licht en geuren

Geluid, licht en geuren geven prikkels. Overprikkeling geeft soms angst en paniek.
Nu is het niet alleen overprikkeling die angst kunnen triggeren. Een bepaald geluid of een geur geven soms onverwacht emoties.
Van sommige kleuren is bijvoorbeeld bekend dat ze rustgevend effect hebben. Zachte pasteltinten hebben rustgevende effecten op mensen en felle of fluorescerende lichten kunnen angst opwekken.

Toch is het vaak meer individueel. Een geur die een negatieve herinnering op roept bijvoorbeeld.

8 Alcohol

Hoewel alcohol je lijkt te ontspannen verlies je ook je realiteitszin. Dit kan dus een angstaanval triggeren. Dit geldt trouwens ook voor andere geest verruimende middelen.

9 Slapeloosheid.

Als we niet kunnen slapen, kunnen onze hersenen niet rusten. Alle gebeurtenissen van de dag, alle negatieve situaties komen weer naar boven en we beleven ze keer op keer in onze gedachten. Hoe meer we proberen te slapen, hoe meer we geïrriteerd raken.

Heb jij vaak last van slapeloosheid?
Lees dan ook:
7 dingen waar je aan kan denken als je niet kunt slapen
3 tips om beter te slapen

10 Lage bloedsuikerspiegel

Ken je die Snicker reclame? Zegt genoeg denk ik. Honger hebben en een lage bloedsuikerspiegel maken je negatiever.

Het weten wat mij triggert helpt in kalm te blijven. Wist jij van deze 10 angsttriggers? Heb jij speciale triggers?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: